IGRE PRIJESTOLJA

Zelenski kreće u veliku čistku! Lete premijer i niz ministara, a sad je sasvim jasno tko je siva eminencija Kijeva

Zelenski pokušava raznim manevrima uvjeriti javnost da dobro upravlja zemljom, iako je sve više nezadovoljstva jer korupcija i dalje cvjeta

Andrij Jermak i Volodimir Zelenski

 Ukraine Presidency/ukrainian Pre/Zuma Press/Profimedia/Ukraine Presidency/ukrainian Pre/zuma Press/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uskoro će rekonstruirati kabinet i zatražiti ostavku premijera Denisa Šmihala, objavio je Kyiv Post. Prema informacijama koje je dnevni list dobio iz krugova Verhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, zastupnici bi o toj temi trebali raspravljati u utorak, 23. srpnja.

Mogao bi to biti konačni rasplet krize koja već neko vrijeme postoji u Kijevu. Ostavku je 10. lipnja dao Mustafa Najem, ključni dužnosnik koji je nadzirao obnovu i infrastrukturu. The Financial Timesu je tada rekao da mu je premijer Šmihal zabranio sudjelovanje na Konferenciji o obnovi Ukrajine 11. i 12. lipnja u Berlinu.

Njegova je ostavka izazvala negativne reakcije na Zapadu jer je već bilo jasno da Rusija stalnim napadima na prije svega energetsku infrastrukturu kani dovesti Ukrajinu u situaciju da neće biti u stanju osvijetliti i ugrijati stanove sljedeće zime dok se vlada bavi unutarnjim rivalstvom. Krajem lipnja Zelenski je rekao kako smatra da je u ruskim napadima uništena polovina energetskih kapaciteta Ukrajine. Generalni direktor energetske tvrtke DTEK, Maksim Timčenko, upozorio je da bi se Ukrajina, ne mobiliziraju li se zapadni partneri, mogla "suočiti s ozbiljnom energetskom krizom ove zime". Tome treba dodati da već godinu dana, od kraha prošloljetne ofenzive, Ukrajina ne ostvaruje pozitivne pomake na bojnom polju gdje su ruski agresori preuzeli inicijativu i definiraju dinamiku.

Umoran od premijera

Ukrajinska je pravda 3. srpnja objavila da su joj izvori bliski Zelenskom otkrili da je "umoran" od premijera Šmihala. Izvori tvrde da ga na sastancima više ne sluša, navodeći da su razlozi tome "emocionalni". Šmihal je bio poznat kao oportunist. Navodno će Julija Sviridenko, zamjenica premijera i ministrica ekonomije, preuzeti premijerski položaj. Više se ministara, prema navodima ukrajinskih medija, nalazi na izlazu iz kabineta jer im Zelenski zamjera da "ne prilaze blizu gradovima na prvoj liniji obrane". Šmihal je nakon te kritike naredio ministrima da se zapute u te oblasti.

Predsjednik Zelenski je velik dio vlasti koncentrirao u svom uredu, što izaziva nezadovoljstvo ministara i zastupnika, a postoje odluke koje mu se i dalje ne opraštaju, kao što je bila smjena vojnog zapovjednika Valerija Zalužnog. Predsjednik, unatoč silnom komunikacijskom trudu, nije uspio pobiti tezu da je Zalužnog smijenio jer mu je postao politički rival. Imenujući ga ambasadorom u Londonu samo je pogoršao sliku uklonivši ga iz vojske.

Zelenski pokušava raznim manevrima uvjeriti javnost da i dalje dobro upravlja zemljom, iako je sve više nezadovoljstva jer korupcija i dalje cvjeta, a predsjednik se, prema ocjenama i zapadnih službi, pretjerano bavi vojnim pitanjima premda za njih nije kompetentan. Njegov, kako se čini konačni, udarac na premijera mogao bi se tumačiti iz perspektive sve većeg nezadovoljstva unutar hijerarhije vlasti pozicijom Andrija Jermaka, šefa kabineta predsjednika, kojeg se smatra sivom eminencijom Zelenskog, ali sve više u negativnom svjetlu.

Tumači se da je u uredu preuzeo previše vlasti lišavajući vladu prostora djelovanja. Zato dolazi do brojnih trenja u funkcioniranju države zbog čega su sve očitije nezadovoljni i ukrajinski zapadni partneri. Razumljivo jer je ideja vodilja djelovanja u Ukrajini da se na prostorima koji nisu okupirani uspostavi funkcionalna, demokratska država, što Moskva podriva napadima na civilnu infrastrukturu. U Kijevu dotad traju igre prijestolja.

‘Želimo vratiti pravdu‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak parlament da usvoji zakon kojim bi se definirale procedure za oduzimanje "izdajnicima" državnih nagrada koje su im ranije dodijeljene, piše Reuters. U noćnom videoobraćanju nije imenovao pojedince koji bi podlijegali predloženom zakonu. Kazao je da se tom mjerom nastoji "vratiti pravda", ciljajući na one koji su "zbog svojih postupaka izgubili pravo na bilo kakvo poštovanje od strane Ukrajinaca".

Odluka, razumljivo, nosi određenu dozu populizma kojim se pokušava podići moral stanovništva koji je i dalje visok, ali bi zbog političkih tenzija mogao biti doveden u pitanje. Nevolja je u cijelom slučaju mogućnost da se pravni mehanizam politizira, što je lako u okolnostima rata, te da se koristi u unutarnjim političkim borbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:35