E. COLI I DALJE SIJE STRAH

Zaraza bakterijom E. coli: Mnogi pacijenti morat će na transplantaciju bubrega ili na dijalizu do kraja života

Agresivna bakterija E. coli (EHEC) može uzrokovati hemolitički-uremijski sindrom (HUS), potencijalno smrtonosan zastoj rada bubrega
 AFP

Karl Lauterbach, glasnogovornik za pitanja zdravstva njemačkih socijaldemokrata, upozorio je da bi oboljeli od bakterije E. coli mogli patiti od ozbiljnih zdravstvenih problema.

"Oko 100 zaraženih pacijenata pretrpjelo je ozbiljno oštećenje bubrega zbog čega im je potrebna transplatacija ili doživotna dijaliza", Lauterbach je izjavio za njemački Bild am Sonntag .

Agresivna bakterija E. coli (EHEC) može uzrokovati hemolitički-uremijski sindrom (HUS), potencijalno smrtonosan zastoj rada bubrega.

E. coli je dosad uzela 36 života i zarazila preko 3000 osoba u 14 europskih zemalja. Lauterbach je upozorio da se ne može odbaciti prijetnja od daljnjeg širenja epidemije.

SPD-ov političar zalaže se za reviziju zakona kojim bi bolnice slučajeve zaraze izravno prijavljivale Institutu Robert Koch, njemačkoj ustanovi za javno zdravstvo, za razliku od trenutnog stanja u kojem bolnice slučajeve prijavljuju državnim zdravstvenim organima, koji nakon toga informacije prosljeđuju Institutu. Proces kojim se, prema tvrdnjama Lauterbacha, gubi dragocjenih tjedan dana.

Ministar zdravstva Daniel Bahr priznao je da sustav prijavljivanja treba unaprijediti. Njemački istražitelji smatraju da su pronašli neoborive dokaze kako je izvor epidemije E. colija organska farma u selu Bienenbüttel u Donjoj Saskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 12:35