SPORNE IZJAVE IZ 1994.

VIDEO: OVO JE BILO NEUGODNO... Mlada aktivistica banula pred Hillary Clinton i počela vikati: 'Dugujete crncima ispriku!'

 Printscreen: YouTube

Hillary Clinton je u srijedu u Charlestonu, South Carolina, održala skup na kojem je prikupljala donacije za svoju kampanju u utrci za demokratsku nominaciju na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u.

U South Carolini se predizbori održavaju ovaj vikend, a očekuje se da će Clinton odnijeti uvjerljivu pobjedu ispred svojeg protukandidata, senatora iz Vermonta Bernieja Sandersa (ankete joj daju prednost veću od 20 post ). U toj državi više od 30 posto izbornog tijela čine Afroamerikanci koji su mnogi više naklonjeni bivšoj prvoj dami, senatorici i državnoj tajnici SAD-a. Clinton kao jedan od važnijih problema američkog društva ističe baš diskriminaciju manjinu na gotovo svim područjima života, naročito Afroamerikanaca.

No, upravo je iz te manjine došla optužba zbog nekih starih izjava Clinton, koje bi mogle umanjiti njezinu privlačnost crnim biračima. Naime, tijekom njenog govora aktivistica pokreta "I crni životi su važni" (Black lives matter) Ashley Williams došetala je pokraj Clinton s transparentom koji je citirao njezinu kontroverznu izjavu iz 1996. godine kada je za problematičnu mladež (u kojoj su Afroamerikanci disproporcionalno zastupljeni) rekla "Moramo ih privesti uz nogu".

Kada je Clinton napokon pauzirala da pogleda što piše na transparentu, aktivistica je glasno tražila od nje da se ispriča Afroamerikancima zbog masovnih zatvaranja crnaca, na negodovanje uglavnom bijele publike.

Kandidatkinja za demokratsku nominaciju je nastojala ostati mirna tijekom pitanja aktivistice, ali se ipak malo uzrujala:

- Razgovarat ćemo poslije, u redu? Puno ti hvala - rekla je Clinton, no aktivistica se nije tek tako predala te je prekinula njezino izlaganje novim zahtjevima za isprikom.

- Ako mi daš priliku odgovorit ću ti. Ovo još nitko prije tebe nije upitao - rekla je bivša državna tajnica prije nego što je osiguranje interveniralo (vrlo oprezno i dostojanstveno, valja napomenuti) i odvelo prosvjednicu.

Mlada aktivistica je svoj postupak komentirala za Huffington Post:

- Htjela sam je suočiti s njenim vlastitim riječima. Napravili smo to jer želimo biti sigurni da će crni glasači obratiti pozornost na njezin rezime te želimo znati kakvu Hillary ćemo dobiti - izjavila je Williams i dodala da je s događaja izbačena intervencijom tajne službe. Mlada dama je objasnila da se Hillary Clinton sada pokušava pokazati kao veliki borac za ljudska prava, dok je u prošlosti njezin odnos prema crnim građanima bio dvojak, ovisno kakvu bi korist imala u određenoj prilici.

Teško da će ovaj prosvjed uzdrmati šanse gospođe Clitnon u South Carolini, ali svakako nije bio ugodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:50