TOTALNA ESKALACIJA

‘Ušli smo u začarani krug i više nema povratka. Izrael ima slobodne ruke i povijesnu šansu, evo gdje trebaju sada napasti‘

Izrael sada ima slobodnije ruke da snažno odgovori na iranski baraž projektila nego u travnju

Napad na Tel Aviv

Izrael sada ima slobodnije ruke da snažno odgovori na iranski baraž projektila nego što je to bio slučaj u travnju, ističu sigurnosni analitičari i bivši dužnosnici, podsjećajući da je osveta za proljetni iranski napad bila uglavnom simboličan napad, prenosi New York Times.

U travnju je Izrael bio zabrinut da bi prežestoki odgovor mogao potaknuti Iran da naredi milicijama koje podržava - osobito Hezbolahu u Libanonu - da uzvrate napadom velikog intenziteta.

Međutim, Hezbolah je sada oslabljen, nakon prošlotjednih žestokih napada Izraela na mete u Bejrutu i na jugu Libanona, zbog čega je Iran lišen kapaciteta za ekstenzivni napad na Izrael, smatra Danny Citrinowicz, umirovljeni izraelski obavještajac.

"Izrael sada ima puno više slobode nego u travnju, budući da zapravo više nema prijetnje da će se Hezbolah pridružiti", rekao je Citrinowicz.

Upozorio je da bi Bidenova administracija mogla potaknuti Izrael da obuzda svoj odgovor. Ali kako se američki izbori približavaju, američki dužnosnici vjerojatno će imati manji utjecaj nego što su imali u travnju, tvrdi on.

- Teško je predvidjeti kako će ovo završiti. Izraelska akcija će gotovo sigurno izazvati još jedan iranski odgovor. Čini se da smo na početku snažnog sukoba između Izraela i Irana, rekao je.

Yaakov Amidror, umirovljeni general bojnik koji je služio kao savjetnik za sigurnost u vladi premijera Benjamina Netanyahua, također vjeruje da je šteta koju je Izrael nanio Hezbolahu umanjila prijetnju skupina koje financira Iran.

image

Presretanje projektila iz Irana

Ahmad Gharabli/afp/profimedia/Ahmad Gharabli/afp/profimedia

Smatra kako bi čak i napad na iranska nuklearna postrojenja - dugogodišnji izvor straha za Izrael - "trebalo razmotriti", dodao je general Amidror.

Naftali Bennett, bivši izraelski premijer, napisao je na društvenim mrežama da se Izrael suočava s "najvećom prilikom u posljednjih 50 godina" da promijeni lice regije.

- Moramo djelovati sada kako bismo uništili iranski nuklearni projekt, uništili njihova glavna energetska postrojenja i kritički udarili na teroristički režim. Krakovi hobotnice su teško ranjeni - sada je vrijeme da ciljate u glavu, poručio je Bennett.

John Sawers, bivši agent MI6-a i britanski veleposlanik u UN-u, komentirao je u kolumni za Financial Times da je došlo do značajnog pomaka u ravnoteži snaga na Bliskom istoku, u korist Izraela, a na štetu Irana.

image

Izrael, osljedica napada projektilima iz Irana

Saeed Qaq/Anadolu Via Afp

Ističe da je Izrael bacio Hezbolah na koljena, ali da još uvijek imaju precizne smrtonosne projektile koji mogu pogoditi izraelske gradove.

Istaknuo je kako je moguće da Iran sputava Hezbolah jer on služi kao mjera odvraćanja od izraelskog napada na iranska nuklearna postrojenja.

- Ako Izrael počne uništavati raketni arsenal, tada bi se Hezbolah mogao suočiti s trenutkom "iskoristi ili izgubi", poručuje.

Iako su započeli prekogranični upadi izraelskih vojnika u Libanon, Sawers napominje kako Netanyahu vjerojatno želi izbjeći potpunu invaziju, odnosno poslati svoje trupe u južna predgrađa Bejruta i u dolinu Bekaa gdje se vjerojatno nalaze najsmrtonosniji projektili Hezbolaha.

image

Izrael, osljedica napada projektilima iz Irana

Saeed Qaq/Anadolu Via Afp

Alternativni put Hezbolaha za osvetu bio bi pribjegavanje međunarodnom terorizmu, poručuje.

Lewis Page za Telegraph piše kako je Iran, ponižen zbog ubojstva vođe Hezbolaha, u napadu na Izrael pokazao zapravo "nemoć i nesposobnost, a ne snagu i vještinu".

- U Izraelu živi gotovo deset milijuna stanovnika, 26. je gospodarska sila u svijetu te ima 15. po veličini proračun za obranu. Čak i kad bi Iran ispalio svaki projektil koji posjeduje, a koji bi mogao dosegnuti Izrael, sljedeći dan bi Izrael bio ranjen, ali još uvijek jak, gotovo jednako moćan kao što je bio prije, poručio je.

Izraelski napadi u kojima su ubijeni Hassan Nasrallah, šef Hezbolaha, i mnogi njegovi najbliži suradnici – da ne spominjemo iranskog generala – uključivali su manje oružja nego što je Iran upotrijebio večeras, ali malo je vjerojatno da je bilo koji važni izraelski časnik ili političar ozlijeđen.

Adrian Blomfield za Telegraph poručuje da bi iranski napad na Izrael mogao označiti početak regionalnog rata koji bi globalnu sigurnost stavio na kocku.

Islamski je režim pred teškim izborom, riskiraju gubitak položaja na Bliskom istoku, poručuje.

Zbog odmazde riskiraju sveopći rat s tehnološki nadmoćnijim neprijateljem u ratu u koji bi mogle biti uvučene Sjedinjene Države.

Takav bi ishod, smatraju najhladnije glave u iranskoj vladi, mogao završiti prijetnjom nuklearnom programu, pa čak i rušenjem samog režima, komentirao Blomfield za Telegraph.

Ipak, čini se da je Iran udario Izrael dovoljnom snagom da umiri domaće i libanonske šijite, ali bez nanošenja tolike štete da izazove masovni izraelski protuudar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 14:10