MOGUĆI RAZLOZI

Vojni analitičar iznio prvu teoriju o uzrocima pada helikoptera iranskog predsjednika: Iste ovakve koristi i hrvatska policija

Helikopter je prvo proizveden u Sjedinjenim Državama, a zatim u Kanadi

Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija

 Ali Hamed Haghdoust/Afp

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi letio helikopterom Bell 212 američke proizvodnje.

Vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton kazao je kako bi vrijeme moglo biti ključan faktor u padu helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik

"Imate maglu, imate kišu, imate niske temperature", rekao je Leighton Pauli Newton iz CNN-a. "S temperaturama ispod 10 stupnjeva i na većim visinama postoji mogućnost zaleđivanja lopatica rotora", rekao je i dodao da postoji mogućnost i potencijalnog kvara motora.

Leighton je dodao da bi poteškoće u nabavi rezervnih dijelova i održavanje helikoptera, koji je u prometu od 1960-ih, također mogli imati ulogu u nesreći, ukazujući na to kako Iran živi pod sankcijama i koristi staru opremu za prijevoz svojih visokih čelnika.

"Drugi čimbenik u ovome bilo bi održavanje - je li helikopter ispravno održavan ili ne."

Helikopter se prvo proizvodio u Sjedinjenim Državama, a zatim u Kanadi, rekao je Leighton, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva.

"U ovom konkretnom slučaju, mislim da je riječ o nedostatku rezervnih dijelova, zbog sankcija, plus vrijeme koje je bilo jako loše u posljednjih nekoliko dana u ovom dijelu sjeverozapadnog Irana. Sve je to, mislim, pridonijelo nizu incidenata i nizu odluka koje je pilot, a možda čak i sam predsjednik, donio kada je trebalo upravljati ovom letjelicom… I nažalost po njih, rezultat je ova nesreća", zaključio je.

Inače, s helikopterom Bell 212 leti i zrakoplovna jedinica Ministarstva unutranjih poslova RH.

Kao pomoćni helikopter Bell 212 je namijenjen da bude prilagodljiv svim vrstama situacija, uključujući prijevoz ljudi, postavljanje opreme za gašenje požara iz zraka, prijevoz tereta i oružja.

Iranski model koji se srušio u nedjelju bio je namijenjen za prijevoz državnih putnika.

Prema dokumentima o certifikaciji tipa kod Agencije Europske unije za sigurnost zračnog prometa, može prevoziti 15 osoba, uključujući posadu.

Osim hrvatske policije, Bell 212 koristi i japanska obalna straža, agencije za provođenje zakona i vatrogasne službe u SAD-u, Tajlandska nacionalna policija i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:05