SVE GORE

Zabrinjavajuće informacije cure s NATO summita, diplomat se povjerio uglednom mediju: ‘Znate li što se dogodilo Bidenu?‘

Jedan od svjetskih čelnika je ispričao kako Biden dvaput ponavlja istu anegdotu na jednom sastanku...

Joe Biden

 Pool/abaca/abaca Press/profimedia/Pool/abaca/abaca Press/profimedia

Jedan je sudionik NATO summita izjavio da su čelnici saveza zabrinuti zbog kandidature Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Ističu zabrinutost zbog njegovog ‘mentalnog propadanja‘, a kao primjer navode da Biden na konferenciji nije uspio prepoznati nekoga koga inače prilično dobro poznaje.

Ian Bremmer, predsjednik Eurasia Group, rekao je u emisiji MSNBC-a da čelnici s kojima se susreo ne misle da Biden može služiti još četiri godine, prenosi Newsweek.

Rekao je da to mišljenje dijeli cijeli politički spektar bez obzira na ideologiju, a dodaje i da to za njih nije novost.

Ovi komentari su stigli gotovo dva tjedna nakon lošeg nastupa predsjednika Bidena u debati zbog koje su neki članovi Demokratske stranke pozvali predsjednika da se povuče te da na listu za studenog stavi drugog kandidata.

- Nije da ga ne vole, rekao je Bremmer, dodavši:

- Zapravo, oni su duboko zabrinuti... što bi značilo da Donald Trump postane predsjednik s obzirom na njegovu iznesenu politiku prema Rusiji, Ukrajini i o NATO-u i o Europskoj uniji.

Očekuje se da će bivši predsjednik Donald Trump prihvatiti republikansku nominaciju sljedećeg tjedna na republikanskoj nacionalnoj konvenciji. Od srijede, on vodi pred Bidenom za Ovalni ured za 2,3 boda, prema nacionalnom agregatoru anketa FiveThirtyEight.

Trump, koji je ranije bio kritičan prema NATO-u, nedavno se suočio s kritikama članica saveza nakon komentara na skupu u veljači. Trump je tada odgovorio na pitanje što bi učinio da Rusija napadne neku članicu NATO-a.

- Ne bih vas štitio. Zapravo, ohrabrio bih ih da rade što god žele, rekao je Trump.

Njegove primjedbe dolaze u trenutku kada Rusija nastavlja više od dvije godine dug rat u Ukrajini.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odgovorio je na Trumpove komentare podsjetivši novinare na Članak 5 NATO-a, koja zahtijeva od država članica da brane jedna drugu.

- Jedan za sve, svi za jednog odnosi se na sve saveznike i srce je NATO-a, rekao je Stoltenberg.

Bremmer je dodao da mu je jedan od svjetskih čelnika ispričao kako Biden dvaput ponavlja istu anegdotu na jednom sastanku, a tu je i slučaj u kojem predsjednik nije prepoznao nekoga koga inače jako dobro poznaje. Mnogi su čelnici svjedočili pogoršanju njegovog stanja, ističe Bremmer.

Napominje da su zabrinuti za to kako bi Biden mogao voditi kampanju još četiri mjeseca, a kamoli kako bi mogao još četiri godine biti na funkciji predsjednika SAD-a.

Istaknuo je i zabrinutost čelnika NATO saveza oko sljedećeg predsjedništva u SAD-u.

- Sjedinjene Države su okosnica NATO-a i, ako ne mogu računati na SAD, imaju ozbiljan problem, dodaje Bremmer, prenosi Newsweek.

Prema posljednjim procjenama NATO-a, SAD je na putu da doprinese savezu sa 755 milijardi dolara 2024. godine, što je 3,38 posto njihovog BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 19:41