NOVI SAZIV KOMISIJE

Von der Leyen poslala poziv vladama: ‘Šaljite kandidate‘; Politico tvrdi: Hrvatska je odlučila!

Prema proceduri države članice trebaju poslati dva prijedloga - muškarca i ženu

Ursula von der Leyen

 Frederick Florin/Afp

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ovih dana šalje poziv europskim vladama da nominiraju povjerenike za novi saziv Europske komisije. Prema proceduri, osim ako ne ostaje dosadašnji povjerenik ili povjerenica, države članice trebaju poslati dva prijedloga - muškarca i ženu.

Samo dvije zemlje ne trebaju slati prijedloge; Ursula von der Leyen ispunila je njemačku kvotu, a Kaja Kallas, kao buduća šefica europske diplomacije, estonsku. U nekoliko država članica stvari su odlučene, piše portal Politico: Slovačka i Latvija odlučile su izbjeći neugodne političke svađe, pa šalju stare predstavnike Maroša Ščefoviča i Valdisa Dombrovskisa na još pet godina u Berlaymont. "Isto vjerojatno vrijedi za Dubravku Šuicu, iako je hrvatska vlada još nije potvrdila", tvrdi Politico.

Među povratnicima je i nizozemski povjerenik Wopke Hoekstra, iako njegova stranka nije dio vlade. I Grčka i Francuska mogle bi biti u društvu država članica koje neće promijeniti svoje ljude u Komisiji, pa bi tako dio nove Von der Leyenine Komisije trebali ostati i Margaritis Schinas i Thierry Breton.

U nekim zemljama javno već kruže nova imena. Među njima su Teresa Ribera, koja se nada da će Portugal dobiti veliki portfelj za klimu i energiju.

Švedska šalje svoju ministricu za EU Jessiku Roswall, Finska također žensku predstavnicu Hennu Virrkunen, Slovenija bivšeg predsjednika Revizorskog suda Tomaža Vesela, Irska Michaela McGratha, ministra financija, a Češka ministra industrije i trgovine Jozefa Sikelu.

Dosta imena je poznato, ali za preko deset država članica još su svi u igri. U nekima poput Litve, svađa premijerskog i predsjedničkog ureda zbog kandidata prelila se u javnost. I u Poljskoj je napeto, ali iza zatvorenih vrata, donosi Politico koji podsjeća da je u Bugarskoj i Belgiji u tijeku formiranje vlada pa je zbog toga još prerano za imena.

Osim o kandidatima, naveliko se nagađa i tko će dobiti koji portfelj. Nisu svi jednako prestižni. Nije tajna da se Francuska nada prestižnom gospodarstvu jer bi tako imala utjecaj na industrijsku politiku EU, ali i pitanja poput trgovine i tržišnog natjecanja. Međutim, oko tog područja vrti se i Italija. Svi se pitaju hoće li Von der Leyen ići na ruku talijanskoj premijerki Giorgii Meloni ili će talijanski predstavnik možda dobiti novi "mediteranski portfelj".

Jedan od prestižnih portfelja bit će i proširenje Europske unije budući da su u tijeku pregovori, u kojem je i najosjetljivije političko pitanje, ono o ukrajinskom članstvu. S obzirom na to da poljoprivreda spada u zajedničku europsku politiku, u kojoj odlučuje Bruxelles, to je još jedno od ključnih područja. U tom se kontekstu spominje Luksemburžanin Christophe Hansen.

Cipar pokazuje afinitete prema novom mediteranskom portfelju koji će vjerojatno uključivati i "požare" na Bliskom istoku i sjeveru Afrike. Zanimljiv je i obrambeni portfelj, iako tu uzbuđenje gasi saznanje koliko malo utjecaja na to pitanje ima Bruxelles. U tom kontekstu se spominjao kandidat "jastrebovske" Poljske Radoslaw Sikorski, ali on je sam demantirao spekulacije. Poljsku zanima portfelj proširenja, budući da žestoko podržava Ukrajinu, ali joj je na unutarnjem planu mnogo važniji sektor poljoprivrede.

Posljednju riječ ima Ursula von der Leyen. Ona će voditi računa o ravnoteži spolova, stranačkoj pripadnosti i zemljopisu. Naravno, i o onom najvažnijem - koliko pojedina zemlja može pridonijeti u danom sektoru. Europske prijestolnice za prijedloge imaju rok do kraja kolovoza, ali Von der Leyen neće gubiti vrijeme, nego će s prvim intervjuima početi polovinom mjeseca. Punom parom pripremaju se i upute za nove povjerenike, temeljene na smjernicama predsjednice EK za sljedeće petogodišnje razdoblje, u kojima će biti obrazloženo što se od njih očekuje.

Nakon što predsjednica predstavi Komisiju, članovi će pred Europski parlament, koji ima ovlasti odbiti kandidata i voli ih koristiti. Ako se to dogodi, predlaže se novi kandidat. Za prošli saziv bile su tri odbijenice - prvi francuski, rumunjski i mađarski povjerenički izbor. Nova Komisija trebala bi biti ustoličena do 1. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:59