POKOLJ U UKRAJINI

Novi detalji masakra: Poginuli su i supruga i sin čovjeka zbog kojeg su se svi okupili...

Napad na selo Hroza jedan je od najsmrtonosnijih napada na civile od početka ruske invazije na Ukrajinu

Spasiteljske ekipe raščišćavaju ruševine u Hrozi

 Genya Savilov/Afp

KLJUČNI DOGAĐAJI DANA:

  • Putin: U tijelima iz Prigožinova aviona pronađeni fragmenti ručnih bombi
  • Putin potvrdio: 'Uspješno smo testirali Burevjesnik'
  • Završena potraga za preživjelima u Hrozi: 51 osoba poginula, 6 ozlijeđenih
  • Ukrajinsko ministarstvo: Na mjestu napada nije bilo vojnih ciljeva
  • Ukrajinci: Sve upućuje na projektil Iskander
  • Broj mrtvih u napadu na selo Hroza u Harkivu prešao 50
  • Rusija prebacila brodove Crnomorske flote iz luke Sevastopolj
  • SAD šalje Ukrajini zaplijenjeno iransko streljivo
  • Zelenski od Europe traži više pomoći
23:08

Komemoracija na kojoj su se okupili ubijeni u raketnom napadu bila je za ponovno pokopanog vojnika

Komemoracija koja je održana u kafiću koji je bio meta smrtonosnog raketnog napada bila je za poginulog vojnika koji je ponovno pokopan u svom rodnom mjestu, rekao je glasnogovornik ureda regionalnog tužitelja u Harkivu.

Ukrajinska novinska kuća RBC citirala je Dmitra Čubenka, koji je rekao da je vojnik prvotno pokopan u Dnjipru, ali je ponovno pokopan u selu Hroza na zahtjev njegove obitelji.

Vojnikov sin i supruga organizirali su događaj i poginuli su u napadu, rekao je Čubenko, prenosi Sky News i napominje da ne može neovisno provjeriti ova izvješća.

21:19

Njemačka Kijevu obećala još jedan sustav protuzračne obrane Patriot

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je Kijevu još jedan sustav protuzračne obrane Patriot za nadolazeće zimske mjesece nakon sastanka u Španjolskoj s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Jačanje ukrajinske protuzračne obrane sustavom Patriot "ono je što nam je sada najpotrebnije", rekao je Scholz novinarima na marginama samita europskih čelnika u Granadi.

Uoči sastanka Zelenski je istaknuo važnost jačanja ukrajinske protuzračne obrane uoči, kako se očekuje, još jedne oštre zime.

Ukrajina očekuje da će se ruske rakete i bespilotne letjelice ponovno obrušiti na njezinu energetsku mrežu.

"Zahvalan sam na podršci Njemačke u obrani naše slobode i naroda. Ovo je istodobno obrana Europe i naših zajedničkih vrijednosti", napisao je Zelenski na X-u, nekadašnjem Twitteru, nakon susreta sa Scholzom.

U travnju su Njemačka, Nizozemska i SAD predale Ukrajini sustav Patriot. Njemačka je u kolovozu dostavila još dva lansera Patriot.

19:59

Završena potraga za preživjelima u Hrozi, 51 osoba poginula, šest ozlijeđenih

Regionalni guverner Harkiva Oleh Sinjehubov rekao je u objavi na Telegramu da je potraga za preživjelima u Hrozi završena.

Potvrdio je da je 51 osoba poginula, a šest ih je ozlijeđeno. Sinjehubov je ranije na Telegramu rekao da je među poginulima i šestogodišnji dječak.

"Sve žrtve su lokalni civili. Osim zgrade kafića koja je potpuno uništena, oštećene su i susjedne kuće", dodao je.

"Operacije pomoći i potrage su završene", objavila je služba na Telegramu zadnje podatke tragedije: 51 mrtav među kojima jedno dijete i šest ranjenih.

Guverner Harkivske oblasti rekao je da su oko 13.15 u selu Hroza u okrugu Kupjansk napadnuti kafić i trgovina, gdje se tada okupilo mnogo civila.

Dužnosnici su objavili snimke na kojima se mogu vidjeti spasioci kako se penju po tinjajućim ruševinama i trupla koja leže pored betonskih ploča i savijenih metala, prenosi agencija AFP.

Predsjednik Volodimir Zelenski, koji prisustvuje samitu europskih vođa u Španjolskoj, rekao je da "ruski zločin brutalan" i da "ruski teror treba biti zaustavljen".

"Sada razgovaramo s europskim vođama, o jačanju naše protuzračne obrane, o osnaživanju naših vojnika, o davanju zaštite našoj zemlji od terora", rekao je Zelenskij na Telegramu.

Oko 19 sati po mjesnom vremenu, novinari agencije AFP vidjeli su vojnike kako tovare u vojni kamion vreće s tijelima žrtava. Dvadesetak tijela bilo je naslagano pred potpuno raznesenim kafićem.

Glavni tajnik UNa- Antonio Guterres "snažno je osudio napad", rekao je njegov glasnogovornik. "Napadi na civile i civilnu infrastrukturu zabranjeni su međunarodnim humanitarnim pravom i moraju odmah biti prekinuti", rekao je Stéphane Dujarric.

Bombardiranje je izvedeno balističkom raketom Iskander, prema prvim podacima istrage i potpuno je uništilo trgovinu i kafić u istoj zgradi gdje se okupilo šezdesetak osoba, rekao je ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko za nacionalnu televiziju.

Podoljak: 'Pobijediti zlo'

"Seljani su bili u trgovini i u kafiću na karminama nakon pokopa jednog mještanina", rekao je Klimenko i naglasio da je Hroza imala 330 stanovnika i svaka je kuća izgubila nekog člana.

To je najsmrtonosniji napad na regiju Harkiv od početka ruske invazije 24. veljače 2022., rekao je i proglasio tri dana žalosti na tom području.

Ministar ukrajinske obrane pozvao je Zapad da isporuči Kijevu više sustava protuzračne obrane koja bi "bi zaštitila zemlju od terora".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak osudio je "novi odvratni ruski napad bez ikakve vojne logike" kazavši da taj napad treba osvijestiti "sve one koji su spremni stisnuti ruku i nasmiješiti se ratnom kriminalcu Putinu na međunarodnim konferencijama".

"Rusija (Vladimira) Putina je istinsko Zlo i "moramo ga pobijediti. Zajedno", rekao je.

Stižu osude

Ovim krvavim napadom na selo Hroza "rusko nasilje dosegnuo je novu još zlokobniju razinu", rekao je šef diplomacije Europske unije Josep Borrell.

"Namjerni napadi na civile su ratni zločin (...) Rusija je još jednom pokazala da ne kani nimalo odustati od terora koji nanosi ruskom narodu". "Ruski čelnici, zapovjednici, počinitelji i suučesnici tih zločina moraju položiti račune", rekao je Borrell.

Napad je osudila i Bijela kuća kazavši da je "užasavajuć". "Moramo nastaviti podržavati ukrajinski narod jer svakodnevno živi u užasnoj stvarnosti", rekla je glasnogovornica Karine Jean-Pierre u vrijeme kada predsjednik Joe Biden pokušava privoljeti Kongres da odobri dodatnu pomoć Ukrajini.

Napad je osudio i britanski premijer Rishi Sunak.

19:44

Putin tvrdi: 'U tijelima poginulih u Prigožinovu zrakoplovu pronađeni fragmenti ručnih bombi'

Ruski vođa Vladimir Putin dao je neke zanimljive komentare o zrakoplovnoj nesreći u kojoj je navodno poginuo vođa plaćenika grupe Wagner Jevgenij Prigožin.

Putin je na forumu u Sočiju u Rusiji rekao da su u tijelima žrtava nesreće pronađeni dijelovi ručnih bombi, prenosi Sky News.

To su prve značajnije nove informacije od nesreće koja se dogodila sjeverno od Moskve krajem kolovoza, a čiji je uzrok bio obavijen velom tajne.

Putin je rekao da nema dokaza o "vanjskom udaru" na zrakoplov, ali je dodao da je istraga još u tijeku.

Neki su analitičari ranije procjenjivali da je bomba u zrakoplovu mogla uzrokovati pad, dok su drugi sugerirali da je letjelicu pogodio projektil.

Putin je također rekao kako smatra da su istražitelji pogriješili jer nisu proveli testove na alkohol i droge na tijelima žrtava nesreće.

“Po mom mišljenju takvo ispitivanje trebalo je provesti”, rekao je.

Do pada zrakoplova je došlo dva mjeseca nakon što je Prigožin poveo neuspjelu pobunu protiv najviših ruskih dužnosnika.

19:38

Putin se obrušio na Ukrajinu i Zapad, opet spominje najveću prijetnju: ‘Nije isključeno da izvedemo i to‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je na sastanku ruskog debatnog kluba Valdaj u crnomorskom odmaralištu Soči govor u kojem se osvrnuo na brojna aktualna pitanja, posebno vezano za rat u Ukrajini i ulogu Zapada u ruskoj invaziji na Ukrajinu, što u Moskvi i nakon 19 mjeseci nazivaju ‘specijalnom vojnom operacijom‘.

Putin je ustvrdio da je Ukrajina izgubila više od 90.000 vojnika od početka svoje protuofenzive početkom lipnja. Također je rekao da je Kijev izgubio 557 tenkova i približno 1900 oklopnih vozila, ne pružajući nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Više pročitajte OVDJE.

18:30

Ukrajinski dužnosnik: 'Prerano je za potvrdu broja mrtvih, mnogi su još pod ruševinama'

Još je prerano za potvrditi ukupan broj smrtno stradalih u napadu na Hrozu jer mnogi su ljudi još uvijek pod ruševinama, rekao je ukrajinski dužnosnik za državnu televiziju Suspilne.

Dmitro Čubenko, glasnogovornik ureda regionalnog tužitelja, rekao je za Suspilne da se broj žrtava još utvrđuje.

On je ponovio ranije sugestije da je u napadu korištena ruska raketa Iskander "na temelju razmjera razaranja i točnosti gađanja točno te zgrade u kojoj su bili ljudi".

Djelatnici hitne pomoći još uvijek pretražuju posmrtne ostatke na mjestu događaja, rekao je on.

18:14

Putin potvrdio 'uspješno testiranje' krstareće rakete na nuklearni pogon

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je Rusija izvela "posljednje uspješno testiranje" krstarećeg projektila na nuklearni pogon Burevestnik (Burevjesnik), koji može nositi i nuklearnu bojevu glavu, prenosi ruski neovisni medij Meduza.

Ranije ovog tjedna, The New York Times je izvijestio da se Rusija vjerojatno priprema testirati projektil ili da ga je možda već testirala.

Putin nije pojasnio zašto je ovo bio "posljednji" test. Nije jasno znači li to da će raketa uskoro biti u uporabi.

18:08

Putin optužio Zapad da je izgubio doticaj sa stvarnošću: 'Tko ste vi uopće? Otarasite se bahatosti'

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak rekao da Sjedinjene Američke Države nastoje diljem svijeta nametnuti svoju hegemoniju u raspadanju te da rat u Ukrajini pokazuje koliko je zapad izgubio doticaj sa stvarnošću.

"Mi nismo započeli takozvani rat u Ukrajini. Baš suprotno, mi ga pokušavamo završiti", rekao je Putin u govoru na sastanku debatnog kluba Valdai u crnomorskom odmaralištu Soči.

Rat je prouzročio zapad zato što se SAD ponašao kao "hegemon" koji sebe smatra jedinim arbitrom istine na planetu, rekao je šef Kremlja dodajući da je Rusija morala uzvratiti.

Putin je optužio SAD da arogantno nalaže drugim zemljama kako da se ponašaju.

U svom godišnjem obraćanju debatnom klubu Putin je Washingtonu poručio: "Sve vrijeme slušamo 'Vi morate', 'Vi trebate', 'Ozbiljno vas upozoravamo!'. Tko ste vi uopće? Koje pravo imate da bilo koga upozoravate? Možda je vrijeme da se otarasite svoje bahatosti, da se prestanete tako ponašati prema svijetu".

Putin je rekao da Rusija sve civilizacije vidi kao jednake te da je spreman za "konstruktivnu suradnju" dok zapad, zaboravivši značenje kompromisa, svaku zemlju koja mu se suprotstavila smatra neprijateljem. Naveo je Kinu, Indiju i arapske države kao primjere.

Ruski predsjednik je rekao da su zapadni vođe izgubili "osjećaj za stvarnost" zbog nečega što je nazvao "kolonijalnim mišljenjem" Washingtona. Doveo je u pitanje pravo Sjedinjenih Država da drže prodike bilo kojoj drugoj zemlji.

O ratu u Ukrajini je rekao da "postoji neprestano povećanje vojnog i političkog pritiska (sa zapada)".

"Moramo odgovoriti. Mnogo puta sam rekao da nismo mi ti koji su započeli rat u Ukrajini. Baš suprotno, mi ga pokušavamo završiti", ustvrdio je.

Osvrnuo se i na sukob sa zapadom, rekavši da su "pridržavanje blokovskog pristupa (i) želja da se svijet odvuče u situaciju trajnog sukoba između 'nas' i 'njih' zlobna ostavština 20. stoljeća".

"To je proizvod zapadne političke kulture. Zapad uvijek treba neprijatelja", dodao je.

Putin je također ustvrdio da će Rusija biti spremna na konstruktivnu suradnju s onima koji traže mir i prosperitet.

Kazao je kako je uvjeren da će se uspostaviti multipolarni svijet te da je svijet budućnosti svijet kolektivnih odluka.

Misija Rusije je "izgraditi novi svijet", poručio je ruski predsjednik koji je, osuđujući zapadnu "hegemoniju", stavio i ruski napad na Ukrajinu u tu perspektivu, a ne u perspektivu "teritorijalnog sukoba".

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. dovela je do pustošenja velikih dijelova istočne i južne Ukrajine te do stotina tisuća poginulih ili ozlijeđenih, što je izazvalo najveći prekid veza između Rusije i zapada u proteklih šest desetljeća.

18:05

Ukrajina 'pauzirala' tužbu protiv graničnih država pri WTO-u zbog izvoza žita, uključujući i Poljsku

Ukrajina je u četvrtak objavila da je "pauzirala" tužbu pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv nekoliko graničnih država članica EU-a uključujući Poljsku, koje su uvele ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica.

"Dok tražimo praktično rješenje, naši sporovi pri WTO-u su za sada zaustavljeni", rekao je zamjenik ukrajinskog ministra gospodarstva Taras Katčka, prenosi agencija Interfax-Ukrajina.

Ocijenio je da će sporovi oko izvoza ukrajinskih žitarica biti "riješeni u tjednima i mjesecima koji dolaze."

Poljska je ocijenila da je suspenzija tužbe bila "neophodna".

"S nestrpljenjem očekujemo druge ukrajinske konstruktivne korake u cilju razvoja odgovarajućeg odnosa u poljoprivrednim pitanjima", rekao je u četvrtak glasnogovornik poljske vlade za agenciju PAP Piotr Müller.

Poljska, Slovačka i Mađarska produljile su u rujnu embargo na uvoz ukrajinskih žitarica unatoč tome što je Bruxelles ukinuo restrikcije.

Ističu da žele zaštititi svoje poljoprivrednike od viška ukrajinskog žita koje će srušiti cijene na njihovim tržištima.

Ukrajina je mogla godinu dana izvoziti žito preko Crnog mora zahvaljujući dogovoru s Moskvom koji je postignut uz posredovanje Turske i UN-a. Rusija se u srpnju povukla iz sporazuma zbog zapadnih sankcija koje ograničavaju njezin izvoz. Kijev od tada nastoji uspostaviti novi koridor preko Crnog mora unatoč ruskim prijetnjama.

17:46

Ubijeno je 10 posto stanovnika sela Hroza

Regionalni načelnik Harkiva Oleh Sinjehubov potvrdio je da su sve žrtve napada iz sela Hroza.

Prema popisu stanovništva iz 2020. godine, u selu je živjelo oko 501 osoba.

Radi se o podatku od prije početka rata. S obzirom da je poginula 51 osoba, prema tim podacima proizlazi da je ubijeno 10 posto predratnog stanovništva sela, prenosi BBC.

17:14

Ugledni vojni analitičar: 'Ovo je ciljani napad'

Vojni analitičar Michael Clarke rekao je za Sky News kako je teško povjerovati da je napad na Hrozu išta drugo osim ciljanog napada.

Clarke, obrambeni i sigurnosni analitičar i bivši glavni direktor utjecajnog Royal United Services Institute (RUSI), rekao je da razmjeri štete također sugeriraju da napad nije izveden nekom prosječnom raketom.

Hroza, malo selo u Harkivu u kojem je poslijepodne poginula najmanje 51 osoba, nalazi se "usred ničega" iza prvih linija, rekao je Clarke.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Na fotografijama se, rekao je, može vidjeti koliko je golema bila eksplozija, dodajući da opseg razaranja sugerira da je možda u pitanju bio protubrodski projektil.

"Prosječni bojni projektil probija, ali ne čini opseg štete koju je ovaj napravio", dodao je.

"Što god da je pogodilo... pretpostavlja se da je ciljano. Teško je vjerovati da je ovo mogao biti pogrešno usmjeren projektil ili projektil koji je zalutao".

16:57

Broj mrtvih porastao na 51

Broj mrtvih u napadu na Hrozu sada je 51, prema ukrajinskom ministru unutarnjih poslova Ihoru Klimenku. On je na Telegramu naveo da je "jedan od ranjenih preminuo dok mu je ukazivana medicinska pomoć", dodajući da je "analiza krhotina u tijeku", prenosi BBC.

Prema Klimenkoovim riječima, sedam ljudi je teško ozlijeđeno i prevezeno na operaciju, no jedna osoba nije preživjela, prenosi Kyiv Post.

16:53

Na mjestu napada nije bilo vojnih ciljeva, Putin ni riječi, UN: 'Slike koje dolaze su strašne'

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da na mjestu napada u Harkivu nije bilo vojnih ciljeva. U objavi na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, ministarstvo je ustvrdilo da je Rusija namjerno gađala to područje tijekom ručka "kako bi osigurala maksimalan broj žrtava".

"Tamo nije bilo vojnih ciljeva. Ovo je gnusni zločin s namjerom da se zastraše Ukrajinci", rečeno je.

Rusija bi tek trebala reagirati na optužbe iz Kijeva da su njezine snage izvele napad. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u vrijeme nakon napada održao uvodni govor na summitu u Sočiju. Još je jednom okrivio Ukrajinu za početak rata - koji Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom" - i ponovno kritizirao Zapad.

Putin pritom nije spomenuo napad u Harkivu, a Moskva je u više navrata demantirala da su njihove snage gađale civile.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji prisustvuje summitu europskih vođa u Španjolskoj, rekao je da "ruski teror treba biti zaustavljen".

Zelenski je ranije rekao da se radi o brutalnom ruskom zločinu.

Ured Ujedinjenih naroda u Ukrajini osudio je napad i rekao da su slike koje dolaze nakon njega "apsolutno zastrašujuće".

Denise Brown, humanitarna koordinatorica, rekla je da je "zgrožena" izvještajima da su napad izvele ruske snage.

"U ime Ujedinjenih naroda i humanitarne zajednice, upućujem najiskreniju sućut ožalošćenim obiteljima", rekla je ona u priopćenju i dodala da je namjerno gađanje civila ratni zločin.

16:35

Broj mrtvih u Hrozi popeo se na 50, snimke su uznemirujuće, Ukrajinci: 'Sve upućuje na Iskander'

Prema najnovijim izvještajima, u raketnom napadu na mjesto Hroza u ukrajinskoj regiji Harkiv, poginulo je najmanje 50 osoba.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko objavio je ovu vijest na Telegramu, kako prenosi Sky News.

Također je rekao da preliminarni nalazi upućuju na to da je selo pogodio projektil ruskog balističkog raketnog sustava Iskander.

S mjesta strašnog udara stižu nove fotografije i video snimke posljedica udara i pogibije civila. Spasilački timovi stigli su na mjesto događaja.

Upozoravamo da su snimke uznemirujuće.

Ukrajinski mediji izvješćuju da je projektil pogodio trgovinu u blizini kafića u kojem se održavala komemoracija za preminulog mještanina.

Na komemorativnoj večeri bila po jedna osoba iz svake obitelji

Državna televizija Suspilne citirala je ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Ihora Klimenka, koji je rekao da je oko 60 stanovnika sela bilo u području eksplozije kada se napad dogodio.

Na zadušnoj večeri bila je po jedna osoba iz svake obitelji, iz svakog dvorišta, rekao je on.

Klimenko kaže da je dosad identificirano 29 žrtava od 49 ubijenih.

Također je rekao da rekao kako postoji "sumnja" da je lokalni stanovnik upozorio rusku vojsku na područje gdje je planirano masovno okupljanje ljudi, ali za sada je malo saznanja o tome zašto je iznio tu tvrdnju, navodi Sky News.

14:59

Najmanje 49 mrtvih u Ukrajini, ruski dron pogodio trgovinu hranom

Najmanje 48 osoba je poginulo nakon što je ruski projektil pogodio trgovinu hranom u Ukrajini, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Guverner regije Harkiv Oleh Sinehubov rekao je da su napadnuti kafić i trgovina te da je u tom trenutku tamo bilo mnogo civila. Potvrdio je da je među poginulima i šestogodišnje dijete, a dodao je i da je broj mrtvih narastao na 49.

Zelenski je na Telegramu objavio da je napadnuto selo u sjeveroistočnoj regiji Harkiva.

Andrij Jermak je objavio da je ruski projektil pogodio civilni objekt u selu Horza u okrugu Kupjansk.

- Za sada znamo da je izgubljeno 48 života, među njima je bio i jedan šestogodišnji dječak. Ima u šestero ozlijeđenih, a među njima je jedna mlada djevojka. Akcije spašavanja su u tijeku, napisao je Jermak na Twitteru.

Raketni napad na Harkov jedan je od najsmrtonosnijih napada na civile u Ukrajini od početka rata.

14:30

Emotivni Zelenski traži od Europe više pomoći protiv Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se europskim liderima kojih se u četvrtak u Granadi okupilo više od 40, poručivši da je uvjeren u američku kontinuiranu potporu i zatraživši više pomoći i oružja koji bi mu pomogli u borbi protiv ruske agresije.

U emotivnom govoru, Zelenski je rekao da školska djeca u Harkivu na istoku Ukrajine uče na daljinu ili imaju nastavu pod zemljom, na postajama podzemne željeznice zbog zračnih udara.

"Sve dok ne bude potpuno učinkovitog sustava protuzračne obrane, djeca neće moći ići u škole", rekao je na skupu Europske političke zajednice u španjolskoj Granadi.

Izrazio je uvjerenost u kontinuiranu potporu SAD-a. "Vjerujem u Ameriku. Oni su jaki ljudi s jakim institucijama i snažnom demokracijom", rekao je.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao kako ga brine da bi republikanske razmirice u Kongresu mogle naštetiti pomoći Ukrajini te je obećao da će uskoro održati govor u kojem će objasniti zašto Sjedinjene Države trebaju nastaviti i dalje podupirati Ukrajinu.

Upitan je li zabrinut da Sjedinjene Države neće moći isporučiti pomoć koju su obećale Ukrajini zbog nereda na Capitol Hillu, Biden je odgovorio: "Zabrinjava me... ali znam da je većina članova Zastupničkog doma i Senata u objema strankama rekla da podupire financiranje Ukrajine."

Zelenski je rekao da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ne bi trebalo dopustiti da pojača svoju vojsku jer bi inače Rusija mogla napasti i dalje od Ukrajine do 2028.

"Neka Putinove ambicije budu ruševina, ne naše zemlje, ne naši gradovi. Djeca svake zemlje zaslužuju biti sigurna. Posvuda u zemlji, ne samo u podzemnoj željeznici, ne samo u podzemnim skloništima, nego posvuda. Moramo to učiniti mogućim. Moramo osigurati da Ukrajina pobijedi",

Čelnici europskih zemalja okupili su se u četvrtak na trećem samitu Europske političke zajednice u španjolskoj Granadi, nastaloj na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Skup je okupio predstavnike 27 članica Europske unije i 20 europskih država.

14:13

Von der Leyen uvjerena da će SAD nastaviti podržavati Kijev

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je vrlo uvjerena da će SAD zadržati svoju potporu Ukrajini unatoč sukobima republikanaca oko tog pitanja.


13:31

Rusija priprema teren za regulaciju cijena loživih ulja u arktičkim regijama

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je vladi da osigura novac iz proračuna za nesmetanu opskrbu toplinskom energijom tokom zime i za regulaciju cijena loživih ulja za grijanje kućanstava u arktičkim regijama, priopćio je Kremlj.

Rusija se u rujnu uhvatila u koštac s nestašicom i visokim cijenama loživih ulja kako bi se pripremila za oštru zimu i snažnu potražnju, prije svega u arktičkim regijama.

Vlada će osigurati novac Murmansku i drugim regijama na Arktiku kako bi bile spremne za sezonu grijanja 2023/2024. Novac iz proračuna bit će rezerviran i za "regulaciju cijena loživog ulja koje će se isporučivati u sezoni grijanja", stoji u dokumentu objavljenom na webu Kremlja.

Rusija spada među vodeće proizvođače nafte u svijetu, ali je u proteklim mjesecima muku mučila s poskupljenjem i nestašicom benzina i dizela zbog visokih izvoznih cijena koje su potaknule rafinerije da proizvode plasiraju u inozemstvo.

Moskva je zato 21. rujna privremeno zabranila izvoz goriva kako bi obuzdala poskupljenja na domaćem tržištu, ne navodeći kada bi mogla ukinuti zabranu.

Kremlj je u četvrtak priopćio da rok nije određen i da će zabrana ostati na snazi koliko bude potrebno.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, također je rekao novinarima da će nakon ukidanja zabrane razmotriti druge mjere kako bi osigurali stabilnost na tržištu goriva.

"Vlada je već više puta napomenula... da rok nije određen, zabrana će biti na snazi sve dok bude potrebno. Kada više ne bude potrebna, razmotrit će se druge mjere", rekao je Peskov.

Vlada je razmišljala o podizanju izvoznih carina za preprodavače i o uvođenju izvoznih kvota, po uzoru na regulaciju izvoza gnojiva, napominje Reuters.

Upute

Otkako je zabrana uvedena, veleprodajne cijene dizela pale su na burzi u Sankt Peterburgu za 21 posto, a cijene benzina za 10 posto.

To se još nije pretočilo u razmjerni pad maloprodajnih cijena. Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak rekao da je zabrana počela donositi prve rezultate.

Ruski regulator za ravnopravno tržišno natjecanje (FAS) objavio je u četvrtak da je naftnim kompanijama poslala upute u kojima im nalaže smanjenje cijena naftnih derivata.

"Ako organizacije ne poduzmu mjere, FAS će (takvo ponašanje) smatrati naznakama kršenja zakona koji zabranjuje monopol", stoji u priopćenju.

13:25

Zelenski: 'Imamo priliku nanijeti temeljni poraz Rusiji'

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, obraća se europskim čelnicima na summitu Europske političke zajednice u Španjolskoj.

Rekao je da je Rusija povrijedila Moldaviju, pokušala destabilizirati Gruziju i uzeti dijelove Ukrajine.

- Svi moramo ostati u jedinstvu, rekao je i dodao da je potreban jasan signal koji kaže da Rusija nema šanse.

- Upravo sada imamo priliku poraziti rusku agresiju, rekao je Zelenski.

Istaknuo je i da je uvjeren u američku pomoć unatoč previranjima, te nastavio rekavši da svi u Europi moramo biti spremni.

- Dragi kolege, zahvaljujući Ukrajini, vaši se vojnici ne bore protiv Rusije. - Siguran sam da nitko od vas ne želi saznati kako će biti ako se NATO mora zauzeti za nekoga od vas. Moramo pobijediti u Ukrajini kako Putin ne bi izvršio ovu agresiju, kaže Zelenski.

13:21

Španjolska pomoć Ukrajini

Španjolska je Ukrajini ponudila nove sustave protuzračne obrane i sustave protiv dronova kako bi se zaštitila energetska i lučka infrastruktura.

Španjolska vojska će obučavati ukrajinske vojnike za korištenje ovih sustava, a osigurat će i više opreme za razminiranje.

12:51

Jermak: Zaplijenjena ruska imovina kao pomoć Ukrajini

Zapadni saveznici Ukrajine istražuju mogućnosti slanje zaplijenjene ruske imovine kao pomoć ratnim naporima, rekao je danas šef predsjedničkog ureda.

Andrij Jermak je na Twitteru objavio da 'SAD i EU traže pravne mogućnosti koje bi Ukrajini omogućile prijenos 300 mlrd. dolara zamrznute ruske imovine.

- Ovo je vrlo pozitivan signal. Tko god ubija, uništava, krši norme međunarodnog prava i Povelje UN-a, mora izgubiti. Ovo je pitanje pravde, napisao je Jermak.

12:26

Njemačka policija pretresla nekretnine u vlasništvu sankcioniranog ruskog državljana

Posebna postrojba policije i carinika pretresla je nekoliko posjeda ruskog državljanina u Bavarskoj, javlja AP. Taj Rus je podložan sankcijama i zamrzavanju imovine od strane Europske unije, potvrdili su njemački carinici. Izvor je rekao za Reuters da se radi o ruskom oligarhu Alisheru Usmanovu, rusko-uzbečkom biznismenu.

EU, SAD i druge zapadne nacije uvele su sankcije Rusiji kao odgovor na rat u Ukrajini. To uključuje zabrane putovanja i zamrzavanje imovine određenog broja članova ruske vlade i nekih ruskih poslovnih ljudi.

11:59

Danas Putinovo obraćanje

Ruski mediji najavljuju obraćanje predsjednika Vladimira Putina u Sočiju, sredinom dana. On će danas na Valdajskom forumu održati govor, a smatra se da će se u njemu baviti ratom u Ukrajini i suradnjom država koje se suprotstavljaju dominaciji Zapada.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da će Putin održati sadržajan govor.

- Govor će biti vrlo važan, posebno u uvjetima međunarodne turbulencije, rekao je Peskov.

11:29

Rusija prebacila brodove Crnomorske flote iz luke Sevastopolj

Rusija je prebacila nekoliko brodova Crnomorske flote iz luke u Sevastopolju na Krimu u luku u Novorosijsku u Rusiji, priopćio je Institut za proučavanje rata.

Dodali su da je taj potez vjerojatno pokušaj da ih se zaštiti od nastavka ukrajinskih napada na rusku imovinu na okupiranom Krimu.

Napominje se i da satelitske snimke objavljene 1. i 3. listopada pokzuju da su ruske snage prebacile najmanje 10 brodova iz Sevastopolja u Novorosijsk.

10:29

Dvoje poginulih u granatiranju Hersona

Dvije su osobe poginule u granatiranju grada Hersona na jugu Ukrajine, rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika.

Andrij Jermak je na Telegramu objavio da je jedan od poginulih komunalni radnik koji je u to vrijeme rezao drveće.

10:27

Ruske bolnice morat će dijeliti kartone pacijenata s vojnim uredima

Bolnice bi mogle biti prisiljene dijeliti kartone pacijenata s vojnim uredima, rekao je predsjednik Duminog odbora za obranu za rusku Parlamentskaja Gazetu, Andrej Kartapolov.

Dodao je i da će ta mjera omogućiti vojnim uredima da znaju status potencijalnih ročnika i da će na taj način ukloniti višak tereta s vojnih ureda za prijavu i novačenje.

- Ovo je neophodno kako se ne bi razmišljalo hoće li netko ići u vojni ured ili ne, a ako ide, koje dokumente mora ponijeti sa sobom, rekao je ruski dužnosnik.

- Recimo da je netko završio devet razreda i upisao se u strukovnu ustanovu - podaci o promjeni njegovog statusa će automatski ući u registar. I ured za vojnu registraciju i novačenje će tada jasno znati da ta osoba ne podliježe regrutaciji, ili obrnuto, dodaje se.

10:18

Dronovi oboreni iznad Ukrajine

Ukrajinska protuzračna obrana oborila je 24 od 29 ruskih bespilotnih letjelica lansiranih na područje Ukrajine tijekom noći, priopćio je ukrajinski Glavni stožer.

- Neprijatelj nastavlja svoje pokušaje da uništi luku i drugu infrastrukturu na jugu, terorizira i središnje regije, dodaje se u priopćenju.

Zračne snage su priopćile da su dronovi uništeni iznad regija Odesa i Mikolaiv, kao i iznad središnje regije Kirohovrad. Nema informacija o žrtvama.

10:16

Zelenski u Španjolskoj na samitu europskih čelnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u četvrtak da sudjeluje na skupu europskih čelnika u španjolskom gradu Granadi "kako bi se zajamčila sigurnost i stabilnost našeg zajedničkog europskog doma".

"Ukrajina ima značajne prijedloge u tom pogledu", napisao je na platformi X, bivšem Twitteru.

Zelenski je rekao da se na samitu želi usredotočiti na crnomorsku regiju, globalnu sigurnost hrane i slobodu plovidbe.

Ukrajina ima problema s izvozom svojih velikih količina poljoprivrednih proizvoda otkako je Rusija blokirala njene crnomorske luke, nakon invazije Moskve u veljači 2022.

Jačanje protuzračne obrane ipak je "ključni prioritet Ukrajine", napisao je Zelenski, dodajući da se veseli provedbi novih sporazuma s drugim zemljama.

"Ovo bi trebao biti produktivan dan za Ukrajinu i Europu u cjelini", napisao je.

Oko 50 europskih čelnika očekuje se u četvrtak u Granadi u Španjolskoj na samitu usmjerenom ka poboljšanju suradnje na kontinentu.

10:12

Šojgu se sastaje sa zapovjednicima

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera, održali su sastanak sa zapovjednicima snaga koje se bore u Ukrajini, priopćeno je iz Kremlja.

Ministarstvo je objavilo snimku sastanka na kojem je Šojgu govorio o obuci vojnika i dobrovoljaca u pričuvnim postrojbama.

Rekao je da je izvršio inspekciju tih pukovnika u južnom vojnom okrugu Rusije.

10:10

SAD daje Ukrajini 1,1 milijun metaka zaplijenjenih iz Irana

Ukrajinske trupe upotrijebit će protiv ruskih snaga metke koje je SAD zaplijenila iz Irana. Tih 1,1 milijuna metaka zaplijenjeno je s broda koji je koristila iranska Islamska revolucionarna garda za naoružavanje hutskih pobunjenika u građanskom ratu u Jemenu koji je započeo 2014. godine.

No rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a iz 2015. godine toj su skupini zabranjeni transferi oružja, a meci su zaplijenjeni u prosincu.

Središnje zapovjedništvo SAD-a koje nadzire operacije na Bliskom istoku sada je priopćilo da su iranski metci u ponedjeljak prebačeni u Ukrajinu.

- Nastavit ćemo koristiti sve pravne mogućnosti koje su nam na raspolaganju kako bismo podržali Ukrajinu u borbi za slobodu, demokraciju i vladavinu prava, rekao je američki državni odvjetnik Merrick Garland.

10:05

Rusija planira pomorsku bazu u odcijepljenoj gruzijskoj regiji

Rusija planira pomorsku bazu na crnomorskoj obali odcijepljene gruzijske regije Abhazije, rekao je čelnik te regije za list Izvestija u četvrtak, dan nakon sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Aslan Bžania, samozvani predsjednik odcijepljene regije koju podržava Rusija, rekao je da je potpisan sporazum za stalnu pomorsku bazu u regiji Očamčira.

"Potpisali smo sporazum i u bliskoj budućnosti u okrugu Očamčira bit će stalna baza ruske mornarice", rekao je Bžania za Izvestija.

"To je sve u cilju povećanja razine obrambenih sposobnosti i Rusije i Abhazije, a ova vrsta interakcije će se nastaviti", rekao je.

"Ima i stvari o kojima ne mogu govoriti."

Rusija je priznala Abhaziju i još jednu odcijepljenu regiju, Južnu Osetiju, kao neovisne države 2008. nakon što su ruske snage odbile pokušaj Gruzije da ponovno preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom u petodnevnom ratu koji je završio 12. kolovoza 2008.

Wall Street Journal izvijestio je da je Rusija povukla većinu svoje crnomorske flote iz svoje glavne baze na anektiranom Krimu zbog ukrajinskih napada.

Rusija zasad nije komentirala.

05:08

SAD šalje Ukrajini zaplijenjeno iransko streljivo

Sjedinjene Države poslale su Ukrajini više od milijun komada iranskog streljiva koje je zaplijenjeno prošle godine u vodama Indijskog oceana, priopćila je u srijedu američka vojska.

Američke mornaričke snage godinama su plijenile oružje za koje se vjeruje da dolazi iz Irana za borce koje podupire Iran u Jemenu, a koje se obično prevozi ribarskim brodovima.

Središnje zapovjedništvo SAD-a, koje je odgovorno za vojne operacije na Bliskom istoku, priopćilo je da je Ukrajini poslano oko 1,1 milijun metaka kalibra 7,62 mm. Streljivo - koje potječe od Iranske revolucionarne garde a bilo je namijenjeno snagama Hutija u Jemenu - zaplijenile su američke mornaričke snage u prosincu 2022.

"SAD je predan suradnji s našim saveznicima i partnerima na suzbijanju protoka iranske smrtonosne pomoći u regiji svim zakonitim sredstvima, uključujući sankcije SAD-a i UN-a, te zabranama", stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva.

Malo je vjerojatno da će streljivo napraviti veliku razliku na bojnom polju u Ukrajini u vrijeme kada su oružje dugog dometa i sustavi protuzračne obrane na vrhu ukrajinske liste želja.

Zaplijenjeno streljivo također vjerojatno neće ublažiti zabrinutost oko mogućeg zastoja opskrbe Kijeva zapadnim oružjem.

Kongres nije uključio novi novac za Ukrajinu u privremeni zakon o potrošnji SAD-a koji je usvojio u subotu kako bi savezna vlada ostala otvorena, naglašavajući sve veću nevoljkost nekih republikanaca da osiguraju sredstva Kijevu.

Prošle je godine britanska Kraljevska mornarica objavila da je jedan od njezinih ratnih brodova u međunarodnim vodama južno od Irana zaplijenio iransko oružje, uključujući projektile zemlja-zrak i motore za krstareće projektile.

Jemenski pokret Huti bori se protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija od 2015. u sukobu u kojem su poginule stotine tisuća ljudi.

Sjedinjene Države su izvršile pritisak na svog saveznika Saudijsku Arabiju da prekine rat i povezale su određenu američku vojnu potporu Kraljevstvu s prekidom njegove upletenosti u Jemen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 23:37