NAJJAČI UKRAJINSKI UDAR

Vatrena kugla iznad ruskog grada, potres magnitude 2.3, evakuiraju se građani: ‘Napali su sa 100 dronova, izgubili smo goleme količine oružja‘

Rusija je gradila arsenal za skladištenje projektila, streljiva i eksploziva u Toropetsu

Eksplozija u Tveru

Napadi ukrajinskim bespilotnim letjelicama izazvali su požar i prisilili na evakuaciju stanovnike u ruskoj regiji Tver, a dužnosnici su u srijedu rekli da je Kijev tijekom noći gađao nekoliko zapadnih regija Rusije.

Olupina uništenog ukrajinskog drona izazvala je požar u gradu Toropetsu u zapadnom dijelu Tverske oblasti, rekao je Igor Rudenija, guverner regije koja se nalazi sjeverozapadno od Moskve u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Vatrogasci su pokušavali obuzdati vatru, rekao je Rudenija, ali nije naveo što gori. Ruske jedinice protuzračne obrane još uvijek pokušavaju odbiti "masivni napad dronova" iznad grada, dodao je.

Prema izvješću državne novinske agencije RIA iz 2018., Rusija je gradila arsenal za skladištenje projektila, streljiva i eksploziva u Toropetsu, gradu starom 1.000 godina u kojemu živi nešto više od 11.000 stanovnika.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, sve više informacija je stizalo iz Tvera, a video snimke jasno pokazuju o kakvoj se eksploziji radilo. Ruski mediji navode da je eksplozija izazvala potres magnitude 2,8 stupnjeva, a prozori su bili razbijeni na više od pet kilometara udaljenosti od skladišta. Kako stvari stoje, ovo je bio najjači udar na ruska skladišta oružja još od početka rata.

- Skladište je sadržavalo projektile namijenjene za taktičke raketne sisteme Iskander, taktičke raketne sisteme Točka-U, navođene zračne bombe i topničko streljivo - rekao je izvor iz ukrajinske obavještajne službe za Reuters.

S druge strane, Rusi su u svojim izvještajima iz 2017. naveli da se u skladišti nalazi 22.000 tona streljiva, od čega je polovica zastarjela. U zadnjih sedam godina sve se samo gomilalo, uključujući visokoprecizno oružje - taktičke balističke raketne sustave, dostavna vozila...

Ruska zaključci oko ekplozije u Toropetsu su sljedeći:

- Oko 30.000 tona granata je eksplodiralo, ali detonacije i dalje traju.

- Cijeli grad Toropets je evakuiran.

- U napadu je korišteno 100 dronova.

- Značajne zalihe sjevernokorejskih balističkih projektila KN23, projektila za višecevne raketne sustave Grad i sustave protuzračne obrane S-300 te balističkih projektila Iskander su uništene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:30