SMRT NA BOJIŠTU

Vojni liječnici proveli veliko istraživanje i otkrili od čega najčešće umiru ruski vojnici: ‘Čak tri četvrtine od iste stvari...‘

Razorna moć HIMARS-a povećala je stopu smrtnosti jer uzrokuje kombinirane ozljede u kojima je zahvaćeno nekoliko organa

Čizme poginulih ruskih vojnika; ilustracija

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Istraživanje koje su proveli vojni liječnici, pokazalo je od čega najčešće umiru ruski vojnici. Čak tri četvrtine umire ih od posljedice eksplozija.

Military Medical Journal analizirao je smrtonosne ozljede ruskih vojnika, kako onih koji su ubijeni na bojnom polju, tako i onih koji su preminuli u predbolničkoj fazi evakuacije.

Podaci koje je objavila nezavisna ruska novinska kuća Vyorstka, pokazuju da je 74,5 posto smrtnih slučajeva posljedica eksplozija. Na drugom mjestu s 14,7 posto su smrtni slučajevi uzrokovani prostrjelnim ranama iz malog oružja, a u tom slučaju je velika većina (83,7 posto) preminula od jedne jedine rane.

Nešto više od četiri posto smrti bilo je uzrokovano opeklinama, a isti broj je posljedica udarca tupim predmetima. Ostali uzroci smrti bili su ubodne ozljede, gušenje, utapanje, trovanje i stanja poput zatajenja srca.

Vyorstka u svom izvješću ne spominje izravno rat u Ukrajini, ali pišu o ozljedama od projektila M30A1, koji se koriste u HIMARS sistemima (High Mobility Artillery Rocket System) koje su Ukrajincima isporučili Amerikanci.

Razorna moć tog oružja povećala je stopu smrtnosti jer uzrokuje kombinirane ozljede u kojima je zahvaćeno nekoliko organa.

U četvrtak je Ukrajina izvijestila da je toga dana na ruskoj strani bilo 1420 žrtava, čime se ukupni broj žrtava, koji uključuje mrtve i ozlijeđene, popeo na 674.270 od početka rata.

Gubici ruskih trupa značajno su porasli u posljednja dva mjeseca, tvrdi Kijev. Druge procjene ukazuju na visoke troškove osoblja, a britansko Ministarstvo obrane kaže da je prosječni dnevni broj žrtava dosegao 1.271 u rujnu usred teških borbi na nekoliko bojišnica.

Ujedinjeno Kraljevstvo procjenjuje da je Rusija izgubila oko 550.000 vojnika i predviđa da će tijekom zimskih mjeseci ti brojevi u prosjeku iznositi 1.000 dnevno ili više.

Rusija je zadnji put objavila broj poginulih vojnika u rujnu 2022. kada je rekla da ih je poginulo nešto manje od 6000. Ni Ukrajina ne objavljuje ažurirane informacije o gubicima u svojim redovima.

Wall Street Journal je prošlog mjeseca izvijestio da je ubijeno ili ranjeno oko milijun Ukrajinaca i Rusa. Većina su bili vojnici, ali taj broj uključuje i civilne žrtve.

WST je također objavio da povjerljiva ukrajinska procjena od ranije ove godine kaže kako je ukupno poginulo 80.000 ukrajinskih vojnika, a ranjeno ih je 400.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 14:54