Sutra u Zagrebu počinje Tjedan restorana, sjajna marketinško-gastronomska akcija, u kojoj sudjeluje dvadesetak zagrebačkih restorana raznih rangova: od veterana poput Okrugljaka do relativnih debitanata, poput Jillysa ili Kod Vele.
Ideja akcije vrlo je jednostavna: u Tjednu restorana gosti će u gostionicama sudionicama te manifestacije moći pojesti obrok od tri slijeda za stotinjak kuna.
U pojedinim slučajevima, poput Balona ili Apetita, radi se uistinu o golemom diskontu: u Balonu samo biftek stoji više od 135 kuna, a zbroj triju jela u sve boljoj Apetitovoj kuhinji teško da može stajati manje od dvjesto kuna.
Hrana bolja nego kod kuće
Naravno, u nekim drugim restoranima koji su se uključili u tu akciju stotinjak kuna sasvim je dovoljno da se fino najedete i bez ovog aranžmana.
Cilj akcije Tjedan restorana sasvim je jasan: povećati promet zagrebačkom ugostiteljskom biznisu, popularizirati restoransku hranu, koja je, objektivno govoreći, gotovo nužno bolja od onoga što se kuha kod kuće, i vratiti goste koje je rastjerala sad već dvogodišnja recesija.
Ovdje valja reći kako su brojni zagrebački restorani od kraja 2008. godine do danas izgubili trideset-četrdeset posto prometa, premda nisu dizali cijene: dapače, neki su ih i spustili, osobito kada je riječ o cijenama vina.
U istom je razdoblju mnogo restorana zatvoreno.
I dok pojedini sudionici akcije Tjedan restorana žele povećati promet i ponovo promovirati svoju kuhinju, neki drugi uključili su se u ovu manifestaciju prvenstveno zato da bi se afirmirali na zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Karakterističan je slučaj restorana Kod Vele na Radničkoj cesti, otvorenog krajem lanjske godine.
Kod Vele upravo ulazi u fazu dubinskog redizajna: za dva mjeseca to bi mjesto, u kojem se već sada, uz Stari kotač, pripremaju vjerojatno najbolje goveđe pljeskavice u Zagrebu (i uvjerljivo najbolji somuni), trebalo postati prvi kulinarski ambiciozni bosanskohercegovački zagrebački restoran, pod imenom Mostovi.
Jillys u Hatzovoj, koji je prije nekoliko mjeseci doživio komercijalnu eksploziju (s kojom se nije baš uvijek uspješno nosio) kroz Tjedan restorana vjerojatno traži novu, definitivnu tržišnu potvrdu, a Klub gastronomada, što ga u Jurišićevoj vode moji dragi prijatelji, napokon želi izaći na scenu širu od broja ljudi čije telefonske brojeve ti momci drže u svojim mobitelima.
Neki se drže po strani
Neki od najuglednijih zagrebačkih restorana, poput Takeonoka i Mana, nisu navodno željeli sudjelovati u Tjednu restorana, što je i normalno. Radi se, prije svega, o mjestima za izlazak (ali s vrlo dobrom do izvrsnom hranom) koja žele čuvati određenu ekskluzivnost.
Tjedan restorana mogao bi najaviti zanimljivu zagrebačku gastronomsku jesen.
Početkom studenoga Vlado Lisak, bivši voditelj raznih Esplanadinih barova i restorana, kasniji uspješni i popularni upravitelj Okrugljaka, u blizini Cvjetnog trga otvara prvi ozbiljni talijanski restoran u Zagrebu, poslije dugo, dugo godina.
ATLANTA BOCCA MARAI
Miramarska 22
01/6170-207
Juha od povrća - minestrone
Biftek aceto balsamico
Torta od borovnice
KLUB GASTRONOMADA
Jurišićeva 1/1, 01/820-200
Juha od luka s vinom i domaćim štruklicama
Orada iz škrovade uz pečeni krumpir, rajčice, luk i masline
Voćni carpaccio s redukcijom aceta balsamica i bijelih tartufa
čaša vina
OKRUGLJAK
Mlinovi 28
01/4674-112
Rižoto od gljiva
Medaljoni svinjske pisanice u umaku od suhih šljiva
Savijača od jabuka
BALON
Prisavlje bb, 01/6040-918
Carpaccio od grdobine na posteljici od rikule
File sabljarke na tortici od brokule i u umaku od rajčice, garniran tempurom od tikvica
Zapečena krema od vanilije
Čaša muškata Ledić
IVICA I MARICA
Tkalčićeva 70
01/4828-999
Juha od buće s kockicama kruha
Dalmatinska pašticada s njokima
Kolač po odabiru
HELLAS
Opatovina 35
01/4810-551
Juha - Kotopoulo krema
Arni me spanaki - janjetina, tvrdi sir, špinat, vrhnje, začini
Horiataki - grčka salata
Baklava
APETIT
Jurjevska 65 a, 01/677-335
Hrskavi ravioli punjeni pašticadom, krema od vrganja
Coq au vanille s domaćim njokima i šumskim gljivama
Čokoladni san apetit s vrhnjem od vanilije i borovnicama
Čaša vina
PAUZA
Preradovićeva 34
01/4854-598
Proljetna rolica s kozicama i piletinom
Šurlice s dimljenom tunom
Pjenica od čokolade
Čaša vina
TRILOGIJA
Kamenita 5
01/4851-394
Juha od krastavaca i kopra
Brancin na crnim sipinim rezancima u umaku od kozica i estragona
Maraschino tart uz čašu Chardonnaya
(cijena 134 kune)
ARGANTE
Hotel Antunović Zagrebačka avenija 100a 01/204-1160
Teleći rižoto na skradinski
Goveđi rumpsteak sa žara u umaku od barikiranog vina
Sezonska salata
Slatko iznenađenje
KOD VELE
Radnička cesta 1
01/6192-178
Hercegovački uštipci sa sirom i pršutom
Špikani teleći vrat iz krušne peći s lešo povrćem
Baklava
Piće: čaša domaće iločke graševine
JADRAN BOTA ŠARE
Ulica kralja Zvonimira 124 01/2316-745
Salata od plodova mora na rikoli s kamenicom
Riblji odrezak s gradela i blitva na dalmatinski
Rožata
MU
Ulica grada Vukovara 72
01/6310-090
Mazalica s chili umakom
Narezani ramsteak na rikoli sa feta sirom
Kolač od jabuke i cimeta
LOBBY
Ivana Lučića 2a
01/6396-950
Okruglice od srdela na šalši od žute rajčice
Pureći prutići u proljetnom umaku uz zelene tagliatelle
Pečeno voće s mirodijama
Čaša vina Lobby Pinot crni
PANINO
Tkalčićeva 43
01/4813-349
Salata od bulgura s plodovima mora
Domaći istarski pljukanci sa sušenom rajčicom i pršutom
Cheese cake s borovnicama
JILLY’S
Pavla Hatza 16
01/4839-020
Teleća krem gusta juha
Pileći file u slanini i povrće na žaru
Suha pita s orasima
uz svaki meni piće dobrodošlice: čaša vina
STEFANO
Bogovićeva 3
01/4812-510
Bruschetta s rikolom, San Daniele pršutom i pecorino sirom
Svinjski šnicli punjeni šunkom i sirom, umakom od šampinjona i peršinom
Stefanov talijanski tiramisu
Čaša vina
KAMANJO
Gračanska cesta 48, 01/4617-555
Aperitiv gratis: raznovrsne domaće rakije i likeri
Pašteta od fazana
Divljač s knedlima od kruha
Dalmatinska pjenica
TRATTORIA FELLINI
Savska 90, 01/6177-545
Piće dobrodošlice Freixenet Cordon Negro Brut
Bruschetta s vrganjima, špekom i začinima
File brancina, mladi špinat i kus kus
Profiterole s vanilijom i čokoladom
KLUB KNJIŽEVNIKA
Trg bana Jelačića 7/I
01/4812-290
Rižoto s lignjama, radičem i crnim vinom
Janjeće okruglice s mentom, ratatouille, domaći kroketi i jogurt sa začinima
Baileys tiramisu
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....