SKRIVA SE U RUSIJI

'ŽELIM MU PROSVIRATI MOZAK' Snowdenu prijete smrću, boji se da će ga likvidirati američki špijuni

Edward Snowden ima stalnu zaštitu tjelohranitelja, ali, kaže njegov odvjetnik, razmišljaju o uvođenju dodatnih mjera sigurnosti jer 'možda više nije dovoljno imati samo osobne tjelohranitelje'
 YouTube

MOSKVA - Od kad je na internetu vidio jasne prijetnje anonimnih dužnosnika Pentagona i američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden boji se za svoj život, tvrdi njegov odvjetnik Anatolij Kučerena u izjavi za rusku agenciju RIA Novosti.

Pretpostavlja se da je Kučerena aludirao na prijetnje iznesene u članku koji je nedavno objavljen na američkoj internet stranici BuzzFeed, a naslovljen je „Američki špijuni žele smrt Edwarda Snowdena“. U tekstu stoji da je jedan od dužnosnika u Pentagonu upitan za Snowdena komentirao „Želio bih mu prosvirati mozak.“

Još je jedan neimenovani sugovornik, zaposlenik NSA, citiran u tekstu, izjavio da bi Snowdena osobno ubio. Američki obavještajac kazao je da bi Snowden mogao biti i otrovan.

Edward Snowden ima stalnu zaštitu tjelohranitelja, ali, kaže njegov odvjetnik, razmišljaju o uvođenju dodatnih mjera sigurnosti jer „možda više nije dovoljno imati samo osobne tjelohranitelje“. Kučerena je izjavio da će zatražiti od američkih vlasti istragu o prijetnjama objavljenim u spomenutom članku.

Američke vlasti bivšem obavještajcu Snowdenu žele suditi za izdaju, jer je javnosti otkrio kako NSA nadzire telefone i internet komunikacije milijuna ljudi diljem svijeta.

U intervjuu koji je dao američkom magazinu New Yorker, a koji je objavljen jučer, Snowden je kazao da je „jasno i nedvosmisleno djelovao sam, bez ičije pomoći“ te da su nagađanja da je imao pomoć Rusije „apsurdna“.

Kongresmen Mike Rogers, predsjednik Odbora za obavještajni rad, za NBC je izjavio „Vjerujem da postoji razlog zašto je završio u Moskvi. Ne mislim da je to slučajnost.“

Snowden tvrdi da sa sobom u Rusiju nije ponio nikakve tajne dokumente. „Šansa da su Rusi ili Kinezi dobili takve dokumente je – nula.“, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:01