‘ODMAH PRESTANITE‘

Uskoro će na Ukrajinu pasti kiša projektila: Iran Rusiji poslao stotinu balističkih raketa, u sekundi im se obilo o glavu

‘Ako dajemo projektile Hezbolahu, Hamasu i Hašd al-Šabiju, zašto ne bismo mogli i Rusiji?‘

Ilustracija, iranski projektil Fateh

 Arash Khamoushi/afp/profimedia/Arash Khamoushi/afp/profimedia

Washington, Pariz, Berlin i London uvode nove sankcije Iranu jer su isporučili "stotine" balističkih projektila Fath 360 Rusiji koja ih koristi u ratu protiv Ukrajine.

Skupina E3, neformalni mehanizam suradnje Velike Britanije, Njemačke i Francuske na području vanjske i sigurnosne politike, pozvala je Iran "da odmah prekine bilo kakvu potporu Rusiji u ratu protiv Ukrajine te zaustavi razvoj i izvoz svojih balističkih projektila". Reuters prenosi riječi američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da je Iran "isporučio Moskvi" rakete kratkog dometa te da su "deseci ruskih vojnika" prošli obuku i osposobljeni su za "rad" Fathom 360. Prema njegovim riječima, Rusija će u sljedećih nekoliko tjedana početi ispaljivati ​​iranske projektile na Ukrajinu. "Moskva ima vlastite balističke rakete, ali isporuka Fatha 360 mogla bi omogućiti Rusiji da upotrijebi većinu svog arsenala za udare na mete daleko od prve crte", stoji u izvješću koje prenosi Reuters. Fath 360 ispaljuje projektile maksimalnog dometa 120 kilometara s bojnom glavom teškom 150 kilograma. Radi se o projektilima zemlja - zemlja za koje vojni stručnjaci tvrde da ih je "teško srušiti", a o efikasnosti govori i činjenica da su im najsličniji američki Patrioti koje Ukrajina ima u svom naoružanju. Iran, doduše, demantira "transfer" raketa Rusiji, piše BBC, a istodobno Zapad uvodi nove sankcije. Ukrajina je upozorila Teheran da bi mogla prekinuti i diplomatske odnose ako Rusija upotrijebi projektile koje je isporučio Teheran za gađanje ciljeva na ukrajinskom teritoriju.

Iz Teherana odbijaju priznati da isporučuju projektile, no nedavno je Ahmad Bakšaiš Ardestani, čelnik Odbora za sigurnost i vanjske odnose iranskog parlamenta, rekao da "Iran opskrbljuje Rusiju bespilotnim letjelicama i projektilima u zamjenu za soju i pšenicu". Ukrajinska Evropejska pravda navodi da Iran, kako je rekao u intervjuu za list Didban Iran, izvozi bespilotne letjelice i projektile u Rusiju kao dio gospodarske i političke suradnje. Rusija, sa svoje strane, surađuje s Iranom u zaobilaženju sankcija. Naveo je da je Teheran "prisiljen" trgovati s Rusijom "kako bi zadovoljio naše potrebe, posebice za sojom i pšenicom". "Dio razmjene uključuje slanje projektila, a drugi dio uključuje slanje vojnih dronova Rusiji", dodao je Ardestani. "Ako dajemo projektile Hezbolahu, Hamasu i Hašd al-Šabiju (šijitskoj miliciji u Iraku), zašto ih onda ne bismo mogli dati Rusiji", ustvrdio je. "Prodajemo oružje i dobivamo dolare. Zaobilazimo sankcije partnerstvom s Rusijom. Uvozimo soju, kukuruz i drugu robu iz Rusije. Europljani prodaju oružje Ukrajini. NATO je ušao u Ukrajinu, zašto ne podržimo saveznika slanjem projektila i dronova u Rusiju", navodi Ardestanijeve riječi ukrajinski portal.

Unatoč tome, glasnogovornik iranskoga Ministarstva vanjskih poslova Naser Hanani rekao je, kako prenosi iranska agencija IRNA, da su tvrdnje Zapada i Ukrajine o isporuci iranskih projektila Rusiji "lažne i osmišljene radi toga da se odvrati pozornost cijelog svijeta od genocida koji Izrael čini u pojasu Gaze uz potporu Zapada". Podsjetimo, iako ni Moskva ni Teheran to nisu službeno priznali, Iran je isporučio ​​Rusiji jurišne dronove Šahed-131 i 136. Osim toga, ruske bespilotne letjelice Geranj-1 i Geranj-2, prema mišljenju stručnjaka, nisu ništa drugo nego "replike" Šaheda, odnosno samo ruski naziv za iranski dron. Ukrajincima su podnijeli dokaze kako su mnogi ciljevi u Ukrajini, pa i civilni, gađani tim dronovima. Šahede koriste u svom naoružanju i proiranski hutisti u Jemenu.

Najnovije zapadne sankcije najviše će pogoditi državnu zrakoplovnu kompaniju Air Iran zbog, kako je objavilo američko Ministarstvo financija, njegovih "aktivnosti" u transportnim vezama s Rusijom. BBC nadalje navodi kako "zajednička izjava četiri velike zapadne zemlje ima za cilj pokazati da je iranska podrška ruskom ratu protiv Ukrajine neprihvatljiva te da može imati ozbiljne posljedice i da su izravna prijetnja europskoj sigurnosti". Kako su pojasnili u britanskome Ministarstvu vanjskih poslova, sankcije su usmjerene i na nekoliko ključnih osoba koje su, prema informacijama zapadnih obavještajnih službi, bile uključene u opskrbu Rusije balističkim raketama i bespilotnim letjelicama. Među njima je, piše BBC, brigadni general Sejed Hamzeh Galandari koji je zadužen za međunarodne odnose u iranskome Ministarstvu obrane i nadzire prodaju iranskog oružja u inozemstvu. Sankcije su uvedene i dvojici visokih iranskih časnika, pripadnika Revolucionarne garde, koji su zaduženi za iranski program balističkih projektila. Osim toga, pet ruskih teretnih brodova također je uvršteno na popis sankcija za prijevoz vojne robe iz Irana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:24