NAJVEĆE OPASNOSTI

Veliko obraćanje šefa MI5: ‘Prijete nam Rusija i Iran, a nažalost, vratio se i naš stari neprijatelj‘

Ken McCallum, generalni direktor britanske službe sigurnosti MI5, upozorio je na porast opasnosti od terorizma

Ken McCallum

 Yui Mok/pa Images/profimedia/Yui Mok/pa Images/profimedia

ISIS se vratio. Odnosno, ta je teroristička grupa nastavila sa svojim aktivnostima izvoza terorizma u Veliku Britaniju, rekao je šef britanske špijunske agencije, dodajući da ga takav razvoj događaja vrlo zabrinjava, piše Politico.

Ken McCallum, generalni direktor britanske službe sigurnosti MI5 u utorak je, po prvi put od 2022., iznio osvježen popis prijetnji koje stižu s Bliskog istoka, Rusije i nekih bližih područja.

Upozorio je da postoji pojačana opasnost od terorizma od strane al-Qaide i, posebno, ISIS-a, terorističke organizacije također poznate i kao Islamska država ili Daesh. Javnost je po prvi puta postala svjesna grupe 2014. godine kad su militanti zauzeli velike dijelove sjeverozapadnog Iraka i istočne Sirije.

‘Danas Islamska država više nije onakva sila kakva je bila prije deset godina, no nastavljaju sa svojim naporima da izvezu terorizam‘, rekao je McCallum na konferenciji u središtu Londona.

Upozorio je na smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u svibnju u Moskvi koji je izveo ogranak ISIS-a te time ‘brutalno demonstrirao svoje sposobnosti‘.

Šef MI5, čija agencija nadgleda i domaću protuobavještajnu službu, rekao je i da se više od trećine svih istraga koje je MI5 obavio prošli mjesec, odnosilo na povezanost s nekim stranim terorističkim organizacijama.

Rusija i Kina

McCullum je u svojem javnom istupu - rijetkom kad su u pitanju šefovi obavještajnih organizacija - upozorio na sve veći maligni utjecaj Rusije i Irana na tlu Velike Britanije.

Rekao je da se broj istraga MI6-a o neprijateljskim državama poput Rusije i Irana povećao skoro za 50 posto u samo godinu dana. Ruska obavještajna agencija GRU, kazao je, ‘u stalnoj je misiji stvaranja kaosa na britanskim i europskim ulicama‘.

Od početka Putinove invazije na Ukrajinu, iz Europe je prognano oko 750 ruskih diplomata, ‘od kojih su većina bili špijuni‘, rekao je McCallum. Velika Britanija je ranije ove godine izbacila, kako se vjeruje, posljednjeg ruskog vojnog obavještajca.

Ali nove prijetnje pojavile su se u drugim krajevima. Europska taktika ‘izbaci ih i drži podalje‘, dovela je do povećane prijetnje kibernetičkim napadima iz Rusije.

Ove je godine također zamijećeno i povećanje angažiranja posrednika poput privatnih obavještajnih operativaca i kriminalaca unutar Velike Britanija kako bi obavili ‘prljave zadatke‘ neprijateljskih država.

Obraćajući se svima koji su spremni prihvatiti novac od Irana ili Rusije i obaviti njihove ilegalne poslove, McCullum je rekao: ‘To je odluka koju ćete požaliti.‘

Dodao je i kako Iran predstavlja sve veću prijetnju Velikoj Britaniji te da su od 2022. uspješno otklonili više od 20 potencijalno smrtonosnih zavjera koje je pokrenuo Iran.

McCallum je u zamjetno manjoj mjeri spominjao Kinu, dok u britanskoj politici traje debata o tome kako najbolje pristupiti Pekingu.

‘Kina je drugačija. Britansko-kineske poslovne veze dobre su za gospodarski razvoj Velike Britanije, a to podupire i pitanja sigurnosti‘, rekao je.

Kad je izravno upitan o manjku kritičnosti prema Pekingu, McCallum je rekao mu nije namjera umanjiti važnost prijetnje koju predstavlja Kina, te da je fokus agencije MI6 u tom pogledu nepromijenjen.

‘Izbori koji su pred nama su vrlo kompleksni i na ministrima je da naprave velike strateške procjene našeg odnosa s Kinom‘, rekao je.

Pitanja kapaciteta

MI5 i policija su od ožujka 2017. osujetili čak 43 planirana napada, rekao je McCallum, ali i ustvrdio je da su sigurnosne službe trenutačno vrlo opterećene.

S nešto više od dva tjedna prije nego vlada Ujedinjenog Kraljevstva donese proračun, McCallum kaže da je ‘raspodjela naših ograničenih kapaciteta‘ sada ‘teža nego ikad prije u mojoj karijeri‘.

Na pitanje je li broj slučajeva kojima se MI5 bavi, još uvijek previsok, kao što je 2022. natuknuo parlamentarni odbor za sigurnost i obavještajne poslove, McCallum je rekao: ‘Stvari su apsolutno nategnute.‘

‘Točno je reći da je ukupni obujam protuterorističkog rada koji danas obavljamo u MI5 bio, općenito govoreći, statičan zadnjih četiri ili pet godina‘, rekao je. Smanjenje aktivnosti Islamske države nadoknađeno je i nadmašeno porastom ekstremno desničarskog terorizma, upozorio je.

U posljednje tri godine MI5 je utrostručio rad na slučajevima koji uključuju osobe mlađe od 18 godina umiješane u terorizam. To sada čini 13 posto slučajeva, rekao je.

MI5 sada ‘mora donijeti neugodnu odluku o tome čemu dati prioritet‘, a koje stvari ‘jednostavno pustiti‘., dodajući:

‘To nas stavlja u prilično stresnu situaciju‘, rekao je Ken McCallum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 16:27