PRIOPĆILA POLICIJA

Zbog nasilnih nereda u Britaniji uhićeno više od 1000 ljudi, djevojčica (13) priznala krivnju na sudu

Među uhićenima je i 69-godišnjak optužen za vandalizam u Liverpoolu te 11-godišnji dječak u Belfastu

Nasilje je izbilo u gradovima diljem Engleske i u Sjevernoj Irskoj

 Justin Tallis/AFP

Britanske vlasti dosad su uhitile više od 1000 ljudi nakon višednevnih nereda koji su uključivali nasilje, palež i pljačku kao i rasističke napade usmjerene protiv muslimana i migranata, objavilo je u utorak Nacionalno tijelo šefova policija (NPCC).

Do nereda je došlo nakon ubojstva triju djevojčica u sjevernom engleskom gradu Southportu 29. srpnja, koje se na temelju dezinformacija na internetu pogrešno pripisalo islamističkom migrantu.

Nasilje je izbilo u gradovima diljem Engleske i u Sjevernoj Irskoj, no broj nemira smanjio se otkako su prošloga tjedna pojačani napori da se identificira sudionike. Mnogi su ubrzo zatvoreni, pri čemu su neki dobili duge zatvorske kazne.

NPCC je u svojem najnovijem izvješću objavio da je uhićeno 1024, a optuženo 575 osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu. Među uhićenima je i 69-godišnjak optužen za vandalizam u Liverpoolu te 11-godišnji dječak u Belfastu.

Trinaestgodišnjakinja je na sudu u Basingstokeu priznala krivnju za nasilno remećenje javnog reda i mira, rekli su tužitelji, nakon što je 31. srpnja viđena kako udara po ulazu u hotel za tražitelje azila.

"Ovaj alarmantan incident izazvao je stvaran strah među ljudima na koje su se ovi nasilnici okomili, a osobito je uznemirujuće saznati da je toliko mlada djevojka sudjelovala u ovom nasilnom remećenju reda", rekao je tužitelj Thomas Power.

Posljednji put kad se Britanija suočila s masovnim neredima bilo je 2011. kad je policija ustrijelila crnca, što je dovelo do nekoliko dana uličnog nasilja.

Brzo i strogo postupanje pravosuđa smatralo se korisnim za gušenje nemira 2011. kad je tijekom nekoliko tjedana uhićeno 4000 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:59