CRTA STVARNE KONTROLE

Vojnici dvije nuklearne sile prije četiri godine mlatili su se na granici, bilo je mrtvih. Čini se da je sukob sad riješen

Odnosi Kine i Indije pogoršali su se u srpnju 2020. nakon vojnog sukoba u kojem je ubijeno najmanje 20 indijskih vojnika i četiri kineska vojnika

Vojnici na Himalaji

 Tauseef Mustafa/Afp

Indija i Kina usuglasile su pakt u o vojnim patrolama duž sporne granice na Himalaji. To bi moglo dovesti do rješenja sukoba započetog 2020. godine, priopćilo je indijsko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Al Jazeera.

- Tijekom posljednjih nekoliko tjedana, indijski i kineski diplomati i vojni pregovarači bili su u bliskom kontaktu, a kao rezultat ovih razgovora, postignut je dogovor o patroliranju duž crte razgraničenja na indijsko-kineskoj granici, što vodi razdruživanju i rješavanju problema koji su se pojavili 2020. godine, rekao je indijski ministar vanjskih poslova Vikram Misri novinarima.

image

Vojnici na Himalaji

Tauseef Mustafa/Afp

LAC, neslužbena crta razgraničenja između dviju zemalja - poznatu kao ‘Crta stvarne kontrole‘, je 3488 kilometara duga granica na Himalaji. Kina polaže pravo na znatno kraći dio te granice. Ona odvaja kineska i indijska područja od Ladakha na zapadu do indijske istočne države Arunachal Pradesh, na koju Kina u cijelosti polaže pravo smatrajući je dijelom svoje regije Tibet.

Indijski ministar Misri nije rekao znači li taj pakt i povlačenje desetaka tisuća vojnika koje su dvije zemlje, inače obje nuklearne sile, postavile duž sporne granice od sukoba 2020.

Iz Pekinga o ovome još nije bilo komentara.

image

Vojnici na Himalaji

Tauseef Mustafa/Afp

Odnosi Kine i Indije pogoršali su se u srpnju 2020. nakon vojnog sukoba u kojem je ubijeno najmanje 20 indijskih vojnika i četiri kineska vojnika. U krševitom planinskom području je svaka strana stacionirala desetke tisuća vojnog osoblja uz potporu topništva, tenkova i borbenih zrakoplova. Washington Post je o tom konfliktu dvije nuklearne sile pisao kao o najvećem u posljednjih nekoliko desetljeća.

U sukobima oko granice niti jedan indijski vojnik nije ubijen još od 1975., a ovoliko žrtava nije zabilježeno još od 1967.

Ranije ovog mjeseca je zapovjednik indijske vojske rekao da Indija želi da se status granice na zapadu Himalaja vrati na stanje prije tog sukoba u travnju 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2024 23:31