NOVOSTI IZ BERLINA

Zelenski će zapamtiti što mu je usred napada na Rusiju priredio njemački kancelar: ‘Jednom ste već doveli svijet do ruba!‘

Njemačka je odlučila drastično srezati financiranje rata u Ukrajini, proslavljeni šahist pokrenuo peticiju

Volodimir Zelenski

 Pou/zuma Press/profimedia/Pou/zuma Press/profimedia

Kako je još ranije najavljivano, Njemačka je odlučila drastično srezati financiranje rata u Ukrajini, a tu informaciju objavio je ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Prema informacijama njemačkog lista, Berlin će prepoloviti sredstva za pomoć Ukrajini s osam milijardi eura ove godine na četiri milijarde u 2025. godini.

Njemačka je nakon SAD-a drugi najveći financijer ukrajinskih obrambenih napora protiv ruske invazije punog opsega, koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo 24. veljače 2022. godine. S obzirom na značaj njemačke pomoći, uslijedile su i neke negativne reakcije na ove informacije. FAZ je objavio kako bi se neki postojeći njemački programi vojne pomoći trebali nastaviti, no da se dodatni zahtjevi za vojnu pomoć neće odobravati.

No, njemački ministar financija Christian Lindner ne očekuje nagli prekid financijsko-vojne pomoći Ukrajini. Prema pisanju FAZ-a, umjesto iz proračuna Njemačke, novac će ubuduće dolaziti iz profita od zamrznute ruske imovine, prenio je Deutsche Welle. Njemački plan je da ostvari uštede i osloni se na prihode od zamrznute ruske imovine kako bi zemlja nastavila podržavati Kijev, iako je taj koncept još ‘na dugom štapu‘.

Konzervativni britanski The Telegraph informacije FAZ-a dočekao je ‘na nož‘. Telegraphov vanjskopolitički novinar Daniel Johnson objavio je u ponedjeljak komentar u čijem se naslovu upozorava da bi Europa mogla pomoći Putinu da iz ralja poraza izvuče pobjedu. Autor ističe da bi Njemačka, kao treće najveće gospodarstvo na svijetu, umjesto plana smanjenja potpore Kijevu, mogla sebi čak priuštiti povećanje te pomoći.

Dok je ukrajinska ofenziva u ruskoj regiji Kursk natjerala Ruse u bijeg, Nijemci su, navodi Johnson, spremni smanjiti vojnu pomoć svom savezniku za 94 posto u iduće tri godine. Pozivajući se na izvještaj FAZ-a i njegove izvore, autor navodi kako će njemačka potpora Ukrajini pasti sa sadašnje razine od osam ​​milijardi eura na samo 500 milijuna eura do 2027. godine, što je u Berlinu, kako se navodi, potaknulo optužbe za izdaju.

Duhovi iz prošlosti

U Kijevu je, navodi se dalje, izvještaj odbačen kao "manipulacija" iz proruske ‘kuhinje‘. No, kako podsjeća autor, Njemačka je već ranije namjeravala prepoloviti svoje financiranje Ukrajine iduće godine te ove projekcije slijede isti smjer. Pritom će se iznositi uobičajeni izgovori da je Njemačka zakonski obvezna uravnotežiti svoj proračun, da koalicija je beznadno podijeljena te da je umor od rata umanjio potporu javnosti Kijevu.

Sve je to, ocjenjuje autor, točno, ali teško da je dovoljno da objasni zašto se zemlja koja se do sada ponosila time da je najveći europski donator, odmah iza SAD-a, sada odriče svoje odgovornosti. Službeno je objašnjenje da Njemačka svoju ulogu prepušta Europi kao cjelini, no Johnson to naziva linijom manjeg otpora. U praksi, kako se navodi, to znači zamjenu stvarne vojne opreme mutnim obećanjima koja se možda nikada neće ostvariti.

Na summitu skupine G7 u lipnju, kako se podsjeća, postignut je okvirni dogovor o korištenju 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine kao kolaterala za zajam od 50 milijardi eura Ukrajini. No, s ukrajinske točke gledišta, taj kreditni koncept predstavlja kule u oblacima - lijepo zvuči, no pitanje je hoće li se ostvariti.

Uspjeh ukrajinskog prodora u Rusiju, navodi autor, zaslijepio je Berlin. Prema njegovoj ocjeni, okrećući oružje protiv ruskih agresora na njihovom tlu, ukrajinske snage uznemirile su Nijemce, za koje riječi "Kurska ofenziva" prizivaju neugodne duhove iz prošlosti, budući da je na istom području u srpnju 1943. Adolf Hitler izgubio najveću tenkovsku bitku u povijesti.

image

Olaf Scholz

Christoph Reichwein/Afp

Dok Putinov propagandni stroj blati vladu Volodimira Zelenskog kao "naciste", sada bi se njemački tenkovi mogli vratiti u Kursk, komentira Johnson te navodi da će u Washingtonu njemačko napuštanje Ukrajine ojačati izolacionističko raspoloženje, pružajući argumente za tvrdnje Donalda Trumpa da Europa samo uzima, a ništa zauzvrat ne daje. Istovremeni, navodi autor, Moskvi bi to signaliziralo da samo mora čekati da Ukrajina ostane bez oružja i streljiva.

Umjesto da sa BDP-om od 5 bilijuna dolara poveća pomoć Kijevu, njemački kancelar Olaf Scholz nastavlja staru Ostpolitik doktrinu umirivanja Putina koja je započela za vrijeme kancelara Gerharda Schrödera, a nastavila ju je Angela Merkel, ocjenjuje autor.

Prilika za okupljanje zapadnog saveza

Na saveznim izborima iduće godine Scholza će vjerojatno zamijeniti njegov suparnik s desnog centra Friedrich Merz. To bi mogla biti prilika za Njemačku da okupi zapadni savez na tradiciji hladnoratovske linije Konrada Adenauera, Helmuta Schmidta i Helmuta Kohla, navodi Johnson, no umjesto toga se čini da se Merz očajnički želi vratiti uobičajenom poslovanju s Rusijom.

Njemačka je, kako se ocjenjuje, nezamjenjiva u Europi. Francuska nema vladu, a krajnja ljevica i krajnja desnica su proruski orijentirane. Čini se, navodi dalje autor, da je britanski premijer Keir Starmer više zainteresiran za Gazu i možda će čak slijediti njemački primjer tihog povlačenja vojne potpore.

S druge strane, Zelenski će nastaviti sam ako to bude potrebno. On je sve više uvjeren u pobjedu, posebno s obzirom na to da zrakoplovi F-16 uskoro kreću u akciju. No, Njemačka mu zapravo poručuje da traži mir pod Putinovim uvjetima, koliko god to bilo katastrofalno za Ukrajinu, Europu i Zapad, zaključuje Daniel Johnson.

Kritikama Berlina, kak je prenio Kyiv Post, pridružio i proslavljeni Gari Kasparov, jedan od najboljih šahista u povijesti i veliki protivnik Vladimira Putina. On je u ekskluzivnom razgovoru pozvao na potpisivanje peticije kojom se traži da Njemačka pošalje Ukrajini oružje, bez ikakvih ograničenja u korištenju, kako bi Ukrajina mogla ostvariti pobjedu u ratu. Njegova je ideja jasna - potpuno naoružati Ukrajinu kako bi mogla poraziti Rusiju na bojnom polju. Takav trijumf, tvrdi Kasparov, dovest će do "slobode za Rusiju" jer Putinov režim ne bi mogao amortizirati takav zapanjujući poraz.

Kako bi potaknuo takav razvoj događaja, Kasparov poziva njemačkog kancelara Olafa Scholza da odgovori na, po njegovom mišljenju, povijesnu odgovornost Njemačke da nikada više ne dopusti genocid i da poveća svoje isporuke oružja Ukrajini. Osim što je odbila poslati razne vrste oružja Ukrajini, Njemačka je postavila ograničenja na to kako se neko oružje može koristiti protiv Rusije i nedavno je naznačila da Berlin planira smanjiti potporu Ukrajini.

Kasparov pokrenuo peticiju: ‘Njemačka ima odgovornost‘

Inicijativa za obnovu demokracije, organizacija kojom predsjeda Kasparov, u utorak je pokrenula svoju Kampanju njemačke odgovornosti koja je započela oglasom na cijeloj stranici u njemačkim novinama Bildt gdje stoji: "Njemačka je već jednom dovela svijet do ruba uništenja. Kancelare Scholz: Ne dopustite da se to ponovi. Dajte Ukrajini vojnu pomoć koja joj je stvarno potrebna".

Na internetskoj stranici kampanje nalazi se otvoreno pismo Kasparova. "U 20. stoljeću Njemačka je donijela neizmjernu patnju Europi. Upravo zbog te povijesti Berlin ima posebnu odgovornost da spriječi još jednu takvu ljudsku tragediju", navodi se u pismu. "Ruski ničim izazvani napad u Ukrajini nastavlja se, vrijeme je da njemački kancelar Olaf Scholz pojača i pruži Kijevu sve što treba da zaštiti svoje građane. Nema boljeg trenutka od ovoga: Nedavni potezi Ukrajine u regiji Kursk - koristeći njemačku opremu - predstavljaju značajan, ali ograničen uspjeh,” podsjećajući ljude da ukrajinska ofenziva na Kursk pokazuje "da Ukrajinci mogu pobijediti, ali da im je potrebna podrška Zapada da dođu do cilja", prenosi Kyiv Post.

Kasparov, koji je bio otvoren u svojoj podršci Ukrajini, smatra da nedjelovanje nije opcija. U odgovoru na novinske izvještaje koji ukazuju da bi proračun koji je predložila njemačka vlada za iduću godinu uključivao smanjenje pomoći Ukrajini, Kasparov odgovara da "Scholz ne bi trebao samo poništiti svoje planirano smanjenje pomoći - on bi trebao povećati pomoć Njemačke Ukrajini".

Važno je, kako navodi ruski velemajstor, da Scholz "mora Ukrajini dati sustave dugog dometa koji su joj potrebni da zaustavi rusku agresiju na izvoru. To uključuje željenu raketu Taurus, koja bi mogla srušiti Kerčki most koji povezuje okupirani Krim s kopnenom Rusijom, odlučno onesposobiti opskrbne linije agresora i potencijalno promijeniti tijek rata".

Govoreći za Kyiv Post, Kasparov je rekao da Njemačka, koja je izazvala Drugi svjetski rat koji je odnio milijune života, nije u poziciji sjediti sa strane i brinuti da ne isprovocira Putina. Umjesto toga, povijesna odgovornost Njemačke je, smatra Kasparov, poduprijeti Ukrajinu oružjem bez ograničenja u načinu na koji se koristi protiv Rusije.

Za Kasparova, budućnost svijeta je na raskrižju. Ako Zapad, prije svega Berlin, sada ne podupre Ukrajinu, tada će "Moskvi biti omogućeno da proguta cijelu Ukrajinu, a tada prve linije neće biti u Harkovu i Hersonu, već u Vilniusu, Varšavi, a možda čak i u Berlinu", prenosi Kyiv Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 07:33