DOSAD NEVIĐENO

Velika bitka ruskog helikoptera i ukrajinskog drona na nebu iznad Kurska: Pogledajte kako je završilo

Brzina približavanja i udar bespilotne letjelice u nezaštićeni repni rotor sugeriraju da je helikopter oboren u incidentu

Ruski helikopter na udaru ukrajinskog drona

 Screenshot X/

Ukrajinski dron pogodio je ruski helikopter u navodno prvom ikada zabilježenom uspješnom ciljanom napadu bespilotne letjelice na letjelicu s ljudskom posadom.

Snimka koju su Oružane snage Ukrajine jučer objavile pokazuje da je bespilotna letjelica neodređenog tipa ciljala na repni rotor jurišnog helikoptera Mil Mi-28 ‘Havoc‘ Ruskih zračnih snaga, navodno iznad ruske regije Kursk.

Snimka je završila u trenutku udara pa se nije moglo utvrditi je li bespilotna letjelica bila opremljena bojnom glavom i je li ta bojna glava detonirala. Međutim, brzina približavanja i udar bespilotne letjelice u nezaštićeni repni rotor sugeriraju da je helikopter oboren u incidentu.

Ukrajinske snage navodno su oborile najmanje dva druga ruska helikoptera (još jedan Mi-28 i Kamov Ka-52 ‘Hokum-B‘) u istom području i otprilike u isto vrijeme, no nije jasno jesu li to bili isti dronovi, piše Janes.

Ruski piloti prethodno su objavili barem još jedan događaj u kojem je jurišni helikopter Mil Mi-35 ‘Hind-E‘ bio neuspješno napadnut od strane ukrajinskog drona, što je bilo prvi put da je napad ovakve vrste dokumentiran bilo gdje u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 22:32