NATO NIJE ODUŠEVLJEN

Žele rušiti ruske projektile koji su prijetnja njihovom teritoriju: ‘Znate što su nam rekli Ukrajinci?‘

NATO se pribojava da bi prijedlog Poljske dublje uvukao Savez u rusko-ukrajinski rat

Donald Tusk i počasna garda

 Wojtek Radwanski/Afp

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski smatra da bi Varšava trebala imati pravo obarati ruske projektile koji prijete njezinom teritoriju iznad susjedne Ukrajine, prenosi njegove riječi Financial Times (FT) u izdanju od ponedjeljka.

Njegove izjave su uslijedile tjedan dana nakon što je jedan "leteći objekt", vjerojatno ruski dron iranske proizvodnje Šahed, ušao u zračni prostor Poljske, članice NATO-a i vjernog saveznika Kijeva, i u trenutku kada se Ukrajina suočava s masovnim zračnim udarima.

image

Radoslaw Sikorski

Jaap Arriens/zuma Press/profimedia/Jaap Arriens/zuma Press/profimedia

Dron koji je nestao s radara još uvijek nije pronađen. Varšava je i ranije upozorila na najmanje dva slučaja kada su ruski projektili narušili zračni prostor Poljske.

U ponedjeljak, nakon novog vala velikih ruskih zračnih napada na Ukrajinu, poljsko ratno zrakoplovstvo je još jednom diglo u zrak svoje avione.

"Biti članica NATO-a ne poništava odgovornost svake pojedine zemlje da zaštiti svoj zračni prostor, to je naša ustavna dužnost", rekao je Sikorski za FT.

"Osobno sam mišljenja, kada su neprijateljski projektili nadomak našeg zračnog prostora i koji u njega samo što nisu ušli, da bi bilo legitimno braniti se jer jednom kada uđu u naš zračni prostor rizik da krhotine nekog ozlijede je velik", rekao je Sikorski.

Kijev, dodao je, s naklonošću gleda na takve operacije. "Ukrajinci su nam rekli: Dobrodošli ste", rekao je Sikorski.

Radoslaw Sikorski je o tome u ožujku razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a na odlasku Jensom Stoltenbergom koji ga je podsjetio da je "NATO znakovito ojačao istočno krilo Saveza, posebice u Poljskoj".

NATO se pribojava da bi prijedlog Poljske dublje uvukao Savez u rusko-ukrajinski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:46