ROK ZA KANDIDATE

Von der Leyen će predsjedavati Komisijom koja će dominantno biti muški tim

U EU se nadaju da će postupak saslušanja i potvrde u Europskom parlamentu biti kompletiran do kraja listopada

Ursula von der Leyen

 Frederick Florin/Afp

Još samo sutra zemlje Europske unije imaju rok poslati Ursuli von der Leyen imena svojih kandidata za članove Europske komisije. Učinile su to već sve države članice osim Italije, Bugarske i Belgije. Čim bude imala konačan popis, Von der Leyen će početi dijeliti resore tim kandidatima kako bi se oni počeli pripremati za saslušanje i potvrdu u odborima Europskog parlamenta.

I prije kompletiranja ovog popisa Von der Leyen ima ozbiljnih problema jer su zemlje članice uglavnom nominirale muškarce kao svoje predstavnike u Europskoj komisiji. Kako sada stvari stoje, dvije trećine članova kolegija u budućem petogodišnjem mandatu bit će muškarci. Neugodna će to biti činjenica za Komisiju Von der Leyen 2 jer je dominacija muškaraca u neskladu sa zalaganjem Komisije za ravnopravnost spolova i veće zastupanje žena na vodećim funkcijama.

Još nije jasno koji će kandidat dobiti koje mjesto. Zemlje članice lobiraju za važnije resore, ali se javno ne izjašnjavaju jer, u slučaju da ne dobiju što su tražili, moraju priznati neuspjeh, što ne žele. To vrijedi i za Hrvatsku koja iz više razloga računa na jednu važnu funkciju. Prvi razlog je što Hrvatska, za razliku od većine država članica, ponovno nominira jednu ženu, Dubravku Šuicu, koja sada obnaša funkciju potpredsjednice Europske komisije.

Drugi razlog je to što će za Šuicu ovo biti drugi mandat. A treći je i utjecaj koji premijer Andrej Plenković ima u EU, pogotovo u Europskoj pučkoj stranci, ali i osobno kod Ursule von der Leyen. Ali svaki resor u Europskoj komisiji je važan i što god dobila neka zemlja, predstavit će to kao svoj uspjeh.

Jedino što se točno zna jest da će Ursula von der Leyen biti predsjednica Europske komisije, a Kaja Kallas potpredsjednica i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost. Kallas je već dala ostavku na mjesto predsjednice vlade Estonije i nalazi se u Bruxellesu gdje se užurbano priprema za saslušanje u Europskom parlamentu.

Kandidat Austrije je ministar financija Magnus Brunner. Ministra financija šalje i Irska čiji bi povjerenik trebao biti Michael McGrath.

Iz Cipra je nominiran dekan Medicinskog fakulteta Costas Kadis. Češki povjerenik bi trebao biti ministar industrije i trgovine Josef Sikela. Iz Hrvatske u Komisiji ostaje Dubravka Šuica. Iz Danske stiže ministar za razvojnu suradnju i globalnu klimatsku politiku Dan Jorgensen. Finska u Komisiju šalje zastupnicu Europskog parlamenta Hennu Virkkunen. I Litva se odlučila za zastupnika Europskog parlamenta Andriusa Kubiliusa. Christophe Hansen iz Luxemburga dolazi iz redova europarlamentaraca kao i Viktor Negrescu koji dolazi iz Rumunjske. Thierry Breton ostaje povjerenik iz Francuske.

Iako se očekivalo da će grčki premijer Mitsotakis predložiti kao kandidata Margaritisa Schinasa, sadašnjeg potpredsjednika Europske komisije, on se odlučio za Apostolosa Tzitzikostasa, sadašnjeg guvernera regije središnje Makedonije. Mađarski premijer Viktor Orban ostavlja u Bruxellesu sadašnjeg povjerenika za proširenje i susjedstvo Olivera Várhelya.

Veteran u Komisiji je i Maroš Šefčovič koji će već četvrti mandat biti povjerenik iz Slovačke. Treći mandat kao član Komisije imat će i kandidat Latvije Valdis Dombrovskis. Glenn Micallef, premijerov savjetnik, izabran je kao kandidat iz Malte. Nizozemska ostavlja Wopkea Hoekstru, sadašnjeg povjerenika za klimatske promjene.

Poljski premijer odlučio je u Europsku komisiju poslati Piotra Serafina, nekadašnjeg šefa kabineta dok je bio predsjednik Europskog vijeća. Kandidatkinja iz Portugala Maria Luis Albuquerque dolazi iz bankovnog sektora. Slovenija se odlučila za pravnika Tomaža Vesela, bivšeg glavnog slovenskog revizora. Španjolska u Europsku komisiju šalje potpredsjednicu vlade Teresu Riberu. Jessica Roswall, ministrica za europska pitanja, bit će povjerenica iz Švedske.

Belgija, Bugarska i Italija do zadnjeg dana nisu poslali ime svog kandidata a Von der Leyen se nada da će barem oni poslati žene.

U EU se nadaju da će postupak saslušanja i potvrde u Europskom parlamentu biti kompletiran do kraja listopada kako bi već od 1. studenog nova Europska komisija počela svoj mandat. Međutim, ne isključuje se mogućnost da Europski parlament odbije neke kandidate, ako zbog ničeg drugog, onda tek da bi pokazao zube. U tom slučaju može doći do odgode početka mandata Komisije Von der Leyen 2, koji će po svemu sudeći biti muški klub na čelu sa ženom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:21