MINI INVAZIJA

WSJ: Otkrili smo koji je glavni cilj ukrajinskog upada u Rusiju!; ISW: Moskva je u velikom problemu

Obavještajne informacije Kijeva bile sjajne, dok je Rusija opet, kao i u veljači 2022. godine, bila u informacijskom vacuumu

Ukrajinski vojnici napreduju sovjetskim tenkom T-64 prema ruskoj regiji Kursk 

 Roman Pilipey/Afp

“Ruska inovativna rješenja na području naoružanja koja su bez premca, pokazala su učinkovitost na bojnom polju”, poručio je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin sudionicima Međunarodnog vojno-tehničkog foruma "Armija-2024" koji se održava u Moskovskoj oblasti. Dodajući da se “osnovne karakteristike neprestano poboljšavaju ... uzimajući u obzir borbeno iskustvo stečeno tijekom specijalne vojne operacije”, dakle agresije na Ukrajinu. Izjavu su slušali brojni inozemni gosti kojima Rusija pokazuje opremu koju mogu kupiti, ali Forum se odvija u neugodnim okolnostima po Kremlj. U ponedjeljak je Vjačeslav Gladkov, guverner regije Belgorod, objavio da je počela evakuacija civila iz okruga Krasnaja Jaruga zbog "neprijateljske aktivnosti na granici".

Dok Putin stranim gostima priča o ruskim inovativnim rješenjima na području naoružanja, ukrajinske trupe već šesti dan kontroliraju regiju Kursk, gdje se nalazi važna plinska stanica u gradu Sudža, i šire se na Belgorod. Bilo je i ranije upada ukrajinskih snaga u ruska pogranična područja ali uvijek ograničenog dometa, operativne razine, munjeviti napad i brzo povlačenje, uz jedan slučaj kad su ruke snage koje se bore na ukrajinskoj strani osvojile nekoliko naselja. Operacija koja je počela prošlog utorka ponovno je pokazala slabu organiziranost ruskih snaga koje nisu uključene u agresorske operacije u Ukrajini što je olakšalo djelovanje i omogućilo neočekivani uspjeh ukrajinske taktičke operacije koja dobiva strategijsku važnost.

Onesposobili su ruske komunikacije

The Wall Street Journal prenosi da “ruska izvješća pokazuju da je brzo napredovanje Ukrajine postignuto korištenjem opreme za elektroničko ratovanje kako bi se onesposobile ruske komunikacije i pomoglo ukrajinskim snagama da upadnu na ruski teritorij na brzim oklopnim vozilima uz podršku udarnih bespilotnih letjelica i sustava protuzračne obrane”.

Što su ukrajinski vojni planeri željeli postići bit će još neko vrijeme nepoznato, ali potvrdila se, još jednom, vječna teza von Clausewitza da se rat odvija pod maglom u kojoj se uvijek događaju iznenađenja. Kontrola nad plinskom kontrolnom točkom u gradu Sudži svakako je bila ciljem: Ukrajina je prekinula transport nafte ruske kompanije Lukoil zbog čega protestiraju Mađarska i Slovačka, a krajem godine je najavila da će prekinuti transport ruskog plina.

WSJ piše, a dobro su informirani, da je Ukrajina stekla uporište koje koristi za slanje izviđačkih timova kako bi istražili daljnje slabosti koje treba iskoristiti te da rasporede topničke sustave koji mogu udariti duboko u rusku pozadinu. Ovo je vjerojatno bio plan ako ova visoko riskantna operacija ostvari proboj ruskih linija. Pokazuje se da su ukrajinske obavještajne informacije bile jako dobre dok je Rusija opet, kao i početkom napada na Ukrajinu u veljači 2022. godine, bila u informacijskom vacuumu.

Rusija je, kako bi ostvarila kumulativno djelovanje na ukrajinskoj bojišnici dugoj nešto više od tisuću kilometara, povukla većinu jedinica prije svega s granica s članicama Sjevernoatlantskog saveza pa analitičari s pravom postavljaju pitanje koliko je realna teza Moskve da je NATO glavna sigurnosna prijetnja. Washingtonski Institut ratnih studija (ISW) smatra da će ukrajinska operacija natjerati Moskvu na promjenu pozicije kad je riječ o sjevernoj granici s Ukrajinom uz koju dosad nisu vođene kopnene borbe: hoće li je početi tretirati linijom bojišta? Takav bi stav zahtijevao novo ljudstvo i naoružanje, logistiku koja bi mogla biti potrebnija na drugim ratnim točkama. ISW podsjeća kako je Moskva aktivirala dio ove "uspavane crte bojišnice" kada je početkom svibnja pokrenula ofenzivnu operaciju u Harkivskoj oblasti radi privlačenja i fiksiranja ukrajinskih snaga čime se omogućilo jačanje udara u oblastima Doneck i Luhansk koje svakako želi cjelovite osvojiti kako njihovo pripajanje Rusiji ne bi bilo temom mirovnih pregovora - riječ je o jedine dvije ukrajinske oblasti koje i dalje gaje snažne proruske stavove.

Odgovor Rusije i odgovor Irana

U ponedjeljak su svi izvori tvrdili da nema povlačenja ruskih snaga s ukrajinske fronte kako bi se ojačala obrana u regiji Kursk što je razumljivo jer bi u tom slučaju ukrajinske snage usmjerile napad na oslabljene točke prije svega u oblastima Doneck i Luhansk. Jednako bi opasno bilo povlačiti snage s južnog bojišta. Rusko ministarstvo obrane tvrdi kako je u tijeku operacija istjerivanja Ukrajinaca, ali vijest iz Belgoroda potire njezinu točnost.

Neumitno je da Moskva mora odbaciti ukrajinske trupe jer njihov ostanak na ruskom ozemlju predstavlja poraz Rusije, a bivši švedski premijer Carl Bildt ispravno zaključuje da bi se u tom slučaju moglo, na nekim mirovnim pregovorima, raspravljati o povlačenju snaga s ruskog i ukrajinskog teritorija. Zapadne obavještajne službe u ovom su trenutku fokusirane proniknuti u razmišljanje ruskog vojnog vrha i detektirati opseg i model vojnog odgovora. Svijet je tako doveden u situaciju da s velikom zabrinutošću očekuje dva vojna odgovora, osim ruskog pitanje je kad će se i kako Iran odmazditi Izraelu zbog ubojstva Ismaila Haniyeha, bivšeg lidera Hamasa, u Teheranu. Kijev tvrdi da o napadu na Kursk nije izvijestio Washington, ali je operacija, izdaleka, utjecala na kalkulacije Irana zbog ruske izloženosti napadu. Odgovor Teherana i Moskve, možda ne dogovoren i koordiniran iako ni to nije isključeno, mogao bi dovesti do eskalacije koja bi rasla: Američki ministar obrane Lloyd Austin naredio je u nedjelju raspoređivanje podmornice s vođenim projektilima na Bliski istok.

The Wall Street Journal prenosi da u SAD-u nisu jedinstveni u ocjeni posljedica ukrajinske operacije, dio smatra da će ruski odgovor nalikovati bitkama kakve pratimo u Ukrajini te da Moskva neće reagirati prekomjerno, ali dio je oprezniji izražavajući zabrinutost da bi Putin mogao posegnuti za scenarijem spaljene zemlje u Ukrajini i regiji Kursk. Opasnost će eksponencijalno rasti ako ruske snage na uspiju dovoljno brzo otjerati ukrajinske snage, iracionalni lik koji sjedi u Kremlju tada bi mogao posegnuti za nekim drugim sredstvima. Jer, rat više ne kuca na vrata Rusije, ušao je i Rusi ginu i bježe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 06:33