RAT U UKRAJINI

Zelenski predstavio svoj plan za pobjedu, stigao kratki odgovor Kremlja

Ukrajinski predsjednik rekao je da bi rat s Rusijom mogao završiti najkasnije iduće godine ako se odmah počne provoditi njegov ‘plan pobjede‘

Volodimir Zelenski u ukrajinskom parlamentu

 Handout/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je dugoočekivani ukrajinski "plan pobjede", no neki su dijelovi ostali povjerljivi, javljaju ukrajinski mediji.

Prijedlog se sastoji od pet točaka: pozivnica za članstvo u NATO-u, obrambeni aspekt, odvraćanje od ruske agresije, gospodarski rast i suradnja te poslijeratna sigurnosna arhitektura.

Plan također uključuje tri točke koje su tajne. David Arahamia, parlamentarni čelnik vladajuće stranke, rekao je da će ove tajne točke biti predstavljene čelnicima stranaka.

"Ako se plan podrži, možemo okončati rat najkasnije sljedeće godine", rekao je Zelenski u parlamentu u nazočnosti vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Oleksandra Sirskog, šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova, ali i zapadnih diplomata.

Poziv Ukrajini za članstvo u NATO-u na vrhu je liste. Kijev je predao zahtjev za pridruživanje u rujnu 2022., no još nije stigao jasan odgovor.

- Razumijemo da je članstvo u NATO-u stvar budućnosti, a ne sadašnjosti, no pozivnica bi Putinu pokazala koliko su pogrešni njegovi geopolitički proračuni, smatra Zelenski.

Druga točka naglašava potrebu prenošenja rata na ruski teritorij kao što je bilo prilikom upada u Kursk. Ta stavka poziva na ukidanje ograničenja udara dugog dometa u Rusiji, dodatnu isporuku i potporu Zapada u obaranju ruskih projektila i dronova nad Ukrajinom.

Treća se točka odnosi na nenuklearno odvraćanje, a ta točka uključuje i tajni dio.

Četvrti se dio bavi korištenjem ukrajinskih prirodnih resursa kao što su uran, titan i litij, što je potencijal gospodarskog rasta za Kijev i EU. Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkom ulaganju i korištenju tih resursa s Europskom unijom i SAD-om.

Tu je i poziv na jačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije.

Peti se dio odnosi na ukrajinsku poslijeratnu sigurnosnu arhitekturu, prenosi Kyiv Independent.

Poziv na jedinstvo

Govor ukrajinskog predsjednika pratili su zastupnici i njegov najviši vojni, obavještajni i politički vrh. Povremeno bi neki ustajali kako bi mu zapljeskali.

Kremlj je rekao da je još prerano za detaljnije komentiranje plana Volodimira Zelenskog, ali je poručio da se Kijev mora "otrijezniti" i shvatiti besmislenost politike koju vodi.

Nakon dvije i pol godine rata, Zelenski je ovim govorom nastojao uvjeriti iscrpljenu ukrajinsku javnost da se rat uskoro može okončati te naglasiti važnost toga da ukrajinski narod ostane ujedinjen dok se gomilaju ratni izazovi.

"Postigli smo i postižemo rezultate u borbama zahvaljujući našem zajedništvu. Zato molimo da ne izgubite jedinstvo", rekao je.

Ukrajina se suočava i s poteškoćama i neizvjesnošću uoči izbora u SAD-u koji bi mogli vratiti Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Bivši republikanski predsjednik obećao je da će brzo okončati rat ako pobijedi. Pristaše Kijeva strahuju da bi to podrazumijevalo velike ustupke u ime brzog dogovora.

Zelenski se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, svojim ključnim saveznikom, krajem rujna u Washingtonu kako bi mu predstavio plan. Kasnije je bio na turneji u Europi i susreo se s čelnicima Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke.

Zelenski je najavio da će u četvrtak otputovati na samit čelnika Europske unije u Bruxellesu kako bi i ondje predstavio svoj plan pobjede. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 17:47