VAŽNI GOSTI

Velika gužva u Varšavi, Kijevu i Moskvi: ‘Došli su u isto vrijeme, jedan je imao znakovitu poruku za Putina, pa razbjesnio svijet‘

Indijski premijer Narendra Modi nakon Poljske ide u Ukrajinu, a njegov kineski kolega Li Qiang u posjetu je Rusiji i Bjelorusiji

Narendra Modi prošlog se mjeseca u Moskvi zagrlio s Putinom, zbog čega se suočio sa žestokim kritikama jer je njegov posjet koincidirao s napadom Rusije na dječju bolnicu u Kijevu

 Gavriil Grigorov/Afp

Ovo nije vrijeme za rat - poručio je premijer Indije Narendra Modi, koji je posjetio Poljsku prije odlaska u Ukrajinu. Modi je prvi indijski lider koji je posjetio istočnu Europu u posljednjih 45 godina, a u Varšavi je da bi s poljskim vodstvom razgovarao o povećanju suradnje te "o regionalnim i globalnim pitanjem od zajedničkog interesa".

Modi će nakon Poljske posjetiti Ukrajinu, a zanimljiva koincidencija je da se njegova turneja preklapa s posjetom premijera Kine Li Qianga Rusiji i Bjelorusiji.

Modi se prekjučer susreo s indijskom dijasporom u Poljskoj i s tog skupa poslao svoju mirovnu poruku dodajući da je Indija proteklih desetljeća vodila politiku distanciranosti od drugih zemalja, ali sada joj je cilj da sa svima ostane bliska. Konzervativnom i nacionalizmu sklonom indijskom lideru, koji je ove godine izborio treći mandat, jučer su na rasporedu bili sastanci s Donaldom Tuskom, poljskim premijerom, i Andrzejom Dudom, predsjednikom zemlje.

Modi je u pogledu ruske invazije na Ukrajinu dosad pozivao na mir, ali nikad otvoreno nije osudio rusku agresiju, svrstavajući tako New Delhi u neopredijeljeni "globalni jug". Međutim, Indija je najveći kupac ruske nafte, koja je pod zapadnim sankcijama, a Modi i Putin su bliski saveznici usprkos Modijevim kontaktima s Volodimirom Zelenskim na marginama međunarodnih sastanaka na vrhu.

Zagrljaj koji je izazvao bijes

Modi je prošlog mjeseca pomalo neočekivano posjetio Moskvu, gdje je snimljen kako se grli s Putinom, zbog čega se suočio sa žestokim kritikama jer je njegov posjet koincidirao s napadom Rusije na dječju bolnicu u Kijevu.

image

Narendra Modi i Volodimir Zelenski/Arhivska fotografija

Handout/Afp

Sastanak s Dudom i Tuskom trebao bi rezultirati potpisivanjem sporazuma o strateškom partnerstvu kojim bi se potaknula suradnja na poljima tehnologije, kibernetičke sigurnosti i obrane, najavio je poljski ministar vanjskih poslova Wladyslaw Teofil Bartoszewski. Modi će nakon posjeta Poljskoj ići u Kijev. Bit će to prvi posjet indijskog lidera toj zemlji otkako su dvije zemlje pokrenule diplomatske odnose 1992. godine.

U međuvremenu, kineski premijer Li Qiang, drugi čovjek Kine, sastao se u četvrtak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i pohvalio sve bolje trgovinske odnose dviju zemalja. Posjet se događa u trenutku kada se ukrajinska vojska ukopava u ruskoj oblasti Kursk, a vodstvo u Moskvi postaje sve ovisnije o političkoj i gospodarskoj podršci Pekinga.

"Naši trgovinski odnosi uspješno se razvijaju. Pažnja koju vlade obiju zemalja posvećuju trgovinskoj razmjeni i ekonomskim vezama daje rezultate", rekao je Putin na sastanku, dodajući kako postoje "planovi velikog opsega za ekonomske i druge projekte".

Činjenicu da je to doista partnerstvo bez granica, kako su sa zajedničkog sastanka objavili ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski vođa Xi Jinping, samo koji dan prije početka Putinove invazije na Ukrajinu, potvrdio je i Li. "Kinesko-ruski odnosi na neviđenim su razinama", rekao je Li. Situacija na ratištu u Ukrajini nije spomenuta u dijelu otvorenom za javnost, iako su ruske snage nad Moskvom večer ranije imale pune ruke posla s rušenjem ukrajinskih dronova.

Kineska uloga u ratu

Kina se od početka rata snažno pokušavala pozicionirati kao neutralna u aktualnom sukobu, pozivajući na prestanak neprijateljstava i mirovne pregovore, ali dijeli ruski animozitet prema Zapadu.

image

Vladimir Putin i Li Qiang

Alexey Filippov/Afp

Kada je Zapad uveo sankcije na rusku naftu nakon veljače 2022., Kina je uskočila, a tada je počeo jačati njezin utjecaj u Rusiji. Nakon svoje pete inauguracije, Putin se odmah sastao s Xi Jinpingom, naglašavajući time važnost Pekinga za Moskvu.

Američka obavještajna služba u izvješću od ove godine ustvrdila je da je Kina znatno povećala prodaju mehanizacije, mikroelektronike i druge tehnologije, koju Moskva koristi za proizvodnju raketa, tenkova, zrakoplova i drugog oružja.

Li je Putinu rekao da su odnosi između njihovih zemalja "doprinos regionalnom, pa čak i svjetskom miru, stabilnosti i prosperitetu". Li je rekao da je kineska vlada spremna istražiti prilike za suradnju u novim područjima, dok konsolidira suradnju u tradicionalnim sektorima. "Potrebno je više pozornosti posvetiti inovacijama u području znanosti, tehnologije i industrije", rekao je Li.

Četverodnevni posjet, na rasporedu i Bjelorusija

Kina je spremna raditi s Moskvom na jačanju "cjelogodišnje praktične suradnje", rekao je Li Mihailu Mišustinu, svojem ruskom kolegi, s kojim se sastao prije susreta s Putinom.

Sastanak Lija i Mišustina dio je godišnjih razgovora koji se održavaju od 1996. godine, a obično se odnose na ekonomsku, kulturnu i humanitarnu suradnju, piše CNN.

Nakon razgovora, dvije strane potpisale su niz dokumenata o suradnji u područjima, poput znanosti i tehnologije, kemijske industrije, operacija spašavanja na moru i prekograničnog transporta tereta, javili su kineski mediji, a prenio CNN.

Prošle godine razmjena između Rusije i Kine dosegnula je rekord, i premašila najavljivanih 240 milijardi dolara. Rusija je, naime, jako ovisna o kineskom tržištu, robi i ulaganjima. CNN navodi da se bilateralna razmjena od 2022. do 2023. povećala više od 25 posto, ali je rasla tek 1,6 posto između siječnja i srpnja ove godine, u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Li je u Rusiju došao u četverodnevni posjet, a u sklopu njega posjetit će i Bjelorusiju. Tamo će se susresti s Romanom Golovčenkom, bjeloruskim premijerom, s kojim će "razmijeniti stajališta o bilateralnim odnosima i suradnji u raznim područjima", objavilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:27