UZBUNA NA FLORIDI

Uznemirujuće upozorenje zbog zastrašujućeg uragana: ‘Ne želite otići? Onda odmah uzmite crni marker...‘

Valovi tijekom udara uragana u blizini grada Tallahasseeja doseći će visinu od čak šest metara. Prijete i ozbiljne bujične poplave

Uragan Helene

 Handout/AFP

Očekuje se da će uragan Helene za nekoliko sati (u 19:30 po lokalnom vremenu) stići do američke savezne države Floride. Prema najnovijim prognozama, njegova snaga do tad će narasti do opasne kategorije 4. Helene se trenutačno bilježi kao oluja treće kategorije, s vjetrovima koji pušu do 195 km/h, prenosi BBC.

image

Florida se priprema za uragan Helene

Chandan Khanna/AFP
image

Uragan Helene

Handout/AFP
image

Florida se priprema za uragan Helene

Miguel J. Rodriguez Carrillo/AFP

Očekuje se da će valovi tijekom udara uragana u blizini grada Tallahasseeja doseći visinu od čak šest metara. U nekim dijelovima moglo bi pasti čak 30 cm oborina, što bi moglo uzrokovati ozbiljne bujične poplave.

"Helene bi mogla donijeti katastrofalno olujno nevrijeme opasno po život", upozoravaju vlasti.

Administratorica Federalne agencije za upravljanje hitnim situacijama (FEMA), Deanne Criswell, obavijestila je predsjednika Joea Bidena o oluji.

"Ovo će biti ‘događaj‘ u više saveznih država, s potencijalom značajnih utjecaja od Floride do Tennesseeja", rekla je.

I guverner Floride, Ron DeSantis, posljednjih nekoliko dana upozoravao je na opasnosti "vrlo velikog" uragana Helene.

"Svaka minuta koja prođe donosi nam uvjete koji će jednostavno biti preopasni...", rekao je Ron DeSantis i dodao kako su moguća ​​kašnjenja i otkazivanja letova.

Otprilike 14 upozorenja na tornado izdano je tijekom noći na srijedu, a DeSantis kaže da će ih sljedećih dana vjerojatno biti još više. Također je rekao da bi Tallahassee, glavni grad Floride s 200.000 stanovnika, mogao biti znatno pogođen uraganom.

"Ovo područje već duže vrijeme nije pogodio veći uragan i nitko u posljednje vrijeme nije vidio oluju ovolikih razmjera", izjavio je i pozvao stanovnike pogođenih regija da što prije odu na sigurnije lokacije.

Osobito zastrašujuć apel poslao je šerif floridskog okruga Taylor, Wayne Padgett.

"Svi vi, koji živite u nizinskim područjima i odbijate napustiti svoje domove, izlažete se ogromnoj opasnosti - mogli biste umrijeti. Ako ste odlučili ostati, uzmite crni marker i na ruku napišite svoje ime te broj socijalnog osiguranja kako bismo vas mogli identificirati. Ne volim ovo govoriti ljudima, ali to će se dogoditi. Ove stare kuće, neke od njih na obali, jednostavno se neće moći suprotstaviti uraganu. Od vjetra se još nekako možeš sakriti, ali od vode ne. Živim ovdje cijeli život i nikad nisam bio zabrinut zbog oluje, sve dosad", rekao je Padgett, a prenosi NBC News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 08:38