MOĆNA IZRAELSKA OBRANA

ŽELJEZNA KUPOLA Snimljeno kako je proturaketni štit uništio čak 15 projektila istovremeno

 YouTube

U 50-dnevnom ratu između Izraela i Hamasa život je izgubilo oko dvije tisuće Palestinaca te 70-ak Izraelaca, a veći broj ljudi je ranjen.

Primirje bez vremenskog ograničenja postignuto je u utorak, a istog je dana jedna proizraelska organizacija na svom YouTube kanalu objavila snimku Hamasovog napada raketama, koji je osujećen zahvaljujući prilično efektnom proturaketnom izraelskom štitu Iron Domeu, što u prijevodu znači željezna kupola.

Na snimci se čuje zastrašujuće zavijanje sirena koje označuju uzbunu, a na nebu se vidi da je s palestinskih područja stiglo 15 raketa.

Pretpostavlja se da je Hamas tolikim brojem raketa pokušao nadmašiti sposobnost Iron Domea, no ispostavilo se da je sustav funkcionirao besprijekorno te je baš sve projektile uspio pogoditi i onesposobiti, i to gotovo istovremeno.

Video je u trenutku pisanja ovog članka na YouTubeu pregledan u gotovo milijun navrata.

Inače, Iron Dome je razvijen u samom Izraelu, ali uz izdašnu financijsku potporu SAD-a. Prema procjenama, uspije pogoditi oko 90 posto raketa za koje se procijeni da su opasnost naseljenim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:15