RASPAD SISTEMA

Zavladala je opća panika, traju svađe među demokratima, sve glasnije se spominje do jučer nezamislivi scenarij!

Zbog Bidenova lošeg nastupa u debati s Trumpom, raste pritisak demokrata da nađu novog predsjedničkog kandidata

Joe Biden

 Mandel Ngan/Afp

Nakon predizbornog duela s Donaldom Trumpom (78), raste pritisak na 81-godišnjeg Joea Bidena da se povuče iz predizborne utrke. Bidenov nastup u CNN-ovoj predsjedničkoj debati upalio je zvona za uzbunu među najutjecajnijim demokratima, navodi CNN. "Djelovao je malo dezorijentirano. Popravio se kako je rasprava odmicala. Ali dotad, mislim da je zavladala panika", kaže za atmosferu među demokratima komentator David Axelrod.

Predsjednikovi suradnici, nakon TV debate s Trumpom, inzistirali su na tome da Biden neće odustati, no nakon Bidenova katastrofalnog nastupa, jačaju sukobi između njegovih suradnika koji inzistiraju da se nastavi s kandidaturom i šireg kruga demokrata, koji traži promjenu u zadnji čas, javlja CNN. Uredništvo utjecajnog The New York Timesa u neuobičajenoj gesti pozvalo je Bidena da napusti predsjedničku utrku.

Sjena velikana

"Predsjednik se u četvrtak navečer pojavio kao sjena velikog dužnosnika. Mučio se objasniti što želi postići u drugom mandatu. Mučio se odgovoriti na Trumpove provokacije. Mučio se s tim da Trumpa pozove na odgovornost za njegove laži, neuspjehe i jezive planove. Više puta mučio se da stigne do kraja rečenice", napisalo je uredništvo NYT-a. Najveća usluga javnosti sada bila bi da Biden objavi kako neće nastaviti s kampanjom, jer kandidatura sada ispada kao "bezobzirno kockanje". Nema razloga da demokrati riskiraju stabilnost i sigurnost zemlje prisiljavajući birače da biraju između Trumpovih i Bidenovih manjkavosti. Previše je riskantno jednostavno se nadati da će Amerikanci previdjeti problem Bidenove dobi i bolesti, ističu u NYT-u. No ako Biden i dalje ostane u utrci s Trumpom, NYT poručuje da će podržati Bidena.

image

Američki predsjednik Joe Biden

Angela Weiss/Afp

Demokrati bi mogli izabrati drugog kandidata za izbore u studenome, ali to ne bi bio lak proces u ovoj fazi kampanje. Bez upečatljivog protukandidata, Biden je u stranačkim predizborima osvojio gotovo sve glasove, što znači da je vrlo malo vjerojatno da ga se moglo natjerati van iz utrke protiv njegove volje. Demokrate u kolovozu čeka konvencija u Chicagu, ali stranka je postavila krajnji rok do 22. lipnja za ogranke po državama da odaberu više od 3900 izaslanika. Gotovo svi glasaju za Bidena, navodi CNN. U Chicagu bi mogli odabrati novog kandidata, ali to znači da bi za to uglavnom bili odgovorni Bidenovi pristaše.

Hilary ili Michelle

Ako sadašnji predsjednik postane nesposoban nakon osvajanja stranačke nominacije, prema 25. amandmanu, zamijenila bi ga potpredsjednica Kamala Harris, ali tko će postati kandidat demokrata na izborima bilo bi određeno stranačkim pravilima. Demokratski nacionalni odbor ima ovlast popuniti upražnjeno mjesto nakon konvencije, nakon što se predsjednik stranke posavjetuje s demokratskim guvernerima i vodstvom Kongresa.

image

Donald Trump i Joe Biden

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Dan nakon debate Bidenovi savjetnici proveli su nazivajući demokratske članove Kongresa, donatore i druge ključne pristaše u nadi da će ublažiti paniku od Bidenova nesigurnog nastupa. Neki demokratski zastupnici izrazili su zabrinutost. "Joe Biden nije mogao komunicirati, a Donald Trump je lagao svaki put kad je otvorio usta", komentirala je predstavnica Minnesote Angie Craig. Na pitanje dopušta li mogućnost da demokrati dobiju drugog kandidata, zastupnik iz Illinoisa Brad Schneider odgovorio je potvrdno. Kalifornijski zastupnik Scott Peters nazvao je takve razgovore preuranjenima, ali dodao je da je otvoren za razgovor o tome kako pobijediti na izborima.

Kamala ili Gavin?

No niz istaknutih demokrata stao je u Bidenovu obranu: bivši predsjednik Barack Obama, pa bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je rekla kako nije bilo sjajno, no kad je riječ o integritetu, Biden je daleko nadmašio Trumpa. "Zapanjujuće je vidjeti kako republikanci prihvaćaju to nepoštenje. Dakle, ne, nemam problem", rekla je Nancy Pelosi. Joe Biden kandidira se da bi služio američkom narodu. Donald Trump kandidira se da bi služio Donaldu Trumpu, stala je u Bidenovu obranu popularna guvernerica Michigana Gretchen Whitmer. Razlika između Bidenove vizije da osigura da svi u Americi imaju poštene šanse, i opasnih, sebičnih planova Donalda Trumpa, samo će se zaoštriti kako idemo prema studenome, poručila je Gretchen Whitmer.

image

Američki predsjednik Joe Biden

Mandel Ngan/Afp

Kao moguća Bidenova zamjena najčešće se ističe potpredsjednica Kamala Harris, ali tu je i više drugih imena: mnogi spominju guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, bivšeg gradonačelnika San Francisca, koji otvoreno razmišlja o kandidaturi 2028. NYT ističe još Gretchen Whitmer, zvijezdu Demokratske stranke, čijoj popularnosti je pridonio i Trumpov napad na "onu ženu iz Michigana". Tu je guverner Illinoisa JB Pritzker, bogataš težak 3,5 milijardi dolara, nasljednik lanca hotela Hyatt, koji se žestoko sukobljava s Trumpom: nazvao ga je zločincem, rasistom, homofobom i prevarantom. Među ostalim, NYT navodi kao moguće kandidatkinje Hillary Clinton i Michelle Obama. Bivšem predsjedniku Obami ustav zabranjuje da se opet kandidira. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:32