PAKAO NA ZEMLJI

Život na Balkanu je stao, temperatura se penje do 43, stiglo upozorenje: ‘Čekaju nas najtežih 48 sati‘

Ovaj fenomen možda je jedan od najdužih toplinskih udara s najvećim brojem uzastopnih vrelih dana zabilježenih posljednjih godina

Turisti obilaze Akropolu u Ateni

 Costas Baltas/Anadolu Via AFP

Turistička lokacija Akropola u Ateni u srijedu će biti zatvorena od podneva do 17 sati zbog ekstremnih temperatura, priopćile su grčke vlasti. Odluka je donesena zbog zaštite zaposlenih i posjetitelja, piše grčki Kathimerini.

Naime, Grčku u srijedu i četvrtak očekuje najtežih 48 sati toplinskog udara, a temperature će se u nekim dijelovima zemlje penjati i do 43 stupnjeva Celzijeva.

image

Toplinski val u Grčkoj

Costas Baltas/Anadolu Via AFP

Vlasti su također u pojačanoj pripravnosti zbog šumskih požara, koji svakoga ljeta sve više opterećuju Grčku. Meteorolozi kažu da je ovo jedan od najdužih toplinskih valova posljednjih godina. Kažu i kako će vrijeme čak i u večernjim satima biti tropsko, s posebno visokim temperaturama.

- Grčku čekaju tri vruća dana. Ovaj fenomen možda je jedan od najdužih toplinskih udara s najvećim brojem uzastopnih vrelih dana zabilježenih posljednjih godina - upozoravaju.

Najviše temperature bit će u srijedu, četvrtak i petak. Živa u termometru penjat će se od 42 do 43 stupnjeva u kontinentalnim područjima. U priobalju će zbog morskog zraka temperatura biti od 3 do 5 stupnjeva niža. Visoke temperature neće zaobići ni kontinentalna područja u Jonskom području, Dodekanezu i južnoj Kreti.

image

Toplinski val u Grčkoj

Sakis Mitrolidis/AFP

Osim Ciklada i sjeverno-egejskih otoka, koji će imati oko 35 stupnjeva, na ostalim otocima temperature će se kretati do 40 stupnjeva, a u ostatku kopnenog dijela Grčke bit će od 42 do 43 stupnja, dok se u nekim područjima, lokalno, očekuje i više od 43. Najtopliji dan u zemlji bit će u četvrtak, kad se očekuju ekstremne vrućine. Noću temperature neće znatno padati, osobito u velikim urbanim središtima, zbog čega se očekuju tropske noći.

Grčka je u utorak pojedinim poslodavcima naredila obustavu rada do kraja tjedna za one zaposlenike koji su na teškim poslovima na otvorenom, pogotovo u popodnevnim satima, kad cijelu zemlju "prže" visoke temperature.

image

Toplinski val u Grčkoj

Costas Baltas/Anadolu Via AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 12:22