POKLONIT ĆE SE ŽRTVAMA

VIDEO: 'KLEČIM, TRAŽIM OPROST I POMILOVANJE ZA SRBIJU' Nikolić se ispričao za zločine u Srebrenici!

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ispričao se zločine koje je u ime Srbije počinio bilo koji pripadnik srpskog naroda te je, u intervjuu Televiziji Bosne i Hercegovine (BHT) čije izvatke u četvrtak prenose beogradski mediji, zatražio oprost za Srbiju zbog zločina u Srebrenici i najavio da će se osobno pokloniti srebreničkim žrtvama.

"Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Ispričavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda", rekao je Nikolić u intervju za BHT, a izvatke su prenijeli beogradski elektronički mediji pozivajući se na sarajevski portal klix.ba.

Između ostalog, prema navodima portala klix.ba, Nikolić je rekao da su za njega Srbi iz Republike Srpske Bosanci, iako neki od njih ne vole da ih tako zovu. Taj portal prenosi i da je predsednik Srbije rekao da će uskoro posjetiti Srebrenicu, iako se taj dio ne čuje u izvatku iz emisije.

Predsjednik Srbije Nikolić opet šokira: 'Niti jedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja. Karadžić i Mladić su nevini!'

Emitiranje intervjua na televiziji BHT najavljeno je za 7. svibnja.

Nikolić se u Beogradu u utorak 23. travnja sastao s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem, a zajednička im je ocjena bila da među njima više ne treba biti nesuglasica i nerazumijevanja te da dvije države ubuduće moraju biti još čvršće povezane kako se ne bi ponovila tragična iskustva iz 20. stoljeća.

"Srbija kao jamac Daytonskog sporazuma želi Bosni i Hercegovini najbolji mogući ekonomski, gospodarski i svaki drugi razvoj, stabilnost i sigurnost. Srbija želi pomoći BiH na tom putu. Srbija je uvijek tu kada zatreba i ako postoji potreba - pružit će pomoć. Ali, mi bismo željeli da dva entiteta (u BiH) sami rješavaju svoje probleme i da surađuju", istaknuo je Nikolić nakon razgovora sa Radmanovićem i Izetbegovićem.

Hrvatski član trojnog vodstva BiH Željko Komšić odbio je posjetiti Srbiju zbog govora srbijanskog šefa države u raspravi Opće skupštine UN o radu haaškog tribunala, ocijenivši taj istup neprimjerenim i miješanjem u unutarnje poslove BiH.

Nikolić je na sastanku s Radmanovićem i Izetbegovićem rekao kako se nada da će uspostaviti komunikaciju s Komšićem i da više neće biti otkazivanja sastanaka između BiH i Srbije.

Ministar i potpredsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić u ponedjeljak u Zagrebu

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić posjetit će u ponedjeljak Zagreb, potvrđeno je Hini u četvrtak u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Po neslužbenim informacijama, Vučić će se u Zagrebu, osim s potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić koja će mu biti domaćin, sastati s predsjednikom države Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Vučić, predsjednik najjače stranke u srbijanskoj koalicijskoj vladi - Srpske napredne stranke (SNS), najviši je dužnosnik aktualne srbijanske vlade koji dolazi u posjet Zagrebu otkako je ona preuzela dužnost u srpnju prošle godine.

Hrvatski premijer Zoran Milanović posjetio je Beograd i sastao se s kolegom Ivicom Dačićem u siječnju 2013. godine. Poslije toga sastanka hrvatski je premijer izjavio kako je bilo krajnje vrijeme da se spuste tenzije u odnosima dviju zemalja. Dvojica su premijera tada razgovarala o otvorenim pitanjima između dviju zemalja, pitanjima izbjeglica, raseljenih, stanarskih prava, procesuranja ratnih zločina, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, te gospodarskim pitanjima i europskim integracijama. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:35