TEMPIRANA BOMBA

WSJ: Otkrili smo brižno čuvanu tajnu, najbogatiji čovjek svijeta i Putin redovito se čuju, znamo i o čemu pričaju!

Čak ni mnogi u američkoj vladi ne znaju za to, tvrde u Wall Street Journalu
 Maxim Shemetov/Afp

Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik SpaceX-a, Tesle i X-a, i žestoki pobornik Donalda Trumpa, još od kraja 2022. godine, u tajnosti, redovito komunicira s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Musk i Putin dotiču se osobnih tema, poslovnih i geopolitičkih napetosti, posebno u vezi s ratom u Ukrajini te odnosa Rusije i SAD-a.

Informacije o Muskovim kontaktima s Kremljom brižno su čuvana tajna, pa čak ni mnogi u američkoj vladi ne znaju za to. Iako se vlastima u Washingtonu ne sviđaju Muskovi kontakti s Putinom, Bijela kuća nije mu uputila nikakva upozorenja zbog mogućeg kršenja zakona, objavio je The Wall Street Journal, pozivajući se na razgovore s nekoliko sadašnjih i bivših dužnosnika iz Sjedinjenih Država, Europe i Rusije.

Kontakti Elona Muska s ruskim predsjednikom, napominje WSJ, zabrinjavaju neke zaposlenike sadašnje američke administracije, s obzirom na to da Sjedinjene Države vide Putina kao jednog od svojih glavnih protivnika. Istodobno, Musk ima pristup određenim povjerljivim podacima, kao i poslovne veze s američkom vojskom i obavještajnim službama, a paralelno kontaktira s Kremljom.

SpaceX lansira vitalne satelite nacionalne sigurnosti u orbitu, a upravo na Muskovu kompaniju oslanja se NASA prilikom transporta astronauta do i s Međunarodne svemirske stanice, i očito postoje razlozi za brigu. Osim toga, Musk je od srpnja već uložio oko 75 milijuna u lobističku grupu America PAC, koja želi pomoći Donaldu Trumpu da se vrati u Bijelu kuću, a obojica žele prekinuti američku pomoć Ukrajini.

image

Elon Musk

Michael Swensen/Getty Images Via Afp

Prvi je o navodnim Muskovim razgovorima s Vladimirom Putinom, još u listopadu 2022. godine, izvijestio američki politolog Ian Bremmer, koji je tvrdio da mu je Musk otkrio kako je Putin spreman pregovarati o prestanku rata, pod uvjetom da Krim ostane ruski, Ukrajina ostane neutralna i prizna aneksiju regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja. To su, više-manje, identični uvjeti koje je objavio i u ljeto ove godine. Također, tvrdio je Bremmer, Putin je u razgovoru s Muskom spomenuo mogući nuklearni napad u slučaju ukrajinske invazije na Krim, a Musk je kazao kako se "mora učiniti sve da se izbjegne takav ishod". Nakon Bremmerove izjave, Elon Musk izjavio je da je s Putinom razgovarao samo jednom, u travnju 2021. godine, te kako je tema njihova razgovora bio svemir. Drugim riječima, osporio je da se čuje s Putinom.

Ali, kako prenosi The Wall Street Journal, Musk je 2022., osim s Putinom, počeo komunicirati i s visokim ruskim dužnosnicima. Među onima s kojima je razgovarao je i prvi zamjenik šefa administracije ruskog predsjednika Sergej Kirijenko. Treba znati da je on jedan od najvažnijih Putinovih ljudi od povjerenja. Neslužbeni je gubernator Donbasa i nadzire samoproglašene Donjecku i Luhansku narodnu republiku, kao i teritorije Hersonske i Zaporiške regije Ukrajine, koje su okupirale ruske trupe, a njegovi suradnici imaju zadatak razviti image Rusije kao "slobodnog kontinenta - države koja čuva duh tradicionalne, "stare Europe", ili, kako je rekao patrijarh Kiril, "bez gay ideologije".

Spomenuti razgovori odvijali su se u razdoblju kada je Kremlj vršio pritisak na Muskovo poslovanje i implicitno mu prijetio. Naime, u svibnju 2022. godine, čelnik Roscosmosa Dmitrij Rogozin izjavio je da će Elon Musk "morati odgovarati kao odrastao čovjek", jer je Pentagon isporučio komunikacijske sustave Starlink borcima Azova u Mariupolju.

Sada se otkriva da prijetnja nije bila ozbiljna, a krajem 2023. godine Putin je od Muska zatražio da ne aktivira Starlink nad Tajvanom. Tvrdi se da je Putin uputio taj zahtjev kako bi kineskom čelniku Xi Jinpingu učinio uslugu, a tu, ekskluzivnu informaciju, potvrdio je još jedan izvor WSJ-a.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu priopćilo je da nije upoznato s detaljima te kako ne može to komentirati, međutim, znakovito je da Starlink nikad nije dobio dopuštenje za pružanje internetskih usluga u Tajvanu, s obzirom na to da tajvanske vlasti ograničavaju rad satelitskih operatera iz drugih zemalja. Starlinkova karta prikazuje Tajvan kao uslugu "uskoro".

Razgovori Elona Muska i Vladimira Putina nastavljeni su 2024. godine, kada je biznismen počeo kritizirati američke vlasti zbog vojne pomoći Ukrajini i počeo sudjelovati u predizbornoj kampanji Donalda Trumpa. Musk nije odgovorio na zahtjev WSJ-a za komentar, a i glasnogovornik Pentagona odbio je komentirati "pitanja koja se odnose na dopuštenje, provjeru ili status bilo koje osobe".

Tiskovni tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov kazao je da su Putin i Musk imali samo jedan telefonski razgovor, u kojem su razgovarali o "svemiru, kao i o modernim i obećavajućim tehnologijama". Peskov je dodao da ni Putin niti visoki ruski dužnosnici ne održavaju redovite razgovore s Muskom.

A neredovite?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 17:13