PRVI PUT U 5 GODINA

Vijest je odjeknula diljem Bliskog istoka: Ajatolah Hamenei danas predvodi molitvu u Teheranu. Evo što se dogodilo zadnji put...

Napetosti u regiji su na vrhuncu

Ajatolah Ali Hamenei

 Iranian Supreme Leader‘s Office/zuma Press/profimedia/Iranian Supreme Leader‘s Office/zuma Press/profimedia

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei trebao bi predvoditi molitvu petkom i održati javnu propovijed koja bi mogla rasvijetliti planove Islamske Republike nakon masovnog raketnog napada na Izrael, javlja Times of Israel.

Vijest je odjeknula Bliskim istokom u trenutku dok su napetosti u regiji na vrhuncu.

Hameneijeva propovijed petkom iznimna je rijetkost — prva u gotovo pet godina — a dolazi tri dana prije godišnjice rata Izraela i Hamasa u Gazi, potaknutog napadom palestinske terorističke skupine koju podržava Iran 7. listopada.

Vrhovni vođa, koji ima najvišu vlast u Iranu, predvodit će muslimane u molitvi u džamiji Imama Khomeinija Grand Mosalla u središtu Teherana, piše na njegovoj službenoj web stranici.

Molitva će uslijediti nakon "ceremonije komemoracije" u 10:30 sati po lokalnom vremenu za Hasana Nasrallaha, ubijenog vođu libanonskog terorističkog pokreta Hezbolah koji podržava Teheran.

Iranska revolucionarna garda, koja odgovara direktno Hameneiju, rekla je da je baraž od oko 200 projektila u utorak bio odmazda za izraelsko ubojstvo Nasrallaha, ubojstvo zapovjednika garde Abbasa Nilforoushana u udaru na Bejrut krajem rujna te ubojstvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu u srpnju.

Hamenei je posljednji put predvodio molitve petkom u siječnju 2020. nakon što je Iran ispalio projektile na bazu američke vojske u Iraku, kao odgovor na napad u kojem je ubijen cijenjeni zapovjednik Revolucionarne garde Qassem Soleimani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 19:40