PAVEL DUROV

Vlasnik Telegrama pušten iz francuskog zatvora: Platio je vrtoglavu jamčevinu, a ove uvjete ne smije prekršiti

Optužbe protiv Durova uključuju sudjelovanje u širenju seksualnih slika djece, kao i niz drugih navodnih prekršaja na platformi

Pavel Durov

 Steve Jennings/Afp

Šef Telegrama Pavel Durov suočen je s optužbama francuskog pravosuđa zbog navodnog omogućavanja kriminalnih aktivnosti na aplikaciji za razmjenu poruka, ali je za sada izbjegao zatvor plativši jamčevinu u iznosu pet milijuna eura, piše Klix.ba.

Rusko-francuski multimilijarder, koji ima francusko državljanstvo, pušten je uz uvjet da se dva puta tjedno mora javiti u policijsku stanicu i svo vrijeme ostane u Francuskoj, izjavila je pariška tužiteljica Laure Beccuau.

Optužbe protiv Durova uključuju sudjelovanje u širenju seksualnih slika djece, kao i niz drugih navodnih prekršaja na platformi. Durov je priveden u subotu na aerodromu Le Bourget kod Pariza zbog sumnje da nije poduzeo mjere protiv nezakonitog sadržaja na Telegramu, uključujući razmjenu dječje pornografije, trgovinu drogom i prevare.

Njegovo iznenadno uhićenje skrenulo je pažnju na kaznenu odgovornost Telegrama, popularne aplikacije s oko milijardu korisnika, i potaknulo raspravu o slobodi govora i cenzuri.

Durov, koji se često opisuje kao libertarijanac i ‘ruski Mark Zuckerberg‘, živi u Dubaiju, gdje je sjedište Telegrama, i ima državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Francuske vlasti i dalje istražuju Durovljeve veze s Kremljom, posebno u svjetlu izvještaja da je posjećivao Rusiju više od 50 puta između 2015. i 2021. godine, uprkos njegovim tvrdnjama da je izgnan iz Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 08:18