PRIJETNJA ČOVJEČANSTVU

WWF objavio šokantan izvještaj, Zemlji se bliži opasna prijelomna točka; Dunja Mazzocco Drvar: ‘Ovo ćemo osjetiti svi‘

Objavljen je Izvještaj o stanju planeta...

Dunja Mazocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji

 Željko Puhovski/Cropix

Izvještaj o stanju planeta upozorava da će tijekom sljedećih pet godina biti potrebni veliki zajednički napori za rješavanje dvostruke krize klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti, objavio je danas WWF (engl. World Wide Fund for Nature).

Došlo je do katastrofalnog prosječnog pada od 73 % u populacijama promatranih divljih vrsta u samo 50 godina (1970.-2020.), prema WWF-ovom Izvještaju o stanju planeta za 2024.

Izvještaj je objavljen danas u cijelom svijetu, a u njemu se upozorava da će tijekom sljedećih pet godina biti potrebni veliki zajednički napori za rješavanje dvostruke krize klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti, dok se Zemlja približava opasnim prijelomnim točkama koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju čovječanstvu.

Indeks živućeg planeta, koji je izradilo Zoološko društvo u Londonu, uključuje gotovo 35.000 populacijskih trendova za 5.495 vrsta od 1970. do 2020. godine. Najveći pad zabilježen je u slatkovodnim ekosustavima (85 %), zatim u kopnenim (69 %) i morskim (56 %). Gubitak i degradacija staništa, uglavnom uzrokovana ljudskim prehrambenim sustavom, predstavlja najveću prijetnju populacijama divljih vrsta diljem svijeta. Slijedi prekomjerno iskorištavanje, invazivne vrste i bolesti. Klimatske promjene predstavljaju dodatnu prijetnju populacijama divljih vrsta u Latinskoj Americi i na Karibima, gdje je zabilježen zapanjujući prosječni pad od 95 %.

image

Globalni indeks živućeg planeta

Wwf/

Pad populacija divljih vrsta može poslužiti kao rani pokazatelj povećanog rizika od izumiranja i potencijalnog gubitka zdravih ekosustava. Kada su ekosustavi oštećeni, oni prestaju pružati dobrobiti o kojima ovisimo - čisti zrak, vodu i zdravo tlo za hranu - i postaju osjetljiviji na prijelomne točke. Prijelomna točka događa se kada se ekosustav gurne iznad kritičnog praga, što dovodi do značajnih i potencijalno nepovratnih promjena.

image

Dunja Mazzocco Drvar

Josip Bandic/

Globalne prijelomne točke, kao što je nestanak Amazonske prašume i masovno odumiranje koraljnih grebena, imaju golemi utjecaj na cijeli planet i mogu ugroziti sigurnost hrane i prihoda. Upozorenje dolazi nakon što je broj šumskih požara u Amazoniji u rujnu dosegnuo 14-godišnji maksimum, a ove godine je četvrti put da se službeno dogodilo globalno masovno izbjeljivanje koralja.

Direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji Dunja Mazzocco Drvar komentirala je da je podatak o smanjenju 73 % populacija vrsta šokantan, ali očekivan.

image

Igor Kreitmeyer, Andrea Čović Vidović, Slavko Štefičar, Dražen Čepić, Sandra Švaljek

Josip Bandic/

- Priroda šalje poziv u pomoć. Povezane krize gubitka prirode i klimatskih promjena guraju divlje vrste i ekosustave izvan njihovih granica, s opasnim globalnim prijelomnim točkama koje prijete oštetiti Zemljine sustave za održavanje života i destabilizirati društva. Katastrofalne posljedice gubitka nekih od naših najdragocjenijih ekosustava, poput Amazonske prašume i koraljnih grebena, osjetit će ljudi i priroda diljem svijeta, rekla je.

image

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Josip Bandic/

Indeks otkriva i neke populacije koje su se stabilizirale ili povećale zahvaljujući učinkovitim naporima za očuvanje, kao što su rast subpopulacije planinskih gorila od oko 3% godišnje između 2010. i 2016. u planinama Virunga u istočnoj Africi, ili povratak europskih bizona u središnju Europu. Međutim, izolirani uspjesi nisu dovoljni.

Zemlje su se već dogovorile o ambicioznim globalnim ciljevima za zaustavljanje i poništavanje gubitka prirode (Globalni okvir za biološku raznolikost), ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5oC (Pariški sporazum) i iskorjenjivanje siromaštva (UN-ovi ciljevi održivog razvoja). Međutim, Izvještaj o stanju planeta navodi da su nacionalne obveze i djelovanje na terenu daleko od onoga što je potrebno za postizanje ciljeva za 2030. i izbjegavanje opasnih prijelomnih točaka.

image

Igor Kreitmeyer, Andrea Čovic Vidović, Slavko Štefičar

Josip Bandic/
image

Konferencija predstavljanja Izvještaja o stanju planeta WWF Adria u Laubi

Josip Bandic/

- Predstojeći međunarodni sastanci na vrhu o bioraznolikosti i klimi – COP16 i COP29 – predstavljaju ključne prilike za države da ubrzaju korak i povećaju opseg svog djelovanja. WWF poziva zemlje da razviju i provedu ambicioznije nacionalne planove za prirodu i klimu koji uključuju mjere za smanjenje globalne prekomjerne potrošnje, zaustavljanje i poništavanje domaćeg i uvezenog gubitka bioraznolikosti i smanjenje emisija – sve na pravedan način. To se može postići vrlo brzo ako vlade oslobode više financiranja iz javnih i privatnih izvora i bolje usklade svoje politike i akcije u pogledu klime, prirode i održivog razvoja, dodala je Mazzocco Drvar.

image

Andrea Čović Vidović, zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije u RH

Josip Bandic/
image

Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta

Josip Bandic/

Generalna direktorica WWF Internationala Kirsten Schuijt rekla je da još nismo prošli točku bez povratka iako je situacija iznimno ozbiljna.

- Imamo globalne sporazume i rješenja za vraćanje prirode na put oporavka do 2030. godine, ali do sada je postignut mali napredak u provedbi i nedostaje osjećaj hitnosti. Odluke koje donesemo i aktivnosti koje provedemo u sljedećih pet godina bit će ključne za budućnost života na Zemlji. U svojim rukama imamo moć i priliku da promijenimo postojeću putanju. Možemo obnoviti naš planet, ali moramo odmah djelovati, poručila je.

WWF Adria danas održala je danas veliku konferenciju u Laubi, pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH. Programska direktorica Dunja Mazzocco Drvar iznijela je sažetak Izvještaja, nakon čega je održana panel diskusija u kojoj su sudjelovalo Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije; Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta; Andrea Čović Vidović, zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije u RH; Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a i dr.sc. Dražen Cepić, sa Instituta za društvena istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 12:26