NOVO USIJANJE

VIDEO Sirija na rubu sveopćeg građanskog rata: Pobunjenička vojska prvi put napala vojnu bazu

Asadov režim odolijeva napadima pobunjenika, ali sve je više onih koji strahuju od potpunog kaosa
 YouTube

Pripadnici Oslobodilačke sirijske vojske (FSA), sastavljene od vojnika koji su napustili snage odane predsjedniku Bašaru al-Asadu jer nisu željeli pucati u civilne prosvjednike protiv njegova režima, napali su u srijedu bazu zrakoplovnih obavještajnih snaga u blizini Damaska.

Riječ je o dosad najvećoj operaciji koja jasno signalizira da oružani otpor protiv sirijskih vlasti postaje sve organiziraniji i jači . Potvrda o napadu na bazu u Harastu, predgrađu Damaska gdje je smješteno zapovjedništvo elitnih Asadovih postrojbi i gdje se nalazi mnogo političkih zatvorenika, došla je iz više izvora.

VIDEO - U javnost su procurile snimke na kojima pripadnici sirijskih sigurnosnih snaga premlaćuju opozicijske pobornike





Napad se dogodio u ranim jutarnjim satima, a vojnici FSA-e koristili su i ručne bacače. Nitko nije izvijestio o broju mrtvih ili ranjenih u tom sukobu, osim što su čelnici Vijeća za lokalnu koordinaciju, aktivističke mreže koja vodi prosvjede diljem zemlje, naveli da su zarobljenici u bazi “u dobrom stanju”, ali da napad nije rezultirao njihovim oslobađanjem kao što je bilo zamišljeno. Osim u Harastu, snage FSA-e izvele su napade na još nekoliko lokacija u blizini Damaska i time sukobe dovele opasno blizu dosad mirnoga glavnoga grada, jakog uporišta vladajućeg režima.

FSA je ovom akcijom potvrdila da postaje sve značajnija snaga u zamršenom i kaotičnom stanju koje trenutačno vlada u Siriji, državi koja je podijeljena kako po političkim, tako i po vjerskim i ideološkim crtama. U srijedu su čelnici FSA-e objavili da su utemeljili prijelazno vojno vijeće čiji je cilj svrgavanje Asadova režima i zaštita civila od njegovih snaga. Vođa vijeća je pukovnik Rijad al-Asad koji je prebjegao iz sirijske vojske još u srpnju. Osim njega, u vijeću je još sedam visokih časnika. Prema nekim procjenama, trenutačno imaju oko 25.000 naoružanih vojnika. Njihovo jačanje natjeralo je čak i neke protivnike Asadova režima da upozore kako Sirija opasno klizi u sveopći građanski rat.

Istodobno je diplomatski pritisak na Asada da odstupi s predsjedničke funkcije nastavljen i u srijedu sastankom šefova diplomacije arapskih zemalja u Maroku, kojemu je nazočio i turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. Turska je, između ostalog, zaprijetila i da će obustaviti isporuke električne energije Siriji.

- Sirijski predsjednik žestoko će platiti za smrtonosne udare na vlastiti narod. Njegov režim platit će za ono što je napravio - rekao je turski ministar Davutoglu novinarima uoči sastanka u Rabatu. Turska je donedavno bila bliski saveznik sirijskog režima, ali je tijekom posljednjih nekoliko tjedana postala glavni zagovornik oštrijeg pristupa prema situaciji u toj zemlji.

Njegova izjava pokazala je kako Damasku nije puno pomoglo to što je uoči sastanka u Rabatu oslobodio više od 1000 političkih zatvorenika, pokušavajući tako omekšati zemlje Arapske lige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 01:29