PRVE REAKCIJE

Val nezadovoljstva u Beogradu, Vučić i Brnabić ogorčeni vijestima iz Bruxellesa: ‘Nama dali Hrvata! E svaka vam čast!‘

Tonino Picula će narednih pet godina biti zadužen za analizu, praćenje i izvještavanje tijela Europske Unije o stanju u Srbiji

Aleksandar Vučić

 Danijel Soldo/cropix/Cropix

Kao što je Jutarnji već pisao, Tonino Picula, zastupnik SDP-a u Europskom Parlamentu iz skupine Socijalista i demokrata, u narednih pet godina bit će izvjestitelj za Srbiju. Tako su se u utorak prije podne dogovorili zastupnici iz skupine S&D-a u Europskom Parlamentu.

Prije su se političke skupine dogovorile među sobom o podijeli izvjestiteljskih pozicija. Sada će svaka skupina imenovati iz svojih redova izvjestitelja za zemlju koja je dodijeljena toj skupini.

Picula će narednih pet godina biti zadužen za analizu, praćenje i izvještavanje tijela Europske Unije o stanju u Srbiji i usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama. Riječ je o dužnosti u kojoj će Picula u ime Europskog parlamenta, u ovom mandatu, pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Europske unije i Srbije te će u tim odnosima predstavljati i Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta.

No, prve reakcije iz Srbije daleko su od toga da se mogu nazvati dobrosusjedskim i diplomatskim.

– Kao izvjestitelj za takozvano Kosovo u Europskom parlamentu, kako čujem upravo sada, bit će postavljen opet Estonac. A znate tko je šef ureda Europske komisije na Kosovu? Opet Estonac. Vrlo čudno, složit ćete se. A nama dali Hrvata! Baš im hvala. Nije problem u Hrvatu, nego u njegovim stavovima. Ali dobro, radit ćemo s njima pa ćemo vidjeti kako će to biti. Ali smo poruku razumjeli. Bit će zanimljivo – komentirao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– E, svaka vam čast. Sve smo razumjeli – napisala je na X-u Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije, prenoseći vijest da je Tonino Picula novi izvjestitelj EP-a za Srbiju.

- Nastavno na veliko iskustvo koje sam stekao i poznavanje prilika na zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad. Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti posebno tijekom mog proteklog mandata. Kao i uvijek do sada pozdravljam i podržavam činjenicu da je politika proširenja ponovno u fokusu EU. Evidentna je veća politička potpora nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterija. Svaka zemlja treba biti ocijenjena individualno prema svojim rezultatima – rekao je Tonino Picula u utorak nakon objave da će on biti izvjestitelj za Srbiju.

Tonino Picula je u ranijim mandatima bio voditelj Radne skupine za Zapadni Balkan, izvjestitelj za SAD i Crnu Goru, pregovarač rezolucija o ruskom ratu protiv Ukrajine kao i izvjestitelj u sjeni za Sjevernu Makedoniju. Bio je izvjestitelj EP-a za novu strategiju proširenja, ali i suizvjestitelj EP-a za financijski instrument pretpristupne pomoći IPA III te za Plan rasta za Zapadni Balkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 10:07