LAST MINUTE VODIČ

Dolac još nije opustošen, imamo sve cijene za novogodišnji ručak: ‘Odojak skuplji nego za Božić, pazite na cijenu janjetine..‘

Zvijezde Dolca su i Indijci koji na štandu prodaju papaju, guavu i bananu platanu. I tu se stvaraju redovi, prodavači govore engleski

Dolac je zadnjih dana pod opsadom

 /Cropix

Stol je postavljen, kuća miriše na sarmu. Na ovalu se našao odojak, možda je na drugom janjetina. Neki su više za ribu, dosta je bilo bakalara, pa su na trpezi pokoji brancin ili orada. Ispekao se kolač od rogača, tu je i štrudla s orasima. Neki vole okuse svijeta, pa nepce maze salatom od papaje. Sve je spremno za doček Nove.

Međutim, koliko ovo gastronomsko obilje košta Zagrepčane koji su se po namirnice uputili na Dolac?

Nedjelja je, 9:30 ujutro. Doček je prekosutra. Nalazimo se na otvorenom dijelu tržnice. Mnogi štandovi su prazni, nema toliko ni kupaca. Ipak, duh tržnice živi, ljudi se migolje kroz redove, kumice prate pogledom i dovikuju ‘izvolite, izvolite‘.

Cijene voća i povrća

- Ljudi dođu oko 10:30 h, to je udarni period. Mi OPG-ovci smijemo raditi nedjeljom, ali mnogi ne dođu. Ja sam tu samo subotom, pa je ovo za mene popravni ispit - slatka je kumica Nena, a na tezgi ispred nje najviše je cikle. Kaže mnogi vole ciklu za Novu godinu, cijena kile je 3 eura.

image

Guave i papaje na Dolcu

Mandarine se mogu naći po cijeni od jedan euro za 2,5 kg, što je malo niže nego za Božić. Mada, ne garantira se da su mandarine domaće. Cijena zadarskih suhih smokvi je deset eura, a šibenska varira od osam do 12, na istom štandu, ovisno o kvaliteti. Rogača je kila osam eura, kao i šljiva bez koštica.

- Ovi jeftiniji orasi su crnke, skuplji plavuše – šali se prodavač, smije se, smijulji se i kolegica. Naime, ovi od 12 eura su ‘cjelovitiji‘, ovi od deset malo manje. Izgledaju slasno.

image

Štand s egzotičnim voćem i povrćem

Mladi luk, skoro smo zaboravili, pa kako jesti pečenje bez mladog luka. Dvije vezice se mogu naći za euro. Ipak, malo bolje izgleda ovaj gdje je jedna vezica toliko.

Indijski štand i papaje

Odmah iznad stepenica koje vode na tržnicu, na štandu najbližem kipu Kumice Barice sunča se nama egzotično voće. Možda je i povrće.

- Ova Guava avionom je došla iz Indije, objašnjava staloženo prodavač na engleskom, a ovo ima okus sličan kao jabuka, nastavlja. Rekao je ime, ali zaboravili smo, tko pamti imena iz prve. Okus nismo, jer fino je i liči na jabuku.

image

Red za zelje u tržnici Dolac

Ana Sara Papo Brzica/

Mirišem guavu, mislim da je sad trebamo kupiti. Kila svega je 10 eura i guave, banana plantana i papaja. Kupili smo guavu, nismo jedini, ljudi su u redu.

Cijena ribe

Ribarnica je otvorena, četvero prodavača ne odmara. Otprilike isto toliko si je uzelo slobodno, da se naslutiti. Tezge su prazne. Nema ni gospođe što prodaje bakalar, koja ga je cijenila na 65 eura pred ovaj Badnjak.

- Ma bio je i 70 eura bakalar tamo, nema ga nitko drugi od nas, konstatirali su trgovci ribom.

Ima brancina, divljeg i krupnog za 29 eura po kili, za 12 sitnog i uzgojenog. Orada, mnogim sladokuscima draga neskromnih je 25 eura po kili. Hobotnica je isto žara, 26 eura kila. A raža pet je eura.

Janjci, pajceki i kiselo zelje

U tržnici smo, nosevi nam se još privikavaju na intenzivne mirise. Pola je mesnica otvoreno. Na polugama vise pa i cijele svinje. Ispred pultova omanji su redovi. Tu si i dostavljači Wolta kojima mesari daju narudžbe.

image

Vozači Wolta ispred mesnice

Ana Sara Papo Brzica/

Kila je, generalno, jeftinija od ribe. Ipak, cijene sitne stoke poskupile su u odnosu na predbožićne, barem u sada otvorenim mesnicama. Tada su se cijene odojka kretale od 9 do 12 eura po kilogramu. Sada, pak, cijene se kreću od 11, pa do 13 za ‘jako-fini-domaći‘ odojak.

‘Fina janjetina bez glave‘ je 18,90 eura, ali može se pronaći i za 15 eura, mada nam ta izgleda manje svježa.

Da odojak neće pobjeći, garantiraju nogice poredane jedna na drugu čija cijena je 3 eura po kili. Čvarci, vječno skupi, koštaju između 23 i 26 eura, ovisno jesu li tiskani ili nisu.

image

Cijena domaćih jabuka na tržnici Dolac

Kiselo zelje nije teško pronaći. Miris ga odaje, ali i najduži redovi na tržnici. Anđa je danas opet tu, zelje od 3 eura je opet tu, tu je i gužvica, ali ni približno kao u subotu, o čemu je pisao Jutarnji.

Većina cijena je ostala slična kao i pred Božić, nije razlika velika ni u odnosu za prošlu godinu. Poskupio je odojak, to je sigurno. Riba je bolno skupa. Međutim, lijepo je otići na tržnicu, kažu svjetski putnici: ako želiš upoznati grad, napravi baš to - otiđi na tržnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. prosinac 2024 19:07