SPOMENIK SE RASPADA

FOTO Za dlaku izbjegnuta tragedija? S Vitićevog nebodera golema drvena grilja srušila se na DJEČJE IGRALIŠTE!

 Marko Todorov/CROPIX

ZAGREB - Golema drvena grilja koja je danas oko 15 sati otpala sa zgrade u Laginjinoj ulici urušila se ravno na dječje igralište koje se nalazi ispred kućnog broja 9. Na sreću, iako je bilo djece u parku nitko nije ozlijeđen. Djelatnici Zrinjevca nakon poziva stanara odmah su izašli na teren te ogradili područje oko dječjeg parka kako bi zadržali djecu i prolaznike što dalje od nestabilne zgrade.

- Taman sam izašao sa psom u šetnju i krenuli smo na lijevu stranu. Odjedanput se čuo prasak i kada sam se okrenuo ispod goleme prašine vidio sam grilju. Pala je s 9. kata - kaže Agan Nezirević, stanar i bivši predstvnik stanara u Laginjinoj 9.

Zgrada koja se nalazi na uglu Laginjine i Vojnovićeve ulice poznatija je kao Vitićev neboder, jedna od deset zgrada u Hrvatskoj koji je projektirao Ivan Vitić. Neboder od 10 katova i 65 stanova star je 50 godina a ujedno je i proglašen zaštićenim spomenikom kulture. Mnogi ovaj neboder opisuju kao remek djelo, no spomenik kulture već je godinama u derutnom stanju, a stanarima je za njegovu potpunu sanaciju potrebno gotovo 7 milijuna kuna.

Stanari osim što žele obnoviti ovo čudo moderne arhitekture, sanaciju zahtjevaju i zbog toga što im već godinama pri udarima snažnijeg vjetra otpada žbuka sa zgrade.

Upravo su stanari ti koji su se bojali da bi jednog dana osim žbuke mogle padati i grilje te je Gorana Matić, predstavnica stanara još 2007. godine upozoravala na opasnost od drvenih grilja. Nažalost, prognoze su se ostvarile, a da stvar bude još gora prošle je godine uređeno dječje igralište ispred nebodera gdje se svakodnevno skupljaju djeca.

- Ajme, što se to dogodilo? Pa moje dijete se svaki dan igra ovdje. Moglo je pasti na njega ili bilo koga drugoga - šokirana je bila jedna stanarka kada je oko 17 sati stigla kući.

Šokirani su svi, stanari, prolaznici, a posebno djeca koja se više neće moći igrati u najdražem parku. Stanari se nadaju da će gradske vlasti napokon reagirati i zajedno s njima krenuti u sanaciju ovog prekrasnog ali vrlo opasnog nebodera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 00:19