OPASAN FENOMEN

‘Vatreni tornado‘ hara Kalifornijom, plamen guta zgrade, pogledajte prizore: ‘Širi se eksponencijalno!‘

Požar je eksponencijalno rastao otkako je izbio u srijedu, proširivši se s oko 1.400 hektara na oko 45.500 hektara do četvrtka

Vatreni tornado

 Screenshot Youtube

Vrlo rijedak vatreni tornado snimljen je u sjevernoj Kaliforniji, gdje bez kontrole bjesni najveći šumski požar ove sezone koji se tijekom noći udvostručio.

Požar koji je izbio u srijedu, već je opustošio više od 164.000 hektara zemlje sjeveroistočno od Chica, a u petak su vatrogasci uspjeli obuzdati tek tri posto, piše BBC.

42-godišnji muškarac uhićen je u četvrtak pod sumnjom da je izazvao požar gurnuvši zapaljeni automobil u kanjon u blizini Aligator Holea u okrugu Butte.

Snimka koja se širi internetom prikazuje ‘firenado‘ - kovitlajući vrtlog plamena i pepela formiran na jakoj vrućini i jakim vjetrovima.

Zbog vatre je naređena evakuacija u Butteu, gdje je 2018. godine najsmrtonosniji šumski požar u Kaliforniji usmrtio više od 80 ljudi.

‘Evakuacije su u tijeku dok se požar širi‘, rekla je u četvrtak Megan McCann iz ureda šerifa okruga Butte. ‘Primili smo pomoć od 10 različitih agencija za provođenje zakona i vatrogasnih timova. Još ih je na putu.‘

Vatrogasci su rekli da su 134 građevine uništene, dok je 4200 i dalje ugroženo.

Požar je eksponencijalno rastao otkako je izbio u srijedu, proširivši se s oko 1.400 hektara na oko 45.500 hektara do četvrtka. U petak se utrostručio.

Nacionalna meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za Sacramento i upozorila da bi jaki vjetrovi i niska vlažnost zraka u petak mogli zajedno uzrokovati nove požare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 06:56