TRUMPOV KLJUČNI IGRAČ

Vance održao prvi govor, već sada je jasno koji mu je specijalni zadatak: ‘Kada je Trump ustao, cijela Amerika je ustala‘

Govoreći na republikanskoj konvenciji u Milwaukeeju opisao je sebe kao "dečka iz radničke klase"
 Andrew Caballero-reynolds/Afp

Trumpov kandidat za potpredsjednika, J.D. Vance, održao je svoj prvi veliki govor otkako je izabran za republikanskog potpredsjedničkog kandidata.

Na početku se osvrnuo na atentat na Donalda Trumpa, rekavši da je on ‘odlučio trpjeti zlostavljanje, klevete i progon‘ kada je odabrao baviti se politikom umjesto da ostane u poslovnom svijetu. Kada je Trump ustao nakon pucnjave, cijela je Amerika ustala s njim, kaže Vance.

image

J.D. Vance

Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp
image

J.D. Vance

Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Dodao je i da je Trump otišao u Milwaukee i vratio se na posao.

- Čvrst je, ali mu je stalo do ljudi. Može prkosno stajati protiv ubojice u jednom trenutku, a već u sljedećem pozvati na nacionalno ozdravljenje, kaže o Trumpu.

Spomenuo je i Trumpovu obitelj, rekavši da je on voljeni otac i djed.

Poslao je poruku pozivajući na jedinstvo Republikanaca.

- Naše nas nesuglasice zapravo čine jačima, kaže Vance.

Zatim je službeno prihvatio Trumpovu nominaciju na potpredsjednika SAD-a.

- Stojim ovdje skrušen i preplavljen sam zahvalnošću. Službeno prihvaćam vašu nominaciju za potpredsjednika SAD-a. Ni u najluđim maštarijama ne bih pomislio da bih mogao stajati ovdje večeras, rekao je.

U nastavku svojeg govora, Vance se osvrnuo na svoje djetinjstvo u Ohiu. Kaže da je to bilo mjesto koje je američka vladajuća klasa u Washingtonu ostavila pon strani i zaboravila.

Kritizirao je politike koje je tijekom svoje karijere podržavao Joe Biden. Spomenuo je i ratove u inozemstvu, što je znak da je on u određenoj mjeri odabran kako bi pokušao privući birače radničke klase u nekim državama.

- Desetljećima traje jaz između nekolicine, s njihovom moći i udobnošću u Washingtonu, i nas ostalih, rekao je Vance i pozvao na povratak zemlje ‘u kojoj dječak iz radničke klase, rođen daleko od moći, može stajati na ovoj pozornici‘.

Apelirao je i na radnike u državama Wisconsin, Michigan, Pennsylvania i Ohio.

image

J.D. Vance

Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp
image
Alex Wong/Getty Images Via Afp

Vance je u svojem govoru predstavio i svoju majku koja je mahala iz VIP lože, a publika joj je skandirala.

- Došli smo iz Apalači gorja u tvornice Ohija, Pennsylvanije, Michigana i Wisconsina, rekao je o svojoj obitelji.

BBC napominje da je Vance prvi milenijalac koji se pojavio na predsjedničkoj listi - a svoju mladost sada koristi kao motiv za kampanju.

- Čuo sam kako je neki mladi član obitelji primijetio da si je generacija njihovih roditelja mogla priuštiti kupnju kuće kad su tek počeli raditi, kaže on.

- Mnogi ljudi s kojima sam odrastao ne mogu si priuštiti da plaćaju više za namirnice, više za benzin, više za stanarinu, dodaje, ponovno ciljajući na Joea Bidena.

Ovo je prvi put da čujemo Vancea, 39, kako koristi svoju mladost kao prodajnu prednost u ovom govoru.

U nastavku svoga govora sažeo je teme republikanske stranke:

- Posvetit ćemo se radniku, boriti se za američke građane, nećemo kupovati energiju od zemalja koje nas mrze, opet ćemo graditi tvornice...

image
Alex Wong/Getty Images Via Afp
image
Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Tijekom svojeg je govora Vance više puta napadao Kinu zbog krize s fentanilom, zbog jeftine robe i ‘jeftine strane radne snage‘. Podsjetimo, i Trump je dugo optuživao Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu i krađu intelektualnog vlasništva.

Osvrnuo se i na useljavanje, rekavši da je dio američke tradicije da prima pridošlice, no, kaže, ‘to mora biti pod našim uvjetima‘.

Na kraju se obratio Trumpu:

- Gospodine predsjedniče, nikada neću uzeti zdravo za gotovo povjerenje koje ste mi dali, rekao mu je, a Trump ga je nasmijan slušao.

image

Donald Trump

Andrew Caballero-reynolds/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 18:39