IZBORI U SAD-U

Uvjereni u pobjedu: ‘Providnost Božje ruke uzdigla je Trumpa do posebnog statusa‘

Republikanska je stranka redefinirala ideologiju i to joj daje prednost pred Demokratskom, koja tek treba poduzeti tu transformaciju

Donald Trump

 Nick Oxford/Afp

"Vjerujem da je predsjednik Trump transformirajuća figura, čovjek sudbine kojeg je Bog providnošću spasio od smrti u subotu", rekao je Ed Tarpley, delegat savezne države Louisiane, na konvenciji Republikanske stranke. "Dobio je posebnu misiju u našoj zemlji. Božja ruka providnosti uzdigla je Donalda Trumpa na poseban status", prenio je Reuters njegove riječi. Jim Jordan, republikanski zastupnik iz savezne države Ohio, kaže: "Mislim da je predsjednik Trump učinio našu stranku onakvom kakva je uvijek trebala biti, populistička stranka ukorijenjena u konzervativnim načelima."

image

Donald Trump

Brendan Smialowski/Afp

George Friedman, ugledni geopolitičar koji sjajno poznaje američku političku scenu, tvrdi da će se presudni izbori za budućnost SAD-a odviti 2028. godine jer se tada zatvara 50-godišnji ciklus pokrenut dolaskom na vlast Ronalda Reagana. Zbivanja na republikanskoj konvenciji sve više potvrđuju njegove stavove. Republikanska stranka dobiva sasvim nov sadržaj dok je Demokratska u krizi koju će morati riješiti do tih izbora, izgubila ili pobijedila u studenom, zamijenila predsjednika Joea Bidena kao predsjedničkog kandidata ili ne.

image

Donald Trump

/Afp

Republikanska stranka, poznata i kao GOP - Grand Old Party - od pada Berlinskog zid je vladala kraće od demokrata. Bill Clinton je osvojio dva mandata, sin Bush dva, Barack Obama dva, Trump samo jedan i Biden jedan: 5-3 u mandatima. Nevolja je što su republikanci uspjeli izazvati toliko nevolja, primjerice sin Bush, da ni dva Obamina mandata nisu bila dovoljna da se šteta sanira.

Oren Cass, republikanski strateg blizak potpredsjedničkom kandidatu J.D.-ju Vanceu, u autorskom tekstu u Financial Timesu analizira da je Reaganova doktrina "tronošca" - ekonomija slobodnog tržišta (neoliberalizam), socijalni konzervativizam i globalni intervencionizam - ključna u pobjedi protiv komunizma, izgubila svrhu. Američki Politico naglašava proces promjene razumljiv nakon što stranka nije mogla pronaći novu svrhu za mandata Busha sina.

Posljedica pogrešaka njegove administracije, od rata protiv terorizma, preko vječnih ratova u Afganistanu i Iraku, do stvaranja uvjeta izbijanja globalne financijske krize, pojava je radikalno desne frakcije Tea Party koja će evoluirati u podršku populističkom predsjedniku, Trumpu 2016. godine.

image

Donald Trump

Angela Weiss/Afp

On se u četiri godine nije snašao, ali se nakon poraza okružio timom koji je udario temelje novim politikama i metodama provedbe. Lice tog procesa je postao J.D. Vance, čovjek koji utjelovljuje američki san, zlostavljani mladić iz zaostale, zapuštene i zaboravljene provincije preko marinaca postaje pravnik s diplomom sveučilišta Yale.

Njegov je govor na konvenciji zacrtao novi smjer stranke, ekonomski populizam kod kuće, okretanje radništvu, izolacionizam u inozemstvu, ne samo sumnjičavost nego i neprijateljski stav prema određenim poslovnim interesima. Vance je rekao da je stranka u "kasnom republikanskom razdoblju" i mora "biti prilično divlja". Postao je tako ideolog nove Republikanske stranke dok je Trump lice koje privlači bazu, što je savršena kombinacija. Velik je obrat također ublaženi stav prema pobačaju koji je posljedica Trumpova neodređenog odgovora da se to pitanje mora rješavati na razini saveznih država.

Republikanski su stratezi dobro očitali razinu društvenih previranja koja su "rezultat stjecanja ekonomskih demografskih i kulturnih promjena, uključujući novi radnički pokret u usponu kojem se stranka sve više okreće, barem nominalno", piše Politico dodajući da je na toj osnovici pokrenuta promjena stranke.

image

Donald i Melania Trump

Kamil Krzaczynski/Afp

Cass smatra da će "multietnički konzervativizam radničke klase kao temelj aktualne Republikanske stranke voditi trajnoj vladajućoj većini". U FT-ju pojašnjava da trajnu vlast jamči "novi konzervativizam koji se proteže na sva pitanja i raširenih ruku dočekuje običnog građanina".

Unutar stranke i dalje postoje skupine koje nisu zadovoljne Trumpom i njegovom retorikom, ali njihov je utjecaj sve manji, osobito u situaciji kada su demokrati slabi i pobjeda 45. predsjednika (Biden je 46.) na izborima u studenom djeluje izglednom. Sljedba koja osobu proglašenu krivom za malverzaciju sredstvima namijenjenima za financiranje kampanje doživljava Višnjim neće biti odvraćena ni pretjeranom ulogom njegove obitelji ni njegovim lažima - u govoru je opet odgovornost za povećanje zločina prebacio na migrante, što nije točno.

image

Donald Trump

Jim Watson/Afp

Glasačko tijelo koje je okrenulo leđa stranci, što zbog nereda koji je u njoj vladao što zbog Trumpa, moglo bi se vratiti jer sada su tu mladi Vance (demokrati nemaju takvog kandidata), nova lica, nove politike. Čovjek narančastog lica će vladati, ali gledat će se četiri godine dalje. Vance je osoba precizno zacrtanih ciljeva i, ako ne napravi veliku pogrešku, eto ga prvog na listiću na izborima za četiri godine.

Republikanska je stranka redefinirala ideologiju i to joj daje prednost pred Demokratskom, koja tek treba poduzeti tu transformaciju ili računati na poraze: kad je Reagan prošli put postavio stranku na noge nakon kaosa koji je izazvao Nixon, demokrati nisu bili na vlasti 12 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 07:33