ŠTRAJK U SC-U

'Ako treba, mi ćemo raditi i do ponoći samo da vas sve nahranimo'

Zaposlenici SC-a najavljuju štrajk zbog kolektivnog ugovora, koji će početi sutra u 6 sati ujutro. Obroke će osigurati samo studentima s invaliditetom
 Ranko Šuvar / CROPIX

Iako Studentski zbor tvrdi da ima obećanje sanacijskog upravitelja Studentskog centra Mirka Bošnjaka da će za vrijeme najavljenog štrajka raditi veće menze, poput one na Savskoj 25, te u studentskim naseljima Stjepan Radić i Cvjetno, predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Biserka Sertić to negira.

- Menze mogu biti otvorene, ali u njima neće biti radnika. Sutra u 6 sati neće se posluživati hrana ni u jednoj menzi u sklopu Studentskog centra - tvrdi Sertić, inače čelna osoba tima koji će pregovarati o kolektivnom ugovoru, zbog čijeg se nepotpisivanja i kreće u štrajk.

Negoduju

Dio studenata stao je uz radnike jer smatraju da im je štrajk preostao kao jedini način kojim mogu izboriti svoja prava, no neki studenti, posebice oni koji nisu iz Zagreba, negoduju jer će morati ispaštati ni krivi ni dužni.

Prema najavama sindikata, za studente s invaliditetom osigurat će se obroci u menzi Cvjetno ili Stjepan Radić, dok će ostali moći objedovati u nekoj od četiri menze u privatnom vlasništvu. To su Cassandra na FER-u, Superfaks na PBF-u, VeMaG na PMF-u i Odeon na Građevinskom fakultetu. No, one su manjeg kapaciteta, većinom rade samo za ručak, i to ne za vijeme vikenda, a i malo su skuplje. Voditelj poslovanja menze na FER-u Mile Ljubičić kaže da nikakve obavijesti o štrajku nisu dobili, no svejedno su spremni za povećan broj studenata.

Spremni su

- Nitko neće ostati gladan, prilagodit ćemo se situaciji. Ako bude red, radit ćemo i do ponoći da nahranimo i zadnjeg studenta - rekao je Ljubičić.

Ista je situacija i u privatnoj menzi na PBF-u, kroz koju dnevno prođe oko 600 studenata, a računaju da će se sutra taj broj povećati.

- Zbog štrajka ćemo povući osoblje iz ostalih restorana u menze - rekao je Zvonko Ačkar, voditelj restorana Superfaks.

Vlasnik restorana Odeon Branko Babić sjeća se i prijašnjih štrajkova, kada su privatne menze bile jedini spas za gladne studente. Kaže kako su spremni produžiti radno vrijeme ukoliko bude potrebno.

---------------------------------

Alternativne lokacije: Na raspolaganju su 4 privatne menze

1. Cassandra, FER

Ulica grada Vukovara 39

radno vrijeme: pon-pet 10 do 16 sati, brzi restoran 8 do 19 sati

broj sjedećih mjesta: 160

2. Superfaks, PBF

Pierottijeva 6

radno vrijeme: pon-pet 7 do 18

broj sjedećih mjesta: 250

3. Odeon, Građevinski fakultet

Andrije Kačića Miošića 26

radno vrijeme: pon-pet 10.30 do 17 sati

broj sjedećih mjesta: 195

4. VeMaG, PMF

Horvatovac 102a

radno vrijeme: pon-pet 8 do 17 sati

broj sjedećih mjesta: 150

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 09:17