DRUGAČIJI RAT

Vojska Sjeverne Koreje je početak? Ugledni analitičar ne ostavlja prostora dilemi: ‘I njihove će snage uskoro na teren!‘

U međuvremenu, ne mogu se ignorirati ni saznanja Borisa Pistoriusa iz Londona

Pripadnici ukrajinske vojske na obuci

 Justin Tallis/afp/profimedia/Justin Tallis/afp/profimedia

Izvješća o sjevernokorejskim vojnim snagama u Rusiji - za koje se strahuje da bi mogle biti raspoređene u borbe protiv ukrajinskih snaga rasporediti protiv Ukrajine - koja su potvrdile i SAD, izazivaju veliku zabrinutost među zemljama članica NATO i zapadnim saveznicima općenito.

Govoreći u srijedu u Londonu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s britanskim ministrom obrane Johnom Healeyem, njegov njemački kolega Boris Pistorius izjavio da prisutnost sjevernokorejskih snaga u Rusiji ukazuje na jedan "vrlo važan aspekt" i kvalitativno posve novi moment u ratu Ukrajini, više od dvije i pol godine nakon početka invazije osvajačkih snaga ruskog autokrata Vladimira Putina. "Međunarodni sukobi sada se približavaju vrlo brzo", dodao je Pistorius.

Južnokorejski i ukrajinski dužnosnici tvrde da je približno 10.000 sjevernokorejskih vojnika poslano u Rusiju, uključujući početnu skupinu od oko 1.500 boraca. Južnokorejska obavještajna agencija priopćila je u srijedu da je oko 3000 pripadnika sjevernokorejskih snaga stiglo u ruske baze, a preostalih 7000 bit će raspoređeno do kraja godine, kako prenose južnokorejski mediji.

image

Navodna snimka sjevernokorejskih vojnika u Rusiji

Epn/newscom/newscom/profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu u 24. veljače 2022. godine, Rusija je postala država izopćenica za mnoge zapadne države i diljem svijeta, što ju je približilo saveznicima poput Kine, Irana i Sjeverne Koreje. Do sada, barem službeno, nijedna država koja ne sudjeluje izravno u sukobu nije poslala svoje vojne snage na prve linije bojišnice, što bi bio potez koji bi predstavljao značajan novi moment, duboko zabrinjavajući za Kijev i njegove saveznike. S oštrim zimskim uvjetima pred vratima, podsjeća Newsweek, i Rusija i Ukrajina traže rješenja za nedostatak ljudstva.

Bijes u Seulu: ‘Povucite se ili ćemo odgovoriti‘

Pjongjang, koji je ranije ove godine potpisao sporazum o uzajamnoj obrani s Moskvom, osigurao je goleme količine streljiva, granate i projektile za ruske ratne napore. Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije (HUR), izjavio je prošlog mjeseca kako je Sjeverna Koreja najopasniji ruski saveznik po Ukrajinu.

Predstavljajući novi sporazum između Londona i Berlina, djelomično osmišljen kako bi se ojačala europska obrana od Rusije, Healey i Pistorius izjavili su da su ozbiljno zabrinuti zbog izvješća o raspoređivanju sjevernokorejskih snaga u Rusiji, ali nisu potvrdili informacije koje dolaze iz Južne Koreje i Ukrajine posljednjih tjedana. Vrlo je vjerojatno da su sjevernokorejske snage raspoređene u Rusiji, ali još nije jasno jesu li sudjelovale u borbama na prvoj liniji, rekao je Healey. "Vidim ovo kao znak očaja, kao i šokantnu eskalaciju po pitanju Sjeverne Koreje", rekao je on.

image

Prizori rata u Ukrajini

Sergey Bobylev/sputnik/profimedia/

Nacionalna obavještajna služba (NIS) Južne Koreje objavila je prošli tjedan da je Sjeverna Koreja poslala oko 1500 vojnika specijalnih snaga (SOF) u ruski lučki grad Vladivostok između 8. i 13. listopada. Špijunska agencija tvrdi da su sjevernokorejski vojnici, smješteni u bazama na dalekom istoku Rusije, bili opremljeni ruskim vojnim uniformama, oružjem ruske proizvodnje i lažnim dokumentima u kojima stoji da su borci inače stanovnici regija u Sibiru. Čini se da su se prerušili u ruske vojnike kako bi sakrili da su raspoređeni na bojište, priopćio je NIS. "Očekuje se da će vojnici biti raspoređeni na prve crte bojišnice čim završe obuku za prilagodbu", dodala je agencija.

image

Navodna snimka sjevernokorejskih vojnika u Rusiji

Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Snimke objavljene na internetu od strane ruskih i ukrajinskih izvora posljednjih dana pokazuju sjevernokorejske vojnike na ruskom poligonu u dalekoistočnoj regiji koja graniči sa sjevernokorejskim teritorijem.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je pozvalo veleposlanika Rusije u Seulu kako bi zatražilo "momentalno" povlačenje sjevernokorejskih vojnika. Južna Koreja je "najoštrije osudila nezakonitu vojnu suradnju, uključujući raspoređivanje trupa Sjevera, i oštro upozorila da će Južna Koreja odgovoriti svim mogućim sredstvima, zajedno s međunarodnom zajednicom, na bilo kakve radnje koje ugrožavaju temeljne interese Južne Koreje", navelo je ministarstvo.

‘Ovo je sada globalni, potencijalno svjetski rat‘

U značajnoj promjeni dugogodišnje politike, Seul je u utorak poručio da će poduzeti "postupne mjere" protiv Pjongjanga i Moskve, a visoki dužnosnik rekao je da bi to moglo uključivati ​​izravnu isporuku oružja Ukrajini. Iako je čvrsto povezana s SAD-om i podržava Ukrajinu, Južna Koreja je do sada odbijala pružiti izravnu vojnu pomoć Kijevu - slali su humanitarnu pomoć i medicinske potrepštine, a oružje samo trećim stranama. Južna Koreja, inače, ima goleme zalihe streljiva i ima jaku vojnu industriju koja radi brzo i proizvodi mnoga od najboljih oružja na svijetu, posebno tenkove i topničke sustave. Primjerice, njihova haubica K9 Thunder danas je najtraženiji topnički sustav na međunarodnom tržištu. Seul bi tako mogao biti jedan od najvećih preostalih izvora opreme koja bi mogla biti poslana u Ukrajinu.

Redovni analitičar Forbesa, David Axe, u komentaru za konzervativni britanski The Telegraph, navodi da su sjevernokorejski vojnici u Rusiji posljednji u nizu, ali i najstrašniji podsjetnik da se ne vodi rat samo između Rusije i Ukrajine. Prema njegovom mišljenju, prijeđena je kritična crta i vojne snage treće strane će uskoro biti na terenu, a druge bi države s obje strane mogle slijediti primjer Pjongjanga, navodi Axe, podsjećajući da su takvu akciju već predložili britanski i francuski političari. Sada je to, kako navodi, globalni rat, a potencijalno, smatra, svjetski rat. Jasno je pritom da ruski čelnici i njihovi saveznici u Iranu, Sjevernoj Koreji i - u manjoj mjeri - Kini razumiju koji su ulozi u pitanju, ali je manje jasno razumiju li to ukrajinski saveznici u NATO-u.

Prvih poslanih 1500 pripadnika sjevernokorejskih snaga za specijalne operacije nije prvi doprinos Pjongjanga ruskim ratnim naporima, podsjeća Axe navodeći da je Pjongjang isporučio Rusiji goleme količine streljiva i drugog oružja. Uz Iran, Sjeverna Koreja predstavlja industrijsku potporu Rusiji i glavni je razlog zašto ruskim oružanim snagama još nije ponestalo ključne opreme, navodi autor.

No, slanjem svojeg ljudstva, Pjongjang čini otvorenim ono što je do sada bilo uglavnom tajno i pomaže u rješavanju jednog od najozbiljnijih ratnih problema Rusije - sve većeg nedostatka ruskog ljudstva. Ruska vojska već oko godinu dana u prosjeku gubi više od tisuću vojnika dnevno, što poginulih, što ranjenih. U međuvremenu, Kremlj je uspio regrutirati oko 30.000 novih vojnika mjesečno. Razlika između gubitaka i novopridošlih boraca dovodi do stalno rastućeg deficita ruskih snaga.

‘Zlokobna mogućnost je da će ih doći još mnogo više‘

Ruska vlada mogla bi svojoj uobičajenoj godišnjoj regrutaciji pridodati mobiliziranje snaga, ali to je toliko politički opasno da ga čak i Putinov autokratski režim oklijeva narediti. No, snahe za popunjavanje redova moraju odnekud doći, a to odnekud je, kako se čini, Sjeverna Koreja, navodi Axe.

No, to ne znači da će tih 1500 pripadnika sjevernokorejskih specijalnih snaga ili oko 9500 dodatnih sjevernokorejskih vojnika koji bi trebali doći iza njih, puniti rovove duž prve linije - čini se vjerojatnijim, kako navodi autor, da će u početku igrati ulogu podrške u pozadini.

Ipak, u tome zapravo nema značajne razlike, budući da bi 11.000 sjevernokorejskih vojnika za potporu otvorilo prostor za slanje 11.000 Rusa da se bore u postrojbama pješaštva. No, po trenutačnoj stopi ruskih gubitaka, 11.000 vojnika brojka je koja bi bila anulirana za manje dva tjedna. A to otvara zlokobnu mogućnost da bi u Rusiju moglo biti poslano mnogo više sjevernokorejaca, zaključuje Axe.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u srijedu da postoje "dokazi" o prisustvu sjevernokorejskih vojnika u Rusiji, ali da ostaje da se vidi kakve će biti njihove aktivnosti poduzeti.

Predstavnik Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima ova je izvješća nazvao "neutemeljenima". Izvješća je još ranije odbacio i Kremlj, poručivši da su to, kako je rekao Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, "lažne vijesti", da bi potom u novim komentarima rekao da su izvješća "kontradiktorna", ali ih tada nije izričito negirao. "Sjeverna Koreja je naš bliski susjed, naš partner i razvijamo naše odnose u svim područjima. To je naše suvereno pravo... To ne treba nikoga brinuti jer ova suradnja nije usmjerena protiv trećih zemalja", rekao je Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 10:05