‘PALJBA‘ IZ BEOGRADA

Vučić tvrdi da su hrvatski mediji opsjednuti njime: ‘Crnogorska rezolucija o Jasenovcu i ja? Očita laž!‘

‘Pitao sam predsjednika Crne Gore i Vlade Crne Gore jesam li ih zvao telefonom i pitao bilo što, vršio bilo kakav pritisak, je li Rezolucija moja ideja...‘

Aleksandar Vučić

 Pedja Milosavljevic/Cropix

Nakon što je prisustvovao sjednici proširenog kolegija načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Srbije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pitao je predsjednik Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednika Vlade Republike Crne Gore Milojka Spajića je li on idejni tvorac Rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen koju je Skupština Crne Gore nedavno usvojila te je li je pritiskao da se taj dokument usvoji, pišu Vijesti.

- Molim ih da izađu u javnost i objasne svojim hrvatskim i zapadnim prijateljima, kojima se danonoćno ispričavaju, objašnjavajući da je to velika greška, da mi kažu zašto su tu grešku počinili i da objasne ljudima da su se šalili kad su govorili da s tim ima veze Beograd i ja osobno - rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Vučić je rekao da niti jednom nije nazvao ni Milatovića ni Spajića ni predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića.

Jedna je novinarka na konferenciji za medije spomenula i članak Jutarnjeg lista o Vučićevom mračnom planu koji stoji iza Rezolucije o Jasenovcu.

- Kad god bi Srbija podigla glavu, kad god Srbija ne bi bila ponižena, kad god Srbija ne bi pristala na to da služi tuđim interesima, a da sprovodi samokažnjavanje, da pristaje na fantazmagorične katarze kroz koje mora proći zbog tobožnjeg vlastitog zločinačkog i lošeg ponašanja u prethodnom periodu, a to katarzično ponašanje uvijek mora trajati uvijek desetljećima i vjekovima, makar vam nitko ne objasnio zašto je to tako... Dakle, kad god bi se Srbija ekonomski podizala, predstavljala politički faktor koji više nije potpuno beznačajan i kad njeni političari više ne bi govorili samo, "oprostite zbog toga što ste nas ubijali, kao što su naši donedavno govorili za Jasenovac, Jadovno... uvijek bi se pravila regionalna koalicija, nekad sastavljena od jednih, nekad od drugih, ali bi neki bili stalno prisutni, poput Hrvatske - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da su izvjesni "oni" ove godine o njemu napisali više tekstova nego o predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću zajedno, pišu Vijesti.

- To dovoljno govori ne samo o njihovoj opsjednutosti, nego i ponešto dobro o meni - rekao je Vučić.

Osvrnuo se na navode o rezoluciji o Jasenovcu.

- Pošto je za njih velike i jake sramota da nešto Crna Gora malena uradi kako oni misle, naravno, krivac mora biti Vučić, tko će? Kao što Sarajevu uvijek ne može biti kriva Banja Luka, uvijek mora biti Vučić, jer oni su mnogo jaki i veliki, kako im Banja Luka radi probleme, mora Vučić biti taj - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da mu strani dužnosnici kažu kako njima crnogorski lideri govore da je Rezolucija o Jasenovcu usvojena zbog pritiska Beograda. Dodao je da Crnogorci ne smiju reći njegovo ime jer "znaju da bi to bila očigledna laž".

- Žele svakog navesti na to da sam to ja i onda im govore, "pa znate, to je zbog ovih sa sjevera, odavde, odande..." - rekao je Vučić.

- Pitao sam predsjednika Crne Gore i Vlade Crne Gore jesam li ih zvao telefonom i pitao bilo što, vršio bilo kakav pritisak, je li Rezolucija moja ideja. Najkonkretnije recite i nemojte više obmanjivati javnost, je li to bila vaša ideja kako biste objasnili narodu u Crnoj Gori, poslije prihvaćanja sramotne rezolucije o Srebrenici, da ćete pronaći nešto na čemu ćete se izvući. Nisam vas ni poslije toga mnogo puta pitao, niti sam vas uopće pitao. Kad sam vidio Spajića, pitao sam ga, "što ćete napraviti s tim", on je rekao, "da, da, usvajamo, najnormalnije". Nijednom ih nisam zvao telefonom, nikoga od njih. Čak ni Andriju Mandića, mog prijatelja, Srbina, našeg prijatelja, nijednom. Vidite kad imate posla s lažovima kako to izgleda. Zašto je to potrebno i moguće, zato što Srbija mora biti krivac. Morate uvijek reći, "to su oni koji su mali Rusi", makar je svakome jasno da smo mi samo Srbi, običan, mali narod koji želi svoju slobodu, a ne da bude patrljak, ni da služi Rusima, Amerikancima, Europljanima niti bilo kom drugom. Makar je tako što se tiče rukovodstva Srbije - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da će se ta priča nastaviti.

- Podsjećam, kad god bismo bili blizu nekog važnog dogovora, uvijek bi svjetski i europski političari pravili turneju po regiji, ispitujući sve ostale koji bi im govorili da je problem u Beogradu. Onda se ja pojavim na sastanku i kažu mi, "ne možemo, Aleksandre, vidiš, ovi dolje, odavde zapadno, istočno... oni smatraju da je to loše". Oni ustvari ne smatraju ništa. Samo služe interesima velikih, gledaju da im se dodvore i da im kažu ono što oni vole čuti. E sad, to što neki na Zapadu vole da čuti da je Vučić provodio pritisak, oni im čak i ne kažu to direktno, jer znaju da bih i to saznao, pa bi bili optuženi da su lažovi, već vam pokazuju na sjever, prema gore, da svakome bude jasno, a onda se ovi sažale nad njihovom teškom sudbinom, je li moguće da je Vučić takav zlikovac, da toliki pritisak vrši na vas... Ja ih pitam, "je li se vi stidite rezolucije koju ste sami donijeli? Sami sebi predložili, sami je donijeli, je li se stidite" - rekao je Vučić.

Vučić poručuje kako ne misli da je Rezolucija o Jasenovcu loša.

- Mislim da je loša ona prethodna, ne vidim da se nje srame, a te se rezolucije srami 109 zemalja u svijetu. Što se Hrvatske tiče, želim im još mnogo tekstova, što više budu pisali protiv mene, bit ću uvjereniji da radim vrlo dobar posao za svoju zemlju - rekao je predsjednik Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 14:08