ALARM IZ SRCA EU

Zlokobno upozorenje iz Bruxellesa: ‘Imamo dva rata u blizini, a pogledajte što nam još sve prijeti. Birajte!‘

Moramo se suočiti sa svim prijetanjama, rekao je Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell

Ilsutracija, ruski vojnik u Ukrajini

 Evgeny Biyatov/Sputnik/Profimedia/Evgeny Biyatov/sputnik/profimedia

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell poručio je u Bruxellesu da je Europa suočena s dva ‘brutalna rata‘ u blizini njezinih granica te da je prisutno ‘puno napetosti‘ koje vrlo lako mogu izmaknuti kontroli.

Govoreći na kraju Schumanovog foruma za obranu i sigurnost upozorio je da bi neke od kriza koje je naveo mogle čak eskalirati u veliku globalnu konfrontaciju u trenutku kada je svijet postao multipolaran, a multilateralni sustav. koji bi trebao održavati mir, duboko je oslabljen.

- Mi, Europljani, suočavamo se s dva brutalna rata u blizini naših granica i s puno napetosti koje vrlo lako mogu izmaknuti kontroli - u Libiji, u Sahelu, na Zapadnom Balkanu, na Kavkazu, u Sudanu, na Rogu Afrike, na granicama Demokratske Republike Kongo, u Zaljevu, u Južnom kineskom moru, u Južnoj Aziji, prijete bande i narko-karteli u Latinskoj Americi i Srednjoj Americi. Birajte. Nažalost, ne mogu birati, moram se suočiti sa svima, poručio je Borrell.

On je dodao da bi čak i institucije, koje su srce sustava Ujedinjenih nacija, poput Međunarodnog suda pravde (ICJ), mogle biti oslabljene.

- Ako se neće poštivati presude Međunarodnog suda, svijet će biti u još goroj situaciji. I sljedeći put se nećemo više pozivati ​​na Međunarodni sud pravde ako se njegova presuda ne provede – a nije se provela. Nije.

image

Josep Borrell na Schumanovom forumu

Dursun Aydemir/Anadolu Via Afp

Dodao je da je vrlo važna geografija i da su ratovi koji su nam blizu važniji od onih koji se događaju daleko od nas. Upozorio je ipak da su svi sukobi međusobno povezani.

- Ugrožena su javna dobra, od cijena energije do slobode plovidbe, poručio je.

Borrell je istaknuo važnost održavanja Schumanova foruma.

- To je drugi korak u smjeru povezivanja Europljana s ostatkom svijeta, i ostatka svijeta s nama. Vjerujte mi, želimo biti mirovna snaga u svijetu, sa svim našim ograničenjima, znajući da su ponekad naši interesi jači od ispunjavanja naših vrijednosti jer smo političke organizacije. Svatko ima svoje interese, poručio je Borrell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 20:20