KAO U FILMU

Vijest da su zarobljeni u svemiru obišla je svijet, a sada je jedan od njih alarmirao NASA-u: ‘Recite mi što je, čujemo zvukove...‘

Riječ je o jednom od NASA-inih astronauta zarobljenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici
 /Profimedia

Jedan od NASA-inih astronauta zarobljenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici čuo je neobične zvukove koji dolaze iz Boeingove svemirske kapsule Starliner, prenosi Daily Mail.

Butch Wilmore kontaktirao je u subotu svemirski centar Johnson u Houstonu kako bi podijelio svoju zabrinutost samo nekoliko dana prije nego što se neispravna letjelica treba odvojiti od ISS-a, bez posade, i pokušati vratiti na Zemlju na autopilotu.

‘Imam pitanje o Starlineru. Iz zvučnika dopire čudan zvuk i nisam znao možete li se spojiti na Starliner... Ne znam kakav je to zvuk‘, rekao je.

Wilmore je zatim približio telefon zvučnicima Starlinera.

Nakon neuspjelog prvog pokušaja, kontrola misije je odgovorila: ‘Butch, taj je uspio. Bilo je to poput pulsirajuće buke, gotovo kao ping sonara‘.

Butch je još jednom pustio zvuk koji je kontrola misije uspješno primila.

"Pustit ću vas da poslušate i razmislite o tome", rekao je Wilmore.

‘Dobra snimka, hvala Butch. Prenijet ćemo to timu i javiti vam što smo zaključili‘, odgovorila je kontrola misije.

Ponovno su pitali ima li još kakvih zvukova i potvrdili da dolazi iz zvučnika Starlinera.

Ars Technica prva je izvijestila o Wilmoreovom pozivu Houstonu, napisavši da je zapis prvi snimio i podijelio meteorolog Rob Dale iz Michigana.

Wilmore i njegova kolegica astronautkinja Suni Williams na ISS-u su od lipnja, iako su ondje trebali ostati samo tjedan dana. Zbog tehničkih problema sa svemirskom letjelicom Starliner dvoje astronauta američke svemirske agencije NASA neće se moći vratiti na Zemlju do veljače 2025. godine.

image

Starliner

Nasa/upi/profimedia/Nasa/upi/profimedia

Starliner se sada sprema vratiti na Zemlju bez njih zbog problema s potisnicima i curenjem helija.

Tehnički problemi sa Starlineom postojali su nekoliko tjedana prije lansiranja, pa čak i na dan lansiranja.

Svemirska letjelica Starline je sigurno dopremila Wilmorea i Williamsa na ISS, ali dok je stigla tamo, iz nje je iscurilo još helija, a pet od 28 potisnika je otkazalo.

Na tiskovnoj konferenciji 24. kolovoza službenici NASA-e objavili su da bi bilo prerizično vratiti astronaute kući neispravnim Starlinerom.

Umjesto toga, vratit će se kući SpaceX-ovom svemirskom letjelicom Crew Dragon, koja bi trebala u svemir poslati NASA-inog astronauta Nicka Haguea i ruskog kozmonauta Aleksandra Gorbunova prema ISS-u 24. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 23:19