BITKA ZA EIFFEL

Zaboravite simbol kakav ste znali, uvodi se promjena kakva nije viđena 135 godina, mnogi su zgroženi: ‘Ona je parazit!‘

Ovo je prvi put u povijesti da je obitelj Eiffel javno zauzela stav protiv planova

Eiffelov toranj, Pariz

 Gavin Hellier/robertharding/profimedia/Gavin Hellier/robertharding/profimedia

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo izjavila je kako želi zadržati olimpijske krugove pričvršćene na Eiffelov toranj kako bi "blagdanski duh Olimpijskih igara u Parizu ostao prisutan i dugo nakon njihova završetka."

Neviđenu je buru izazvala želja gradonačelnice u Parizu ali i u čitavoj Francuskoj.

image

Anne Hidalgo, gradonačelnica Pariza

Dimitar Dilkoff/Afp

Politički oponenti Hidalgo smatraju da se radi o pokušaju lijepljenja predizbornog plakata na jedan od najpoznatijih svjetskih spomenika, a uoči sljedećih lokalnih izbora na kojima će se Hidalgo suočiti s Rachidom Dati, ministricom kulture u odlasku koja stiže upravo iz arondismana u kojem se nalazi Eiffelov toranj.

image

Rachida Dati

Cyril Pecquenard/sipa Press/profimedia/Cyril Pecquenard/sipa Press/profimedia

"Eiffelov toranj nije napravljen da s njega visi sve i svašta, ovo je politički oportunizam!", zaključio je David Alphand, desničarski pariški gradski vijećnik i politički saveznik spomenute Rachide Dati.

Kako piše Politico, Pariz je francuskoj publici "prodao" domaćinstvo Igara obećavši da će ih učiniti najzelenijima u povijesti, da će koristiti uglavnom već postojeću infrastrukturu u svrhu održivosti i spriječiti da troškovi izmaknu kontroli. Mnoga privremena mjesta sagrađena su u srcu grada, a kultni spomenici poput Eiffelovog tornja postali su dio velebne scenografije za događaje poput ceremonije otvaranja ili odbojke na pijesku.

image

(FILES) A photo shows the Olympic Rings on the Eiffel Tower poses at the Champions Park at Trocadero during the Paris 2024 Olympic Games in Paris on August 1, 2024, with the Eiffel Tower visible in the background. "The Olympic Rings will remain on the Eiffel Tower until the 2028 Los Angeles Olympic Games, and "perhaps" afterwards", Paris Mayor Anne Hidalgo said on September 6, 2024.. (Photo by Odd ANDERSEN/AFP)

Odd Andersen/Afp

Nakon Igara te privremene strukture trebale bi se srušiti, navodi Politico. Centar Pariza trebao bi se vratiti, uglavnom, na ono što je bio.

Tabor pariške gradonačelnice do sada je odbijao kritike navodeći da je riječ o tipičnim pritužbama Parižana, poznatih po tome što mrze svaku promjenu u glavnom gradu Francuske.

Podsjećaju da su i piramide ispred Louvrea bile polomljene nakon postavljanja 80-ih, a čak su se i Eiffelovu tornju, koji je inženjer Gustave Eiffel izgradio za Svjetsku izložbu 1889. godine, u početku protivili i arhitekti i stanovnici grada. Romanopisac Guy de Maupassant nazvao je toranj "divovskim nezgrapnim kosturom", a priča se da je ondje volio i ručati jer je to bilo jedino mjesto u Parizu s kojeg ga nije mogao vidjeti.

Danas, više od stoljeća kasnije, Eiffelov toranj gotovo je svima omiljen spomenik, sinonim za Francusku — i spomenik za koji mnogi, uključujući Eiffelove potomke, žele da ostane netaknut.

“Prstenje u potpunosti razbija dizajn spomenika... ne poštuje rad naših predaka”, rekao je za POLITICO Olivier Berthelot-Eiffel, pra-praunuk Gustavea Eiffela. Berthelot-Eiffel predsjeda udrugom Eiffelovih potomaka koja se protivi ideji Anne Hidalgo.

Kako podsjeća Politico, ukrašavanje Eiffelova tornja nije bez presedana. Često je korišten za prenošenje raznih političkih poruka, poput potpore Ukrajini, ali i u različite komercijalne svrhe. No, te su instalacije uvijek bile privremene.

image

(FILES) The moon rises behind the Olympic rings displayed on the Eiffel Tower in Paris on July 22, 2024, ahead of the Paris 2024 Olympic Games. The mayor of Paris Anne Hidalgo announced in an interview for the daily newspaper Ouest France on August 312, 2024 that the Olympic rings "will remain on the Eiffel Tower" after the Games. (Photo by Loic VENANCE/AFP)

Loic Venance/Afp

Ovo je prvi put u povijesti da je obitelj Eiffel javno zauzela stav protiv planova vezanih za Eiffelov toranj.

No, Hidalgo, u intervju za Ouest France, tvrdi da ta odluka pripada gradu budući da je toranj u vlasništvu grada Pariza - sve dok ga odobri Međunarodni olimpijski odbor, koji strogo štiti mjesta na kojem su postavljeni krugovi.

U međuvremenu, Rachida Dati, buduća suparnica Anne Hidalgo u bitci za gradonačelnicu Pariza, dopušta drugima da napadnu Hidalgo, dok ona sama zauzima više diplomatski pristup, ocjenjuje Politico.

"Eiffelov toranj zaštićeni je spomenik i može se mijenjati samo pod određenim uvjetima i nakon stručne procjene", napisala je na društvenoj mreži X.

"Suprotno onome što kaže Anne Hidalgo, ona nije jedina koja odlučuje", poručio je Julien Lacaze, predsjednik udruge "Sites & Monuments", najstarije francuske udruge za obranu baštine.

Lacaze je rekao da bi toranj trebao ostati simbol Francuske ustvrdivši i da ga Hidalgo koristi kako bi se promovirila, zakačivši se za Eiffelov toranj "poput parazita" kako bi mogla "iskoristiti njegovu slavu i reći - ovo su moje Igre."

image

(FILES) This photograph shows the Eiffel Tower, decorated with the Olympic rings for the upcoming Paris 2024 Olympic Games, in Paris, on July 18, 2024. The mayor of Paris Anne Hidalgo announced on August 312, 2024 that the Olympic rings "will remain on the Eiffel Tower" after the Games. (Photo by EMMANUEL DUNAND/AFP)

Emmanuel Dunand/Afp

Kakva god bila konačna odluka, sadašnji olimpijski čelični prstenovi teški 30 tona morat će se spustiti jer su preteški da bi tamo ostali trajno. Hidalgo je rekla da će ih grad zamijeniti novim, lakšim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 07:52