VELIKA SVAĐA

Zelenski objavio tri elementa ‘plana pobjede‘, u SAD-u zavladao kaos, a riječi Donalda Trumpa izazvale su nevjericu

Šef Predstavničkog doma američkog Kongresa zatražio je od Ukrajine da otpusti svog veleposlanika u Washingtonu

Volodimir Zelenski u Scrantonu

 Pennsylvania Governors Office/alamy/alamy/profimedia/Pennsylvania Governors Office/alamy/alamy/profimedia

Čini se da je došlo do eskalacije sukoba između Republikanske stranke i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog. Naime, šef Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson zatražio je od Ukrajine da otpusti svog veleposlanika u Washingtonu.

Johnsonov zahtjev stiže nakon što je predsjednik Zelenski posjetio tvornicu oružja u Scrantonu u Pennsylvaniji - rodnom gradu predsjednika Joea Bidena - s nekoliko vodećih demokrata, piše BBC.

U javnom pismu republikanac Johnson je rekao je da je posjet "osmišljen kako bi se pomoglo demokratima u izbornoj kampanji" i ustvrdio da je to "miješanje u izbore".

Činilo se da će svađa zasjeniti sastanak Zelenskog s Bidenom u četvrtak, tijekom kojega će Zelenski predstaviti ‘plan pobjede‘ u ratu protiv Rusije.

Otkako je došao u SAD, Zelenski je pojačao napore da uvjeri SAD i druge saveznike da pruže veću potporu Ukrajini dok odbijaju rusko napredovanje.

U izjavi uoči posjeta Bijeloj kući, Zelenski je objavio tri elementa svog plana pobjede: nove donacije oružja, diplomatske napore da se Rusija prisili na mir i pozivanje Moskve na odgovornost na invaziju 2022. godine.

image

Volodimir Zelenski i Joe Biden

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Planirao je predstaviti prijedloge dvojici predsjedničkih kandidata: Kamali Harris i Donaldu Trumpu.

Dužnosnik kampanje Donalda Trumpa rekao je, međutim, da se republikanski kandidat neće susresti s ukrajinskim čelnikom.

Poznato je da Trump i Zelenski nisu u dobrim odnosima. Zastupnički dom SAD-a 2019. godine je opozvao Trumpa zbog optužbi da je vršio pritisak na ukrajinskog čelnika da iskopa štetne informacije o Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru.

Zadnjih mjeseci, Trump je često isticao proruske stavove o ratu, a Zelenskog ismijavao govoreći da je ‘najveći trgovac na svijetu‘. Također je optužio ukrajinskog čelnika da je odbio ‘sklopiti dogovor s Moskvom‘.

image

Mike Johnson

Kent Nishimura/Getty Images Via Afp

Tijekom skupa u utorak, Trump je pohvalio rusku vojsku.

- Pobijedili su Hitlera, pobijedili su Napoleona, to je ono što rade, oni se bore.

U međuvremenu je Odbor za nadzor Zastupničkog doma predvođen Republikancima već najavio da će istražiti je li putovanje Zelenskog bilo pokušaj korištenja inozemnog čelnika za dobrobit kampanje potpredsjednice Kamale Harris.

Republikanci u Kongresu blokirali su vojni paket Bidenove administracije vrijedan 61 milijardu dolara prije nekoliko mjeseci, prije nego što su popustili i usvojili zakon u travnju.

SAD je najveći strani donator Ukrajine, s 56 milijardi dolara koliko je osigurao za obranu do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 13:07