SILOVITI UDAR

‘Ušli smo u grad, počela je oluja‘: Ruski blogeri slave, dosad neosvojiva ukrajinska tvrđava koja odolijeva od početka rata pred padom!

Grad koji je prije rata imao više od 14.000 stanovnika sada je pod teškim topničkim i zračnim bombardiranjem

Ukrajinski vojnici u Vuhledaru

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ruske su snage počele napad na istočni ukrajinski grad Vuhledar, uporište koje je odolijevalo ruskim napadima od početka invazije 2022. godine, javljaju ruski blogeri i državni mediji, prenosi Reuters.

Ruske su snage u istočnoj Ukrajini u kolovozu napredovale najbrže u posljednje dvije godine, unatoč ukrajinskom upadu u Kursk, koji je pokušao Moskvu prisiliti na odvraćanje trupa.

Ruski predsjednik Putin je rekao da je primarni taktički cilj Rusije zauzimanje cijele regije Donbas. Ruske snage su zauzele Ukrainsk 17. rujna, a sada su ušle u grad Vuhledar oko 80 kilometara južno od Pokrovska.

image

Ukrajinski vojnici pokraj Vugledara

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

- Ruske su jedinice ušle u Vuhledar, počela je oluja, rekao je ukrajinski proruski vojni bloger Yuri Podolyak, a više proruskih blogera je taj napad potvrdilo.

Rusko ministarstvo obrane je priopćilo da su njihove snage porazile ukrajinske jedinice u nizu mjesta, uključujući i Vuhledar, te da su poboljšali svoje taktičke položaje.

Video snimka na ruskim državnim medijima prikazuje Vuhledar, grad koji je prije rata imao više od 14.000 stanovnika, a sada je pod teškim topničkim i zračnim bombardiranjem.

- Vuhledar je prije bilo lako braniti jer se nalazi na uzvisini. No dolaskom navođenih zračnih bombi, neprijatelj ga je uspio uništiti, navodi Andrij Kovalenko iz Centra za suzbijanje dezinformacija.

- Navođene zračne bombe i avijacija omogućuju kretanje neprijateljskog pješaštva, dodaje.

Ukrajinski analitičari na Telegramu tvrde da ruske trupe pokušavaju okružiti Vuhledar te da su ga gađale topništvom i navođenim bombama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 18:05