OSIGURAVAJU SE SVE INSTITUCIJE

VRIJE U CRNOJ GORI, PROSRPSKI ZASTUPNICI ZAPRIJETILI NASILJEM 'Ja sam sudjelovao u ratovima 1991. i 1999., nisam bio kukavica'

Prosvjedi u Crnoj Gori
 Stevo Vasiljević / Reuters

Prosrpski zastupnici u crnogorskom parlamentu zaprijetili su u četvrtak navečer nasiljem ako vlada ne odustane od spornog zakona za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da je paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u toj zemlji.

Dok traje rasprava u parlamentu, policija je zatvorila središte Podgorice i jake policijske snage osiguravaju sve značajnije institucije, uključujući javnu televiziju RTCG.

Istovremeno, aktivisti i simpatizeri prosrpske oporbe blokirali su važne prometnice na sjeveru, jugu i središnjim dijelovima zemlje.

U prijedlogu zakona stoji da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine.

Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u.

SPC u Crnog Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

'Možete računati na najgore'

Čelnik oporbenog Demokratskog fronta Andrija Mandić upozorio je zastupnike vladajuće koalicije da može doći do krvoprolića u zemlji i pozvao svoje ratne suborce da budu spremni.

"Ja sam sudjelovao u ratovima 1991. i 1999, nisam bio kukavica, kao što ne mislim ni da ste vi", kazao je Mandić obraćajući se u parlamentu crnogorskom premijeru Dušku Markoviću. Ako se ne odustane od zakona "to biti katastrofa za Crnu Goru", dodao je.

"Pozivam sve moje ratne drugove iz '91. i '99. da budu spremni. Možete računati na ono najgore", zaprijetio je Mandić.

Zasad je nejasno hoće li parlament u četvrtak glasati o zakonu o slobodi vjeroispovijesti nakon što je DF predložio 270 amandmana, uz još nekoliko desetaka koje je dostavila mitropolija crnogorsko-primorska SPC-a.

O svim se amandmanima prije zastupnika na plenarnoj sjednici treba izjasniti zakonodavni odbor parlamenta.

Tijekom rasprave koja je počela u 11 sati, demonstranti su se okupili ispred hrama Kristovog uskrsnuća i predvođeni svećenicima SPC-a krenuli prema zgradi parlamenta, ali ih je policija zaustavila na stotinjak metara udaljenosti.

Reagirao i mitroplit

Prosvjednici su upozorili da će tu ostati sve dok vlada ne povuče sporni zakon iz procedure.

Dok su zastupnici raspravljali, susreli su se mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije i premijer Marković koji je zastupnicima prenio da su mitropoliji SPC-u sporna samo dva članka zakona.

"Mitropolit je tražio da vlada povuče zakon i da je to u interesu svih, a kao argumentaciju iznio je nepovjerenje u nas i strah za poziciju mitropoliije. Razuvjeravao sam ga u to, iskazao spremnost da dijalog vodimo i nakon glasanja o zakonu ako dobije podršku i tu se nismo složili”, rekao je Marković.

Prenoseći detalje razgovora svećenicima i demonstrantima na ulici, Amfilohije je rekao da je Markovića zamolio da se rasprava i glasanje o zakonu odgodi za dane nakon pravoslavnog Božića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:28