KRENULI RADOVI

Dobit će nove klupice, opločenje, žardinijere, a i fontana će opet raditi: Šminka se lice omiljenog zagrebačkog placa!

Ovo je i kvart gradonačelnika Tomislava Tomaševića pa neki smatraju da je ovdje mogao napraviti i više
 Željko Puhovski/ Cropix

Dugačkom limenom ogradom plave boje zaokružen je ovih dana ulazni dio zagrebačkog Trešnjevačkog placa. Počela je rekonstrukcija sjevernog dijela tržnice, uz Ozaljsku ulicu, koji će dobiti nove klupice, opločenje, fontana će opet raditi, uredit će se žardinijere i postaviti željezni franceki.

Tako će se doslovno ušminkati prostor, baš kao što su prošle godine uređenu plato i fontana na Trgu sportova. Sada je na redu uređenje 1400 kvadrata površine, a radovi će trajati četiri mjeseca.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Grad je prije nekoliko mjeseci raspisao natječaj kojim je tražio izvođača radova koji stoje do 130.000 eura bez PDV-a. Plan je zamijeniti postojeće opločenje te dodati dva "zelena otoka". Postojeće opločenje je oštećeno i nije se više moglo koristiti, a zamijenit će ih betonskim, tamnosivim i svjetlosivim pločama. Postojeća stabla unutar žardinjera će se zadržati i u žardinjere će se zasaditi ružičnjak.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Ovo je i kvart gradonačelnika Tomislava Tomaševića pa neki smatraju da je ovdje mogao napraviti i više.

- Stalno čekam da se na Trešnjevki dogodi nešto posebno, ne mislim pritom na stadion u Kranjčevićevoj jer to nije za nas iz kvarta. Uvijek se pričalo da Bandić nije volio Trešnjevku, valjda nije dovoljno glasova dobio. No, i Tomašević stalno nešto za centar radi i ovdje bi se mogao zaustaviti promet u nekim ulicama, postaviti zelenilo, ukinuti koje parkirališno mjesto... - rekao nam je jedan stanovnik.

Sreli smo još neke građane u obližnjem kafiću.

- To je trg ispred placa koji se kao prostor može bolje i kvalitetnije unaprijediti, zapravo će sve biti isto, samo će se zamijeniti ploče. No, bolje išta nego ništa - komentirala je druga osoba.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Čitav plac i trg zaslužuje konkretniju obnovu i projekt. Zaslužuje Stara Trešnjevka i još koji park...

Već u 17. stoljeću spominje se lokalitet Pod črešnjom, pa je od tog naziva nastalo ime Trešnjevka. U tom razdoblju tu su živjeli kmetovi slobodnoga kraljevskog grada Zagreba. U drugoj polovici 19. st. nastaju prve jezgre neplanski građenih naselja siromašnih gradskih slojeva, nalazimo podatke u Programu gradskog projekta prostor središta Trešnjevke iz 2020. godine. Kao i većina zagrebačkih tržnica, i ova je otvorena u prvoj polovini 20. stoljeća. Već u tridesetim godinama 20. stoljeća zahtijevalo se proširenje tržnice u Ozaljskoj ulici jer se njome služila cijela Trešnjevka u kojoj je živjelo oko 40.000 stanovnika. Na fotografijama iz 1960. godine vidi se da se nekoć plac prostirao do samog ruba ulice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2024 11:03