NOVA NUKLEARNA DOKTRINA

Zabrinjavajuće Putinovo noćno obraćanje: ‘Mijenjamo uvjete pod kojima ćemo koristiti nuklearno oružje! Ubuduće ovako...‘

Sve ovo stiže u trenutku dok Kijev traži odobrenje za korištenje zapadnih projektila dugog dometa protiv vojnih lokacija u Rusiji

Vladimir Putin

 Alexander Kazakov/sputnik/profimedia/Alexander Kazakov/sputnik/profimedia

U kasnovečernjem obraćanju ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je promjenu ruske nuklearne doktrine.

Naime, kako piše BBC, Putin kaže da bi Rusija smatrala napad nenuklearne države koju podupire država s nuklearnim oružjem "zajedničkim napadom". Ovo se može protumačiti kao prijetnja korištenjem nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

U ključnim primjedbama iznesenim u srijedu navečer, ruski predsjednik je rekao da njegova vlada razmatra promjenu pravila i preduvjeta oko kojih će Rusija koristiti svoj nuklearni arsenal.

Ukrajina je nenuklearna država koja prima vojnu potporu od SAD-a i drugih nuklearno naoružanih zemalja.

Ovo Putinovo obraćanje stiže u trenutku dok Kijev traži odobrenje za korištenje zapadnih projektila dugog dometa protiv vojnih lokacija u Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u SAD ovaj tjedan i trebao bi se sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu u četvrtak, gdje se očekuje da će spomenuti zahtjev Kijeva biti na vrhu dnevnog reda.

Ukrajina je ove godine prodrla u ruski teritorij i želi gađati vojne baze unutar Rusije iz kojih se, tvrde, šalju projektili na ukrajinske gradove.

Nakon Putinova obraćanja, hitro je reagirao i službeni Kijev. Šef kabineta Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, ustvrdio je da "Rusiji nije preostalo ništa nego nuklearnim ucjenama plašiti svijet."

Podsjećamo, Putin je i ranije prijetio uporabom nuklearnog oružja. Ukrajina je i tada komentirala da zveckanje nuklearnim oružjem ima za cilj odvratiti saveznike od daljnje potpore.

Ali u srijedu navečer, nakon sastanka sa svojim Vijećem sigurnosti, Putin je najavio predloženo radikalno proširenje.

Nova nuklearna doktrina "jasno bi postavila kriterije za prijelaz ruskih oružanih snaga na korištenje nuklearnog oružja", upozorio je - i ustvrdio da je jedan od kriterija i konvencionalni raketni napadi na Moskvu.

Rekao je da će Rusija razmotriti i takvu "mogućnost" korištenja nuklearnog oružja ako otkrije početak masovnog lansiranja projektila, zrakoplova i bespilotnih letjelica na svoj teritorij, što predstavlja "kritičnu prijetnju" suverenitetu zemlje.

Dodao je: "Predlaže se da se agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz sudjelovanje ili potporu nuklearne države, smatra zajedničkim napadom na Rusku Federaciju."

Nuklearno oružje zemlje bilo je "najvažnije jamstvo sigurnosti naše države i njezinih građana", rekao je Vladimir Putin.

Podsjećamo, od kraja Drugog svjetskog rata, države s nuklearnim naoružanjem sudjeluju u politici odvraćanja, koja se temelji na ideji da bi, ako bi zaraćene države pokrenule velike nuklearne udare, rat doveo do sigurnog međusobnog uništenja.

Ali postoji i taktičko nuklearno oružje, odnosno bojeve glave dizajnirane za uništavanje ciljeva bez široko rasprostranjenih radioaktivnih padalina.

U lipnju je Putin uputio upozorenje europskim zemljama koje podupiru Ukrajinu, rekavši da Rusija ima "mnogo više taktičkog nuklearnog oružja nego što ga ima na čitavom europskom kontinentu, čak i ako Sjedinjene Države donesu svoje."

"Europa nema razvijen sustav ranog upozoravanja", dodao je. "U tom su smislu manje-više bespomoćni."

Tada je nagovijestio promjene ruske nuklearne doktrine - dokumenta koji postavlja kriterije pod kojima će Moskva upotrijebiti nuklearno oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 16:58